Visit the Philhellenic Perspective Homepage Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Αρχείο Ειδήσεων του BBC

H σημαία της Χεζμπολάχ και πάλι κυματίζει στο Νότιο Λίβανο
H σημαία της Χεζμπολάχ και πάλι κυματίζει στο Νότιο Λίβανο

(24/05/2000,1900 GMT)

Αποφασισμένο το Ισραήλ να υπερασπίσει να σύνορά του
Μετά την αποχώρηση των ισραηλινών δυνάμεων από το Νότιο Λίβανο, ο αρχηγός του ισραηλινού γενικού επιτελείου, στρατηγός Σαούλ Μοφάζ έκανε σαφές ότι ο ισραηλινός στρατός είναι αποφασισμένος να συνεχίσει να προστατεύει τους κατοίκους του Βορείου Ισραήλ. Ο στρατηγός Μοφάζ είπε ότι η μάχη γιά τη ζώνη ασφαλείας στο Νότιο Λίβανο δεν έχει τελειώσει και ότι αν χρειασθεί θα βομβαρδισθούν ακόμη και θέσεις των Σύρων στο Λίβανο. Τα τελευταία ισραηλινά άρματα μάχης και στρατεύματα επέστρεψαν από το Νότιο Λίβανο στο Ισραήλ σήμερα τα χαράματα, έξη εβδομάδες νωρίτερα από ό,τι είχε προγραμματισθεί.

Προτάσεις γιά την την ειρηνευτική δύναμη των ΗΕ στο Νότιο Λίβανο
Η διεθνής κοινότητα επιδιώκει την ενίσχυση της ειρηνευτικής δύναμης του ΟΗΕ στο Νότιο Λίβανο. Ο Γάλλος υπουργός των Εξωτερικών Υμπέρ Βεντρίν συζήτησε το ενδεχόμενο η χώρα του να αποστείλει περισσότερους κυανόκρανους στην περιοχή με την Αμερικανίδα ομόλογό του Μαντλίν Ολμπράιτ στη σύνοδο των χωρών του ΝΑΤΟ στη Φλωρεντία. Τα ΗΕ έχουν προτείνει σχεδόν το διπλασιασμό της ειρηνευτικής δύναμης στο νότιο Λίβανο.

Συναντήσεις Παπανδρέου-Τζεμ
Στο περιθώρειο της συνόδου της Φλωρεντίας ο Ελληνας υπουργός των Εξωτερικών Γιώργος Παπανδρέου είχε δύο ανεπίσημες συναντήσεις με τον Τούρκο ομόλογό του Ισμαήλ Τζεμ. Οι συναντήσεις αυτές έγιναν χθες το βράδυ και σήμερα το μεσημέρι στη διάρκεια του γεύματος των υπουργών των Εξωτερικών. Σύμφωνα με τις πληροφορίες από τη Φλωρεντία ο κ. Παπανδρέου παρουσίασε στον Τούρκο ομόλογό του τις ελληνικές προτάσεις σχετικά με τα Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης και τώρα αναμένεται η αντίδραση του υπουργού Εξωτερικών της Τουρκίας. Ο κ.Παπανδρέου πρόκειται να συναντηθεί κατ' ιδία στη Φλωρεντία και με την Αμερικανίδα υπουργό των Εξωτερικών Μαντλίν Ολμπράιτ αύριο Πέμπτη.

Διαμαρτυρία γιά την επίσκεψη του Γιουγκοσλάβου υπουργού Αμυνας στη Μόσχα
Στην εαρινή σύνοδο του ΝΑΤΟ  που πραγματοποιείται στη Φλωρεντία η αμερικανική αντιπροσωπεία διαμαρτυρήθηκε έντονα στο Ρώσο υπουργό των Εξωτερικών Ιγκόρ Ιβανόφ γιά την επίσκεψη που πραγματοποίησε πρόσφατα στη Μόσχα ο υπουργός Αμυνας της Γιουγκοσλαβίας που κατηγορείται γιά εγκλήματα πολέμου. Η Αμερικανίδα υπουργός των Εξωτερικών Μαντλίν Ολμπράιτ υπογράμμισε ότι ο κ. Ογιντάνιτς θα έπρεπε να είχε συλληφθεί.

Επίσκεψη του Αλβανού προέδρου στο Κοσσυφοπέδιο
Ο πρόεδρος της Αλβανίας Ρετζέπ Μεϊντάνι πραγματοποιεί ιδιωτική - όπως την χαρακτήρισε ο ίδιος - επίσκεψη στο Κοσσυφοπέδιο. Ο κ.Μειντάνι έχει ζητήσει την ειρηνική συνύπαρξη μεταξύ των Κοσοβάρων Αλβανών και των Σέρβων. Οι Σέρβοι χαρακτήρισαν την επίσκεψη παραβίαση των κυριαρχικών τους δικαιωμάτων  και ένδειξη ότι η Αλβανία έχει εδαφικές διεκδικήσεις στο Κοσσυφοπέδιο.

