Browse through our Interesting Nodes of the Hellenic Communities of the Diaspora Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 19 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Αρχείο Ειδήσεων του BBC

Χωρικοί υψώνουν τη σημαία της Χεζμπολάχ στο χωριό Καντάρα
Χωρικοί υψώνουν τη σημαία της Χεζμπολάχ στο χωριό Καντάρα

(22/05/2000, 17:00  GMT)

Η Χεζμπολάχ προωθεί τις θέσεις της στο Νότιο Λίβανο
Εκπρόσωπος των ΗΕ είπε ότι η ζώνη του Νοτίου Λιβάνου που έχουν καταλάβει οι ισραηλινές δυνάμεις έχει χωρισθεί στα δύο καθώς οι αντάρτες της Χεζμπολάχ έχουν προωθήσει τις θέσεις τους. Προηγουμένως έγινε γνωστό ότι η φιλο-ισραηλινή πολιτοφυλακή , ο Στρατός του Νοτίου Λιβάνου , εγκατέλειψε πολλά χωριά κοντά στη μεθόριο του Λιβάνου με το Ισραήλ. Εκπρόσωπος του ισραηλινού στρατού παραδέχθηκε ότι περίπου το ένα τρίτο της ζώνης που είναι υπό τον έλεγχο των ισραηλινών και των πολιτοφυλακών που έχουν συμμαχήσει με το Ισραήλ στο Νότιο Λίβανο έχει τώρα περιέλθει στον έλεγχο της Χεζμπολάχ.

Νέα πτώση του δείκτη NASDAQ
Νέα κάθετη πτώση σημειώθηκε στις τιμές των μετοχών στις Ηνωμένες Πολιτείες. Οι περισσότερες απώλειες σημειώθηκαν στις μετοχές των εταιρειών νέας τεχνολογίας. Ο δείκτης NASDAQ έχασε περίπου 6 ποσοστιαίες μονάδες μία ώρα μετά την έναρξη των πρωινών εργασιών . Οι αναλυτές υπογραμμίζουν ότι οι επενδυτές ανησυχούν γιά το επίπεδο της τιμής των μετοχών υψηλής τεχνολογίας σε σχέση με τα κέρδη που κάνουν οι εταιρείες προιόντων σύγχρονης τεχνολογίας.

Φοιτητικές διαδηλώσεις στην Τεχεράνη
Χιλιάδες ιρανοί φοιτητές συμμετείχαν σε διαδηλώσεις στην Τεχεράνη. Στις διαδηλώσεις επεκράτησαν συνθήματα υπέρ του μεταρρυθμιστή προέδρου Μοχάμεντ Χαταμί και κατά της απόφασης γιά το κλείσιμο των εφημερίδων που υποστηρίζουν τις μεταρρυθμισεις. Ηταν οι πρώτες συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας στους δρόμους της ιρανικής κυβέρνησης από την εξέγερση των φοιτητών τον περασμένο Ιούλιο , μεταδίδει ο ανταποκριτής του Μπι Μπι Σι. 

Διπλωματικές προσπάθειες γιά τον τερματισμό του πολέμου στην Ερυθραία
Ο ειδικός απεσταλμένος της ΕΕ στο Κέρας της Αφρικής Ρένο Σέρι έχει αφιχθεί στην πρωτεύουσα της Αιθιοπίας Αντις Αμπέμπα στα πλαίσια της διπλωματικής του αποστολής που στόχο έχει τον τερματισμό των συγκρούσεων μεταξύ των δυνάμεων της Αιθιοπίας και της Ερυθραίας. Νωρίτερα ο κ. Σέρι είχε συνομιλίες στην Ασμάρα , πρωτεύουσα της Ερυθραίας , με τον πρόεδρο της χώρας αυτής. Ο στρατός της Αιθιοπίας έχει καταλάβει πολές πόλεις της Ερυθραίας μετά τη διακοπή των διαπραγματεύσεων μεταξύ των δύο πλευρών στην Αλγερία στις αρχές του μηνός.

Ομαδική δίκη Αλβανών στη Γιουγκοσλαβία
Στη Γιουγκοσλαβία ολοκλήρωθηκε η μεγαλύτερη ομαδική δίκη Αλβανών που έχει γίνει ποτέ στη χώρα αυτή μετά τον πόλεμο στο Κοσσυφοπέδιο. Σε 143 Αλβανούς επεβλήθησαν ποινές φυλάκισης με την κατηγορία ότι είχαν σχηματίσει μονάδα του Απελευθερωτικού Στρατού στην πόλη Ντζακοβίτσα στο Δυτικό Κοσσυφοπέδιο κατα τη διάρκεια του πολέμου πέρυσι. Πληροφορίες από τη Νις αναφέρουν ότι σε περίπου 40 κατηγορούμενους επεβλήθησαν ποινές φυλάκισης 13 ετών. Στους υπόλοιπους οι ποινές κυμαίνονται από 7 έως 12 χρόνια.

