Browse through our Interesting Nodes on Cyprus Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Αρχείο Ειδήσεων του BBC

Πολίτες ζητούν καταφύγιο στη Freetown
Πολίτες ζητούν καταφύγιο στη Freetown

(10/05/2000, 1800 GMT)

Προέλαση των ανταρτών στη Σιέρρα Λεόνε
Στη Sierra Leone εκατοντάδες πρόσφυγες φτάνουν στην πρωτεύουσα Freetown για να ξεφύγουν από τις μάχες που μαίνονται στα ανατολικά της πόλης. Φιλοκυβερνητικές δυνάμεις ανέφεραν ότι επανακατέλαβαν την πόλη Masiaka - πόλη από την οποία οι αντάρτες είχαν εξαναγκάσει τα μέλη της ειρηνευτικής δύναμης του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών να φύγουν. Η πληροφορία αυτή, πάντως, δεν έχει ακόμα επιβεβαιωθεί. Στη Freetown επικρατεί ηρεμία, όμως ανταποκριτής του BBC μετέδωσε ότι οι κάτοικοι της πόλης ελπίζουν ότι οι Βρετανοί αλεξιπτωτιστές που βρέθηκαν στην περιοχή για να φυγαδεύσουν τους ξένους θα αναμετρηθούν με τους αντάρτες αν αυτοί επιδιώξουν να μπουν στην πόλη.

Επιτυχώς χειρουργήθηκε ο Γιώργος Βασιλείου
Με επιτυχία στέφθηκε η χειρουγική επέμβαση στον εγκέφαλο στην οποία υποβλήθηκε σήμερα εδώ στο Λονδίνο ο πρώην πρόεδρος της Κύπρου Γιώργος Βασιλείου.Στο πλευρό τού ηλικίας 69 ετών πρώην προέδρου της Κύπρου, βρίσκονται η σύζυγός του Αντρούλα, οι δύο κόρες του και ο γιος του που ήρθε από τις Ηνωμένες Πολιτείες. Στο χειρουργείο είναι επίσης η προσωπική ιατρός του κ. Βασιλείου, Τζάνετ Στυλιανάκη.

Συνομιλίες υψηλού επιπέδου ΝΑΤΟ-Ρωσίας
Τις πρώτες συνομιλίες υψηλού επιπέδου μετά τον πόλεμο στο Κοσσυφοπέδιο, έχουν αυτή την ώρα στις Βρυξέλλες αντιπροσωπείες του ΝΑΤΟ και της Ρωσίας. Η αντιπαράθεση ανάμεσα στις δύο πλευρές για τις αεροπορικές επιθέσεις της συμμαχίας στη Σερβία και οι τριβές με αφορμή την εκστρατεία της Μόσχας στην Τσετσενία είχαν παγώσει τη συνεργασία τους. Η σημερινή συνάντηση πάντως, αποτελεί σύμφωνα με τους αναλυτές, ένδειξη ότι υπάρχει πλέον έδαφος για αναθέρμανση των σχέσεων.

Εννέα νεκροί στα σύνορα Τουρκίας-Ιράν
Οι τουρκικές αρχές ανακοίνωσαν ότι  μεθωριακοί φρουροί πυροβόλησαν και σκότωνσαν εννιά παράνομους μετανάστες που προσπάθησαν να εισέλθουν στη χώρα από το Ιράν . Το υπουργείο εσωτερικών δεν έδωσε στη δημοσιότητα την υπηκοότητα των νεκρών αλλά είπε ότι οι φρουροί άνοιξαν πυρ όταν ομάδα εκατόν πενήντα και πλέον ατόμων από το Αφγανιστάν, το Πακιστάν και το Μπαγκλαντες αρνήθηκε να υπακούσει στο κάλεσμα τους και να σταματήσει.

Διαμαρτύρονται Αλβανοί και Σέρβοι στο Κοσσυφοπέδιο
Στο Κοσσυφοπέδιοπερισσότεροι από δύο χιλιάδες Αλβανοί  διαμαρτύρονται στους δρόμους της πόλης Ιστόκ για τα σχέδια που προβλέπουν την επιστροφή  σέρβων προσφύγων σε γειτονικό χωριό. Οι διαδηλωτές λένε ότι όλοι οι αλβανοί κρατούμενοι στις σερβικές φυλακές πρέπει να απελευθερωθούν και να συλληφθούν όσοι κατηγορούνται για εγκλήματα πολέμου, ανάμεσά τους και ο πρόεδρος Μιλόσεβιτς πριν επιτραπεί η επιστροφή των Σέρβων. Εν τω μεταξύ στην πόλη Μιτρόβιτσα, εκατοντάδες Σέρβοι πραγματοποίησαν συγκέντρωση διαμαρτυρίας ζητώντας να δικαστούν σύντομα οι συγγενείς τους.

