Read the Borders, Soveignty & Stability Paper (Hellenic MOD Mirror on HR-Net) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Tuesday, 16 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Αρχείο Ειδήσεων του BBC

Ο στρατός της Αιθιοπίας κατέλαβε στρατηγικής σημασίας πόλη
Ο στρατός της Αιθιοπίας κατέλαβε στρατηγικής σημασίας πόλη

(25/05/2000 18.00 GMT)

Η Αιθιοπία πανηγυρίζει την υποχώρηση των δυνάμεων της Ερυθραίας
Στην πρωτεύουσα της Αιθιοπίας Αντίς Αμπέμπα ο κόσμος πανηγυρίζει την υποχώρηση των δυνάμεων της Ερυθραίας από την πόλη Ζαλαμπάσα στο κεντρικό τμήμα του μετώπου του πολέμου με την Ερυθραία. Εκπρόσωπος της Ερυθραίας είπε ότι η αποχώρηση των δυνάμεων της χώρας από τα εδάφη που είχαν καταλάβει πριν από δύο χρόνια ελήφθει για να αποκατασταθεί η ειρήνη και δεν πρόκειται για στρατιωτική ήττα.

Συμβολική επίσκεψη του Εχουντ Μπαράκ στα σύνορα Ισραήλ-Λιβάνου
Εκτακτη συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου του Ισραήλ πραγματοποιείται στην πολη Κιρυάτ Σεμόνα κοντά στα σύνορα με τον Λίβανο, υπό την προεδρία του ισραηλινού πρωθυπουργού Εχούντ Μπαράκ. Πρόκειται για μια ενέργια με συμβολική σημασία που στόχο εχει την έκφραση αλληλεγγύης προς τους κατοίκους της πόλης αυτής που επανειλλημένα απετέλεσε στόχο των ανταρτών της Χεζμπολά. Ταυτόχρονα η μετάβαση του κ. Μπαράκ στο βόρειο Ισραήλ είναι και ένα μήνυμα προς τους συμπατριώτες του αλλά και την Χεζμπολά ότι η κυβέρνηση του θα διαφυλάξει με κάθε τρόπο, την ασφάλεια του ισραηλινού λαού. Στην άλλη πλευρά των συνόρων, ο πρωθυπουργός του Λιβάνου Σελίμ Αλ Χος,  υπογραμμισε ότι η κυβέρνηση του είναι αποφασισμένη να αποκαταστήσει την σταθερότητα στον Νότιο Λίβανο, αρνούμενος οτι είναι στις προθέσεις του η αμεση αποστολή στρατευμάτων στην περιοχή. Εξάλλου, στην Βηρυτό βρίσκεται ο ειδικός απεσταλμένος των Η.Ε. Τέριε Λάρσεν για να συζητήσει την αποστολή περισσοτέρων κυανοκράνων στον Νότιο Λίβανο.

Χρονοδιάγραμμα για την αποκατάσταση της δημοκρατίας στο Πακιστάν
Ο στρατιωτικός ηγέτης του Πακιστάν, στρατηγός Περβέζ Μουσαράφ, δηλωσε ότι μέσα στα επόμενα τρία χρόνια θα αποκαταστήσει την δημοκρατία στην χώρα, όπως εξάλλου απεφάνθει στις αρχές του μήνα και το Ανώτατο Δικαστήριο της χώρας. Είναι η πρώτη φορά που ο στρατηγός Μουσαράφ δίνει συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα για την μεταβίβαση της εξουσίας στους πολιτικούς, από τον Οκτώβριο του περασμένου χρόνου,όταν πήρε την εξουσία με στρατιωτικό πραξικόπημα.

Η γερμανική βιομηχανία αδυνατεί να καταβάλλει  αποζημιώσεις στα θύματα του ναζισμού
Σύμφωνα με πληροφορίες η γερμανική βιομηχανία δεν είναι σε θέση να συγκεντρώσει τα χρηματικά ποσα που υποσχέθηκε να καταβάλλει στα θύματα του ναζισμού και συγκεκριμένα στους εργάτες που με τη βία εξαναγκάσθηκαν να υπηρετησουν στα στρατόπεδα εργασίας του χιτλερικού καθεστώτος.

Πρόκριμα για την ένταξη της Κίνας στον Παγκόσμιο Οργανισμό Εμπορίου, το νομοσχέδιο που ενέκρινε το αμερικανικό Κονγκρέσο
Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Εμπορίου εξέφρασε δία στόματος του προέδρου του Mike Moore, την ικανοποιηση του για την εγκρίση απο το αμερικανικό Κονγκρέσο σχεδιο νόμου που δίνει στην Κίνα  τα ίδια δικαιώματα με άλλες χώρες που έχουν εμπορικές συναλλαγες με τις ΗΠΑ.  Ο κ. Moore εξέφρασε, επίσης, την ελπίδα πως το νομοσχέδιο θα έχει και την τελική εγκριση της Γερουσίας στην ψηφοφορία που έχει προγραμματισθεί να γίνει τις αμέσως επομενες εβδομάδες