Βαρειά άρρωστος ο Οτσαλάν , λέγει ο αδελφός του
Σύμφωνα με τον Οσμάν Οτσαλάν, αδελφό του Αμντουλάχ Οτσαλάν, ο Κούρδος ηγέτης είναι σοβαρά άρρωστος. Οπως μετέδωσε το Ρώυτερ, ο Οσμάν Οτσαλάν δήλωσε στο κουρδικό δορυφορικό κανάλι MTV , που έχει την έδρα του στην Ευρώπη, ότι ο ηγέτης των Κούρδων έχει αναπνευστικά προβλήματα, ιδίως όταν κοιμάται, και ότι έχει χάσει δύο από τις αισθήσεις του - τη γεύση και την οσμή. Οι τουρκικές αρχές υποστηρίζουν ότι οι Κούρδοι αντάρτες δεν έχουν παραδώσει τα όπλα τους και ότι μιλούν τώρα γιά επιδείνωση της υγείας του ηγέτη τους γιά τον σώσουν από την αγχόνη.

Γαλλο-γερμανική διένεξη
Ο Γάλλος υπουργός των Εσωτερικών Ζαν Πίερ Σεβενεμάν ζήτησε συγγνώμη γιά τα σχόλια που έκανε την Κυριακή. Ο κ. Σεβενεμάν είπε ότι η Γερμανία δεν έχει ακόμη θεραπευθεί από το ναζιστικό της παρελθόν. Ο κ. Σεβενεμάν υπογράμμισε ότι οι δηλώσεις του έχουν παρερμηνευθεί και ότι ο ίδιος είναι φίλος της Γερμανίας. Σε τηλεοπτική του συνέντευξη ο κ. Σεβενεμάν παρατήρησε ότι η πρόσφατη ομιλία του Γερμανού υπουργού των Εξωτερικών Γιόσκα Φίσερ αποδεικνύει ότι η Γερμανία ονειρεύεται μία νέα αυτοκρατορία και ότι το Βερολίνο επιδιώκει να επιβάλει το πολιτικό του μοντέλο στον υπόλοιπο κόσμο.

Συνεχίζεται η κρίση των ομήρων στα νησιά Φίτζι
Ο πρόεδρος των νησιών Φίτζι, Ρατού Καμισέσε Μάρα, ζήτησε και πάλι από τους οπλοφόρους που κατέλαβαν το κοινοβούλιο την περασμένη Παρασκευή να καταθέσουν τα όπλα. Ο πρόεδρος Μάρα είπε σε συνέντευξη τύπου ότι το αυτοανακηρυχθέν καθεστώς του ηγέτη των πραξικοπηματιών Τζόρτζ Σπέιτ δεν αναγνωρίζεται ούτε στα νησιά Φίτζι και ούτε στο εξωτερικό. Ο κ. Σπέιτ που κρατά στη βουλή ομήρους τον πρωθυπουργό Μαχέντρα Τσούντρα  και βουλευτές της κυβέρνησης του ζητάει τη διάλυση της κυβέρνησης αυτής και το σχηματισμό άλλης στην οποία να υπερτερούν εκπρόσωποι των ιθαγενών και όχι πρόσωπα ινδικής καταγωγής.

Το Πεκίνο απειλείται από την έρημο
Οι κινεζικές αρχές εγκαινίασαν πρόγραμμα έκτακτης ανάγκης με στόχο να παρεμποδίσουν την επέκταση της ερήμου γύρω από το Πεκίνο. Λεπτομέρειες του προγράμματος δεν έχουν γίνει γνωστές αλλά στο παρελθόν είχαν ληφθεί μέτρα γιά την αναδάσωση των περιοχών κοντά στην πρωτεύουσα και γιά τον περιορισμό των βοσκοτόπων. Σύμφωνα με τις πληροφορίες η έρημος επεκτείνεται πρός το Πεκίνο περίπου 2 χιλιόμετρα το χρόνο.

Εφυγε ο Σερ Τζον Γκίλγουντ
Η Βρετανία και ο κόσμος του θεάτρου έχασαν έναν από τους πιό μεγάλους ηθοποιούς. Ο Σερ Τζον Γκίλγουντ πέθανε σε ηλικία 96 ετών. Ηταν ο τελευταίος της γενίας των μεγάλων ηθοποιών που κυριαρχούσε στην αγγλική θεατρική σκηνή από τη δεκαετία του ' 30 μέχρι τη δεκαετία του ' 70 - μαζί με τον Λόρενς Ολίβιε , τον Ραλφ Ρίτσαρντσον και την Πέγκι Ασκροφτ. Ο Γκίλγουντ άρχισε τη σταδιοδρομία του στο Ολντ Βικ στο Λονδίνο, σε ηλικία 17 ετών, και πολύ σύντομα διακρίθηκε σε πολλούς σαιξπηρικούς ρόλους ως Ρωμαίος, Μάκβεθ, Λιρ, Αμλετ και Πρόσπερο.
 

© BBC
Real Audio

Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.