Browse through our Interesting Nodes about Agriculture in Greece Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Αρχείο Ειδήσεων του BBC

Ανταλλαγή κατηγοριών μεταξύ Γιουγκοσλαβικής κυβέρνησης και αντιπολίτευσης, ενόψει της σημερινής διαδήλωσης
Ανταλλαγή κατηγοριών μεταξύ Γιουγκοσλαβικής κυβέρνησης και αντιπολίτευσης, ενόψει της σημερινής διαδήλωσης

(15/05/2000, 07:00 GMT)

Αντιπολιτευτική συγκέντρωση σήμερα στο Βελιγράδι
Ηγέτες της Γιουγκοσλαβικής αντιπολίτευσης κατηγόρησαν την κυβέρνηση ότι προετοιμάζεται για βίαιη αναμέτρηση, ενόψει της μεγάλης διαδήλωσης διαμαρτυρίας που έχει προγραμματισθεί να γίνει σήμερα στο Βελιγράδι. Τα κόμματα της  αντιπολίτευσης αρνήθηκαν κάθε ανάμιξη στην πολιτική βία και είπαν ότι οι προσπάθειες της κυβέρνησης να εμπλέξει την αντιπολίτευση στην δολοφονία του στελέχους του κυβερνητικού σοσιαλιστικού κόμματος Μπόσκο Περόσεβιτς, που σημειώθηκε το Σάββατο στην πόλη ΝόβιΣάντ, αποτελεί προπέτασμα καπνού για να δικαιολογηθεί η προσπάθεια περαιτέρω καταπίεσης.   Οι Γιουγκοσλαβικές αρχές κατηγόρησαν από την πλευρά τους το φοιτητικό κίνημα "ΟΤΠΟΡ" για την δολοφονία του κυρίου Περόσεβιτς.

Οι αντάρτες παρέδωσαν 139 από τους 500 ομήρους κυανόκρανους στην Λιβεριανή κυβέρνηση
Η κυβέρνηση της Λιβερίας ανακοίνωσε ότι αντάρτες από την γειτονική Σιέρα Λεόνε παρέδωσαν σε αυτήν μερικούς από τους πεντακόσιους άνδρες της διεθνούς ειρηνευτικής δύναμης που κρατούσαν ομήρους. Ο Λιβεριανός πρόεδρος Τσάρλς Τέϊλορ είπε ότι 124 κυανόκρανοι βρίσκονται στην συνοριακή πόλη Φόγια, ενώ άλλοι 15 έφτασαν στην Λιβεριανή πρωτεύουσα Μονροβία. Σύμφωνα με πληροφορίες συνεχίζονται οι διαπραγματεύσεις για την τύχη των υπολοίπων 350 κυανοκράνων ομήρων.

Απαγόρευση αποθήκευσης εκρηκτικών σε πόλεις ζητούν Ολλανδοί μετά την τραγωδία στο Ενσκεντε
Πολλοί Ολλανδοί έλαβαν μέρος σε συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας και ζήτησαν να αλλάξει η νομοθεσία και να μην επιτρέπεται η αποθήκευση εκρηκτικών υλών σε κατοικημένες περιοχές, μετά την τρομακτική έκρηξη πυο συγκλόνισε την πόλη Ενσκεντε το περασμένο Σάββατο. Οι διαδηλωτές υποστηρίζουν ότι έχουν στοιχεία ότι και μία άλλη επιχείρηση πυροτεχνημάτων έχει αποθήκη στην πόλη και ζητούν την λήψη άμεσων μέτρων. Υπενθυμίζεται ότι τουλάχιστον 20 άτομα σκοτώθηκαν και πάνω από 500 άλλα τραυματίστηκαν από την έκρηξη, ενώ καταστράφηκαν ολοσχερώς ολόκληρα οικοδομικά τετράγωνα στην πόλη. Ο Ολλανδός πρωθυπουργός Βιμ Κοκ υποσχέθηκε πως θα γίνουν έρευνες σε βάθος για να διαπιστωθούν τα αίτια της τραγωδίας.

Αυστηρότερη νομοθεσία για την οπλοκατοχή ζήτησαν χιλιάδες μητέρες στις ΗΠΑ
Δεκάδες χιλιάδες γυναίκες σε πολλές περιοχές των Ηνωμένων Πολιτειών πραγματοποίησαν πορείες ζητώντας αυστηρότερη νομοθεσία για την οπλοφορία. Τόσο ο Πρόεδρος Κλίντον όσο και η σύζυγός του Χίλαρι μίλησαν σε μεγάλη συγκέντρωση στην Ουάσινγκτον. Η κυρία Κλίντον επεσήμανε πως τα όπλα ευθύνονται για τον θάνατο 12 παιδιών κάθε μέρα στις ΗΠΑ.

