Read the Joint Statement of the Heads of State & Government of Southeastern European Nations (Crete, 4 November 1997) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 18 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Αρχείο Ειδήσεων του BBC

Ο ΟΗΕ ενισχύει τις δυνάμεις του στη Σιέρα Λεόνε
Ο ΟΗΕ ενισχύει τις δυνάμεις του στη Σιέρα Λεόνε

(11/05/2000, 1600 GMT)

Σιέρα Λεόνε: Αμετάβλητος ο ρόλος των Βρετανών
Η βρετανική κυβέρνηση επανέλαβε ότι τα στρατεύματά της στη Σιέρα Λεόνε δεν έχουν ως αποστολή να εμπλακούν στις εχθροπραξίες. Ο εκπρόσωπος του πρωθυπουργού, Τόνι Μπλερ δήλωσε, έπειτα από υπουργική συνάντηση για το ζήτημα στο Λονδίνο, ότι οι βρετανικές δυνάμεις εστάλησαν στην αφρικανική χώρα για να συμβάλουν στην απομάκρυνση των ξένων πολιτών και ότι ο ρόλος τους δεν έχει μεταβληθεί. Νωρίτερα, αξιωματούχοι είχαν αφήσει να εννοηθεί ότι οι χίλιοι Βρετανοί στρατιώτες που βρίσκονται στη Σιέρα Λεόνε ενδέχεται να παραμείνουν εκεί επί αρκετές εβδομάδες ωσότου φθάσουν ενισχύσεις των Ηνωμένων Εθνών.

Ένα δισεκατομμύριο οι Ινδοί
Ο πληθυσμός της Ινδίας ξεπέρασε σήμερα το ένα δισεκατομμύριο. Ενα μωρό γεννιέται κάθε δύο δευτερόλεπτα στην ασιατική χώρα, η οποία έχει τριπλασιάσει τον πληθυσμό της από το 1947, οπότε ανέκτησε την ανεξαρτησία της. Μόνον η Κίνα έχει για την ώρα περισσότερους κατοίκους, αλλά αναμένεται ότι η Ινδία θα την έχει ξεπεράσει μέχρι τα μέσα του 21ου αιώνα. Στην Κίνα τα μέτρα που είχαν ληφθεί για τον έλεγχο των γεννήσεων απέδωσαν καρπούς. Στην Ινδία, όμως, τα μέτρα που είχαν ληφθεί γι'αυτό το σκοπό δεν είχαν πάντοτε επιτυχία, ιδιαίτερα στις φτωχότερες πολιτείες, όπου εκατομμύρια κάτοικοι ζουν κάτω από το όριο της φτώχειας και, για να μπορέσουν να επιβιώσουν, εξαρτώνται απολύτως από τα εργαζόμενα παιδιά τους.

Ένταση μαχών στη Σρι Λάνκα
Η αεροπορία της Σρι Λάνκα βομβάρδισε θέσεις των ανταρτών κοντά στην πόλη Τζάφνα, καθώς συνεχίζονται οι σφοδρές μάχες για τον έλεγχο του βασικού αυτοκινητοδρόμου της περιοχής. Οι αντάρτες Τίγρεις Ταμίλ υποστηρίζουν ότι κατέλαβαν στρατηγικής σημασίας γέφυρα που οδηγεί στην πόλη, στο πλαίσιο της προσπάθειάς τους να επανακτήσουν τον έλεγχο στη χερσόνησο της Τζάφνα. Η κυβέρνηση, από την πλευρά της διαψεύδει ότι οι αντάρτες κατέλαβαν τη γέφυρα, παραδέχεται όμως ότι ελέγχουν παρακείμενο τμήμα του αυτοκινητοδρόμου.

Ενέδρα σε Ρώσους στρατιώτες
Αξιωματούχος στη Μόσχα επιβεβαίωσε ότι τουλάχιστον 18 Ρώσοι στρατιώτες σκοτώθηκαν σε ενέδρα στη δημοκρατία της Ινγκουσετίας, στα σύνορα με την Τσετσενία. Εκτιμάται ότι την επίθεση πραγματοποίησαν Τσετσένοι αντάρτες.