Επιθέσεις κατά των  Ρώσων στρατιωτών της KFOR
Εκπρόσωπος της ειρηνευτικής δύναμης του ΝΑΤΟ στο Κοσσυφοπέδιο ανακοίνωσε ότι Ρώσοι ειρηνευτές δέχθηκαν επιθέσεις ύστερα από επεισόδιο μεταξύ Ρώσων στρατιωτών και πολιτικού αλβανικής καταγωγής. Ο εκπρόσωπος είπε ότι δύο Ρώσοι στρατιώτες τραυματίσθηκαν από αντιαρματικά βλήματα στην πόλη Κίγιεβο στο δυτικό Κοσσυφοπέδιο.

Ελπίδες γιά την απελεύθερωση των ομήρων στα νησιά Φίτζι
Πληροφορίες από τα νησιά Φίτζι αναφέρουν ότι το Συμβούλιο των Φυλάρχων σημείωσε πρόοδο στις προσπάθειες γιά την απελευθέρωση των ομήρων που κρατούν οι πραξικοπηματίες στο κτίριο της Βουλής από την περασμένη Παρασκευή. Το τοπικό ραδιόφωνο μετέδωσε ότι το Συμβούλιο των Φυλάρχων αποφάσισε να μην υποστηρίξει τον αρχηγό των πραξικοπηματιών Τζορτζ Σπέιτ και ότι έχει ζητήσει από τον πρόεδρο Ράτου Μάρα να προχωρήσει στο σχηματισμό μεταβατικής κυβέρνησης.

Επεκτείνονται οι συγκρούσεις στη Σρι Λάνκα
Στη Βόρεια Σρι Λάνκα, ενώ συνεχίζονται οι συγκρούσεις στη χερσόνησο Τζάφνα, σύμφωνα με τις πληροφορίες οι αντάρτες Τίγρεις Ταμίλ έχουν επιτεθεί κατά κυβερνητικών θέσεων σε περιοχές στην Ανατολική Σρι Λάνκα κοντά στην πόλη Μπατικαλόα. Σε βομβιστική επίθεση που έγινε την περασμένη εβδομάδα στη Μπατικαλόα σκοτώθηκαν 23 άνθρωποι .Υπεύθυνοι για την επίθεση, σύμφωνα με τις αρχές, είναι οι Τίγρεις Ταμίλ.

Ψηφίζει το Αμερικανικό Κογκρέσο γιά την Κίνα
Αρχισε η ψηφοφορία στο Αμερικανικό Κογκρέσο γιά την πρόταση να ισχύσει προτιμησιακό καθεστώς στις εμπορικές σχέσεις της Κίνας με τις Ηνωμένες Πολιτείες. Η ψηφοφορία στο Κογκρέσο θεωρείται η σημαντικότερη ψηφοφορία των τελευταίων ετών. Το θέμα των εμπορικών σχέσεων με την Κίνα ήταν ένα από τα βασικά θέματα της αμερικανικής εξωτερικής πολιτικής επι προεδρίας Κλίντον, μεταδίδει ο ανταποκριτής του Μπι Μπι Σι στην Ουάσιγκτον.

Αρχισε και πάλι η δίκη γιά το Λόκερμπι
Στην Ολλανδία επαναλαμβάνεται η δίκη των δύο Λίβυων που κατηγορούνται γιά τη βομβιστική επίθεση εναντίον του αεροσκάφους της Παν Αμέρικαν πάνω από το Λόκερμπι της Σκωτίας. Η επίθεση αυτή έγινε το 1988 και περισσότεροι από 270 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους. Η ακροαματική διαδικασία είχε αναβληθεί περίπου δύο εβδομάδες ώστε η κατηγορούσα αρχή να έχει περισσότερο χρόνο στη διάθεσή της γιά να ανακρίνει τους μάρτυρες.

Συνέδριο γιά την παχυσαρκία
Ειδικοί σε θέματα υγείας έχουν συγκεντρωθεί στην Αμβέρσα του Βελγίου γιά το δέκατο Ευρωπαικό Συνέδριο που αφορά την παχυσαρκία. Οι σύνεδροι ζητούν οι κυβερνήσεις να λάβουν μέτρα γιά να περιορισθεί ο αριθμός των υπέρβαρων παιδιών. Ο πρόεδρος της διεθνούς εταιρείας γιά την καπολέμηση της παχυσαρκίας Φίλιπ Τζέιμς προειδοποιήσε ότι στην Ευρώπη μπορεί να υπάρξει μία "χαμένη γενιά παιδιών" - όπως είπε χαρακτηριστικά - λόγω της παχυσαρκίας. Οι ειδικοί προτείνουν την ενταντικοποίηση της φυσικής αγωγής στα σχολεία, τον έλεγχο της διατροφής των μαθητών και μεγαλύτερη ενασχόληση με τα σπόρ .

© BBC
Real Audio

Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.