Επανεκλογή του ηγέτη του Ισλαμικού Κόμματος της Αρετής στην Τουρκία
Στην Τουρκία, ο ηγέτης το Ισλαμικού κόμματος της Αρετής Ρετζάϊ Κουτάν κατόρθωσε να διατηρηθεί στην ηγεσία του κόμματος, παρά την διεκδίκηση της θέσης του από τον νεότερο σε ηλικία αντιπρόεδρο του κόμματος Αμπντουλά Γκιούλ. Κατά την διάρκεια του συνεδρίου του κόμματος που έγινε στην Αγκυρα, οι 1200 σύνεδροι ψήφισαν με μικρή πλειοψηφία την παραμονή του κυρίου Κουτάν στην ηγεσία, σε βάρος του κυρίου Γκιούλ, ο οποίος κάλεσε προηγουμένως το κόμμα να εκσυγχρονισθεί, διαφορετικά θα αντιμετωπίσει -όπως είπε, ενδεχόμενη μείωση των εκλογικών του δυνάμεων.

Σύλληψη 4 υπόπτων για την δολοφονία Κισχλαλί στην Τουρκία
Η Τουρκική αστυνομία ανακοίνωσε ότι συνέλαβε τέσερρεις Ισλαμιστές μαχητές ως υπόπτους για την δολοφονία του γνωστού συγγραφέα και πρώην υπουργού Πολιτισμού  Αχμέτ Τανέρ Κισχλαλί τον περασμένο χρόνο. Οι Τουρκικές αρχές λένε ότι ένας από τους 4 συλληφθέντες ομολόγησε ότι τοποθέτησε σε αυτοκίνητο την βόμβα, από την έκρηξη της οποίας σκοτώθηκε ο κύριος Κισχλαλί. Η αστυνομία λέει ότι οι ύποπτοι ανήκουν στην οργάνωση Τεβχίντ -ι- Ισλάμ που φέρεται να έχει δεσμούς με το Ιράν.

Σύνοδος του Ομίλου των "8" για την αντιμετώπιση του εγκλήματος στον κυβερνοχώρο
Αντιπρόσωποι από τις περισσότερο βιομηχανικά αναπτυγμένες χώρες συναντώνται σήμερα στο Παρίσι για να συζητήσουν τρόπους προστασίας των διεθνών δικτύων ηλεκτρονικών υπολογιστών από πράξεις δολιοφθοράς και εγκληματικές ενέργειες. Αστυνομικοί, δικαστικοί, κυβερνητικοί αξιωματούχοι και επιχειρηματίες από τα κράτη μέλη του "ομίλου των 8" θα προσπαθήσουν κατά την διάρκεια των τριήμερων συνομιλιών τους να εξεύρουν τρόπους αντιμετώπισης του εγκλήματος στον κυβερνοχώρο.

Ανοίγει ο δρόμος για διαπραγματεύσεις κυβέρνησης - ανταρτών στις Φιλιππίνες
Στις Φιλιππίνες, ο επικεφαλής των διαπραγματευτών Ρόμπερτ Αβενταχάδο είπε ότι ο πρόεδρος της χώρας Ρόμπερτ Εστράντα τού έδωσε το "πράσινο φώς" για να συνομιλήσει με τους Ισλαμιστές αυτονομιστές αντάρτες που κρατούν 21 τουρίστες ως ομήρους στο νησί Τζόλο. Ο κύριος Αβενταχάδο δήλωσε στο BBC ότι ο στρατός των Φιλιππίνων αποσύρθηκε σε απόσταση ασφαλείας από το στρατόπεδο των ανταρτών, ώστε να διευκολυνθεί η έναρξη των διαπραγματεύσεων με τους αντάρτες.

Προσπάθεια για κατ' οίκον ανάκριση του πρώην προέδρου Σουχάρτο
Οι ανακριτικές αρχές στην Ινδονησία προσπαθούν σήμερα να εξετάσουν εκ νέου τον πρώην πρόεδρο της χώρας Σουχάρτο, ο οποίος κατηγορείται για διαφθορά και υπεξαίρεση δισεκατομυρίων δολαρίων. Συνοδευόμενοι από ομάδα γιατρών, οι ανακριτές εισήλθαν στην κατοικία του κυρίου Σουχάρτο στην Τζακάρτα, οι δικηγόροι του οποίου υποστηρίζουν ότι η πνευματική του κατάσταση δεν τού επιτρέπει να απαντήσει στα ερωτήματα των ανακριτών.

Πέθανε ο πρώην πρωθυπουργός της Ιαπωνίας
Πέθανε ο ο πρώην πρωθυπουργός της Ιαπωνίας Κέιζο Ομπούτσι στο Τόκιο, 6 εβδομάδες μετά το εγκεφαλικό επεισόδιο που είχε υποστεί. Ο Κέιζο Ομπούτσι είχε αναλάβει την πρωθυπουργία της Ιαπωνίας τον Ιούλιο του 1998. Ο Αμερικανός πρόεδρος Μπιλ Κλίντον δήλωσε ότι η χώρα του έχασε έναν στενό φίλο.

© BBC
Real Audio

Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.