Έφοδος στο ΝΤV της Μόσχας
Στη Ρωσία και πάλι, οι αρχές πραγματοποίησαν έφοδο στην εταιρεία Μίντια-Μοστ, ιδιοκτήτρια του τηλεοπτικού σταθμού ΝΤV και του ραδιοφωνικού Εκο. Περίπου 40 πράκτορες της Υπηρεσίας Ομοσπονδιακής Ασφάλειας, της εφορίας και της γενικής εισαγγελίας, με καλυμμένα τα πρόσωπα και οπλισμένοι με αυτόματα όπλα μπήκαν στα γραφεία της εταιρείας στη Μόσχα. Η αιτία της εφόδου δεν έχει αποσαφηνισθεί ακόμη. Εφοριακοί δήλωσαν ότι σχετίζεται με έρευνα εναντίον πρώην αξιωματούχων του υπουργείου Εθνικής Οικονομίας, οι οποίοι θεωρούνται ύποπτοι για κατάχρηση εξουσίας. Ωστόσο, ο όμιλος Μίντια-Μοστ υποστηρίζει ότι πρόκειται για αντίποινα επειδή οι σταθμοί του μετέδωσαν ρεπορτάζ, επικριτικά προς την κυβέρνηση.

Τον Ιούνιο οι συνομιλίες για το Κυπριακό
Στα τέλη Ιουνίου, στη Γενεύη, πιθανότατα θα ξεκινήσει ο τρίτος γύρος των εκ του σύνεγγυς συνομιλιών για το Κυπριακό, όπως ανακοινώθηκε σήμερα στη Λευκωσία. Αρχικώς, ο τρίτος γύρος ήταν προγραμματισμένο να ξεκινήσει στις 23 Μαϊου, όμως η περιπέτεια της υγείας του προέδρου της Κύπρου, Γλαύκου Κληρίδη οδήγησε σε αυτή την αναβολή.

Καλύτερα ο Γιώργος Βασιλείου
Ομαλά εξελίσσεται η μετεγχειρητική πορεία της υγείας του πρώην προέδρου της Κύπρου, Γιώργου Βασιλείου που βγαίνει από την εντατική μονάδα του Εθνικού Νοσοκομείου Νευρολογίας, εδώ στο Λονδίνο, όπου υπεβλήθη χθες επιτυχώς σε επέμβαση για την αφαίρεση καλοήθους όγκου από τον εγκέφαλο. Ο κ. Βασιλείου αναμένεται να μείνει στο νοσοκομείο ακόμη 10 μέρες, ενώ στα καθήκοντά του, ως επικεφαλής της διαπραγματευτικής ομάδας της Κύπρου με την Ευρωπαϊκή Ένωση, αναμένεται να επανέλθει σε περίπου έξι εβδομάδες.

Φθηνότερα φάρμακα κατά του AIDS
Πολυεθνικές φαρμακοβιομηχανίες ανεκοίνωσαν ότι μειώνουν τις τιμές των φαρμάκων τους, τα οποία  χορηγούνται για την καταπολέμηση του AIDS στην Αφρική. Η ενέργεια, η οποία δύναται να συμβάλει στη μείωση του κόστους θεραπείας κατά 85 τοις εκατό, ακολούθησε απόφαση του προέδρου των Ηνωμένων Πολιτειών, Μπιλ Κλίντον, με την οποία αίρεται η απαγόρευση στην κυκλοφορία  συσκευασιών φαρμάκων κατά του ΑIDS στην Αφρική, χωρίς την επίσημη ετικέτα των αμερικανικών εταιρειών που τα παρασκευάζουν. Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας εξέφρασε την ικανοποίησή του για την απόφαση αυτή της Ουάσινγκτον.

Ρεκόρ λανθασμένων διαγνώσεων
Η βρετανική κυβέρνηση δέχεται πιέσεις να αναθεωρήσει το σύστημα θεραπείας του καρκίνου μετά την αποκάλυψη ότι σε ένα καρκινοπαθή έγιναν 19 λανθασμένες διαγνώσεις από διαφορετικούς γιατρούς. Ο Στιβ Χάρλι, 41 ετών και πατέρας τριών παιδιών, βρίσκεται αυτή τη στιγμή σε δεινή θέση καθώς εν τω μεταξύ ο καρκίνος πραγματοποίησε μεταστάσεις και είναι πλέον ανεγχείρητος. Οι γιατροί προσπαθούν τώρα να τον αντιμετωπίσουν με χημειοθεραπεία, ενώ αν είχε διαγνωσθεί εγκαίρως θα μπορούσαν να είχαν αφαιρέσει τον αρχικό όγκο.
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

© BBC
Real Audio

Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.