Συνεχίζεται η πολιτική κρίση στα νησία Φίτζι
Στα νησιά Φίτζι, ο πραξικοπημιατίας Τζωρτζ Σπέιτ που κρατά ομήρους 30 κυβερνητικούς αξιωματούχους συμπεριλαμβανομένου και του πρωθυπουργου Μαχέντρα Τσαούντρυ, δεν έχει ακόμα απαντήσει αν αποδεχεται τις προτάσεις που του έχουν γίνει από το Συμβούλιο των Φυλάρχων, το ανώτατο δηλ. εκτελεστικό όργανο του κρατιδίου, προτάσεις που αποσκοπούν στην εκτόνωση της πολιτικής κρίσης που προκλήθηκε απο το πραξικόπημα πριν από μια εβδομάδα. Οι προτάσεις των φυλάρχων προβλέπουν τον σχηματισμό μεταβατικής κυβέρνησης στην οποία δεν θα συμμετάσχει καμμιά προσωπικότητα απο την πανίσχυρη οικονομικά και πολιτικά ινδική μειονότητα.

Ασυμφωνία ΗΠΑ-Ρωσίας για τους αντιβαλλιστικούς πυραύλους
Αναχώρησε από την Μόσχα ο αμερικανός αναπληρωτής υπουργός εξωτερικών Στρόουμπ Τάλμποτ μετά από διήμερες συζητήσεις με ρώσους αξιωματούχους σχετικά με τις αμερικανικές προτάσεις που προβλέπουν την ανάπτυξη πυραυλικού συστήματος, προτάσεις που βρίσκουν αντιθετη την ρωσική ηγεσία. Αμερικανοί αξιωματούχοι παραδεχονται ότι ο κ. Ταλμποτ δεν πέτυχε να πείσει τους ρώσους να αλλάξουν την αντιβαλλιστική συμφωνία του 1972 ώστε να γίνει δυνατη η ανάπτυξη των πυραυλικών συστημάτων.

Πρωτότυπη αεροπειρατία στις Φιλιππίνες
Πρωτότυπη αεροπειρατία σημειώθηκε στις Φιλιππίνες όταν αγνωστος ανδρας, υπο την απειλή όπλου, λήστευσε τους διακόσιους πενήντα επιβάτες και το πλήρωμα αεροσκάφους που εκτελούσε δρομολόγιο εσωτερικού. Ο αεροπειρατής αφαίρεσε όλα τα χρήματα και τα τιμαλφή των επιβατών και μετα πήρε ενα αλεξίπτωτο και πήδηξε στο κενό και εξαφανίστηκε.

Αγνοούνται τα δικαιώματα των εργαζομένων τονίζει η Παγκόσμια Οργάνωση Εργασίας
Τα δικαιώματα των εργαζομένων σε πολλές χώρες εμπαίζονται από τις κυβερνήσεις τους και παράλληλα διαβρώνονται από την διαδικασία της παγκοσμοποίησης, τονίζει έκθεση της αρμόδιας υπηρεσίας των Ηνωμένων Εθνών, της Παγκόσμιας Οργάνωσης Εργασίας. Η έκθεση αναφέρεται ειδικότερα στις περιπτώσεις του Ομάν, της Σαουδικής Αραβίας και των Ενωμένων Αραβικών Εμιράτων χώρες στις οποίες απαγορεύεται ο συνδικαλισμος. Σε άλλες χώρες της Λατινικής Αμερικής, της Αφρικής και της Ασίας ο συνδικαλισμός δεν απαγορεύεται όμως οι συνδικαλιστές αντιμετωπίζουν απειλές και συλλήψεις ακόμη και τον θάνατο, υπογραμμίζει η έκθεση.

Σε επίθεση ανταρτών στη Σιέρρα Λεόνε σκοτώνονται δύο δημοσιογράφοι και τραυματίζεται Έλληνας
Στη Σιέρρα Λεόνε οι αντάρτες του Επαναστατικού Ενωμένου Μετώπου επετέθηκαν σε στρατιωτική περίπολο 60 χιλιόμετρα βορείως της πρωτεύουσας Φρήταουν. Τέσσερεις στρατιώτες και δύο ξένοι δημοσιογράφοι, ένας Αμερικανός και ένας Ισπανός σκοτώθηκαν. Δύο άλλοι ο Έλληνας Γιάννης Μπεχράκης και ένας Νοτιαφρικανός τραυματίσθηκαν και έχουν μεταφερθεί σε νοσοκομείο της Φρήταουν. Ο Γιάννης Μπεχράκης φωτογράφος του Ρώϋτερ περιέγραψε την επίθεση στο ειδησεογραφικό πρακτορείο τον τρόπο που διέφυγε και κρύφτηκε στους πυκνούς θάμνους. " Σε μια στιγμή, ειπέ ο Γιάννης Μπεχράκης στο Ρώϋτερ, οι αντάρτες πέρασαν 5 μέτρα από το σημείο που είχα κρυφτεί αλλά δεν με είδαν".
 
 

© BBC
Real Audio

Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.