Visit the Hellenic Ministry of National Defence (MOD) Mirror on HR-Net Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Αρχείο Ειδήσεων του BBC

Στα νησιά Φίτζι ένοπλοι επιτρέπουν σε δημοσιογράφους να μπούν στον περίγυρο του κοινοβουλίου
Στα νησιά Φίτζι ένοπλοι επιτρέπουν σε δημοσιογράφους να μπούν στον περίγυρο του κοινοβουλίου

(22/05/2000, 0900 GMT)

Στο κενό οι εκκλήσεις στα Φίτζι
Ο πρόεδρος των νήσων Φίτζι, Ράτι Σιρ Καμισέσε Μάρα κάλεσε ξανά τους πραξικοπηματίες, που κατέλαβαν την Παρασκευή το κοινοβούλιο, να καταθέσουν τα όπλα τους. Ο αρχηγός των πραξικοπηματιών, που κρατούν 12 ομήρους, Τζορτζ Σπέιτ επιμένει ότι στόχος του είναι ο σχηματισμός νέας κυβέρνησης στην οποία θα κυριαρχούν οι γηγενείς και όχι πολιτικοί ινδικής καταγωγής, όπως ο νυν πρωθυπουργός, Μαχέντρα Τσάουντρι. Σύμφωνα με πληροφορίες, οι ένοπλοι απείλησαν εκ νέου να σκοτώσουν τον Τσάουντρι.

Επιστροφή πολιτών στις εστίες τους
Συγκίνηση επικρατεί στο νότιο Λίβανο, με την άφιξη Λιβανέζων πολιτών στα χωριά τα οποία εγκατέλειψε η φιλοϊσραηλινή πολιτοφυλακή, που τα κατείχε επί 22 χρόνια. Καθώς ο Στρατός του Νοτίου Λιβάνου, όπως ονομάζεται η πολιτοφυλακή, αποχωρεί και οι πολίτες επιστρέφουν, μέλη των οικογενειών που είχαν χωρισθεί, ξανασυναντώνται πρώτη φορά μετά την κατοχή. Αρκετοί δηλώνουν ξαφνιασμένοι από την αποχώρηση του Στρατού, η οποία ακολούθησε τη διακήρυξη του Ισραήλ ότι προτίθεται να αποσύρει τις δυνάμεις του από το νότιο Λίβανο μέχρι τις 7 Ιουλίου.

Άκυρο το δημοψήφισμα στην Ιταλία
Σύμφωνα με τα μέχρι στιγμής αποτελέσματα, η συμμετοχή στο χθεσινό δημοψήφισμα για τη μεταρρύθμιση του εκλογικού νόμου στην Ιταλία, δεν ξεπερνά το 50% του εκλογικού σώματος. Αυτό σημαίνει ότι το δημοψήφισμα είναι άκυρο και ότι οι προσπάθειες αλλαγής του νόμου, από ένα μικτό σύστημα (πλειοψηφικό και αναλογικό) σε αμιγώς πλειοψηφικό αναβάλλονται για μετά τις βουλευτικές εκλογές οι οποίες είναι προγραμματισμένες να διεξαχθούν το 2001.

Διπλωματία στο Κέρας της Αφρικής
Ο ειδικός απεσταλμένος της Ευρωπαϊκής Ένωσης, Ρένο Σέρι βρίσκεται στην πρωτεύουσα της Ερυθραίας, Ασμάρα, σε μια διπλωματική προσπάθεια να τερματισθεί ο πόλεμος στο Κέρας της Αφρικής. Ο Σέρι θα έχει συνάντηση με τον πρόεδρο της Ερυθραίας, Ισαϊα Αφεγουέρκι και εν συνεχεία θα μεταβεί στην Αντίς Αμπέμπα για συνομιλίες με την ηγεσία της Αιθιοπίας.

Αισιοδοξία για τους ομήρους στη Σιέρα Λεόνε
Αξιωματούχος των Ηνωμένων Εθνών στη Λιβερία εξέφρασε αισιοδοξία θα αφεθούν σήμερα ελεύθεροι και άλλοι από τους περίπου 300 κυανόκρανους, τους οποίους κρατούν ομήρους από τις αρχές του μήνα οι αντάρτες της Σιέρα Λεόνε. Ο αξιωματούχος έκανε τις δηλώσεις αυτές μετά τη χθεσινή απελευθέρωση 54 κυανοκράνων.

Μεσολάβηση στη Σρι Λάνκα
Νέες προσπάθειες για τον τερματισμό των συγκρούσεων μεταξύ των κυβερνητικών στρατευμάτων της Σρι Λάνκα και των ανταρτών Ταμίλ αρχίζουν σήμερα, με την άφιξη στη χώρα νορβηγικής αντιπροσωπείας. Αποστολή της αντιπροσωπείας, η οποία θα παραμείνει στο Κολόμπο επί τριήμερο, είναι να οργανώσει συνομιλίες ανάμεσα στην κυβέρνηση και τους αντάρτες.

Στο στόχαστρο οι δηλώσεις Σεβενεμάν
Αντιδράσεις μεταξύ του πολιτικού κόσμου έχουν προκαλέσει στη Γαλλία τα σχόλια του υπουργού Εσωτερικών, Ζαν Πιερ Σεβενεμάν ότι η Γερμανία δεν έχει ακόμη συνέλθει από το ναζιστικό της παρελθόν. Σε τηλεοπτική του συνέντευξη, ο Σεβενεμάν υπεστήριξε ότι η πρόσφατη ομιλία του Γερμανού υπουργού Εξωτερικών, Γιόσκα Φίσερ περί ομοσπονδιακής Ευρώπης δείχνει πως το Βερολίνο ονειρεύεται μία αυτοκρατορία και επιδιώκει να επιβάλει το πολιτικό του μοντέλο στην υπόλοιπη Ευρώπη.
 

© BBC
Real Audio

Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.