Συνάντηση με τους αντάρτες για τους ομήρους στις Φιλιππίνες
Στις Φιλιππίνες τοπικοί και Λίβυοι διαπραγματευτές είχαν την πρώτη τους συνάντηση με τους μουσουλμάνους αυτονομιστές αντάρτες που κρατούν εικοσιένα ομήρους, ανάμεσά τους και δέκα ξένους τουρίστες,  στο νησί Χόλο στα νότια της χώρας. Οι διαπραγματευτές διένειμαν φάρμακα για τους ομήρους αλλά δεν πέτυχαν την απελευθέρωσή κανενός ομήρου.  Στόχος τους ήταν να πείσουν τους απαγωγείς να απελευθερώσουν μία Γερμανίδα η οποία  υποφέρει από υπέρταση.

Νέα στοιχεία για τον Ιό "I love you"
Οι αρχές στις Φιλιππίνες λένε ότι έχουν στα χέρια τους νέα στοιχεία για την προσπάθειά τους να ανακαλύψουν τον υπεύθυνο για τον Ιό που έπληξε εκατομμύρια υπολογιστές την προηγούμενη εβδομάδα και προκάλεσε ζημιές δισεκατομμυρίων δολλαρίων. Ενα κολλέγιο στη Μανίλα σύμφωνα με Φιλιππινέζους αξιωματούχους,  αποκάλυψε ότι ένας πρώην φοιτητής του σχεδίασε ένα παρόμοιο πρόγραμμα. Ο φοιτητής συγκατοικεί σύμφωνα με τις πληροφορίες με τον άνδρα που ανέκριναν οι αρχές νωρίτερα αυτή την εβδομάδα και άφησαν ελεύθερο λόγω έλλειψης στοιχείων.

Προέλαση των ανταρτών στη Σρι Λάνκα
Οι αντάρτες Τίγρεις Ταμίλ στη Σρι Λάνκα ανακοίνωσαν ότι απέχουν μόλις τρία χιλιόμετρα από τον στόχο τους, την πόλη Τζάφνα. Οι Τίγρεις λένε ότι κατέβαλαν την στρατηγικής σημασίας γέφυρα στο Ναβατκούλι. Νωρίτερα η κυβέρνηση της χώρας είχε ανακοινώσει ότι οι αντάρτες κατάφεραν να ξεπεράσουν την γραμμή άμυνας στο Αριγιαλάι, επίσης κοντά στην πόλη Τζάφνα, στέλνοντας ομάδες αυτοκτονίας. Στην περιοχή, όπου σύμφωνα με τις πληροφορίες διεξάγονται έντονες μάχες, έχουν αποσταλεί ενισχύσεις.

Απόφαση γαλλικού δικαστηρίου για την υπόθεση της παιδικής πορνογραφίας
Στη Γαλλία, καταδικάσθηκε σε φυλάκιση τριών ετών ο επικεφαλής δικτύου παιδικής πορνογραφίας, Μπερνάρ Αλαπετίτ, ο οποίος δικαζόταν μαζί με άλλα εξήντα άτομα. Από τους υπολοίπους, οι περισσότεροι καταδικάσθηκαν σε ποινές φυλάκισης δύο ως έξι μηνών με αναστολή. Οι γαλλικές αρχές είχαν εξαπολύσει τεράστια εκστρατεία για την εξάρθρωση δικτύου παιδεραστίας αλλά σύμφωνα με ανταποκριτή του ΒΒC, δέχθηκαν επικρίσεις ότι ασχολούνται με τους καταναλωτές του πορνογραφικού υλικού και όχι με τους παραγωγούς και τους διανομείς. Επίσης, οργάνωση για την προστασία των παιδιών υποστηρίζει ότι επιφανή δημόσια πρόσωπα που είχαν αποτελέσει αντικείμενο της έρευνας δεν παραπέμφθηκαν τελικά στη δικαιοσύνη.

Ρεκόρ τζακ ποτ στις Ηνωμένες Πολιτείες
Εκατομμύρια άνθρωποι στις Ηνωμένες Πολιτείες έσπευσαν να δοκιμάσουν την τύχη τους στο λόττο, παίζοντας στο παιχνίδι Big Game, στο οποίο νικητής δεν έχει υπάρξει από τις αρχές Μαρτίου. Το τζακ ποτ είναι ρεκόρ, στα τριακόσια πενήντα εκατομμύρια δολλάρια. Νικητής δεν έχει ακόμη εμφανιστεί, που δεν είναι περίεργο, μια και οι πιθανότητες νίκης είναι μία στα εβδομήντα έξι εκατομμύρια. Το παιχνίδι διεξάγεται στην Γεωργία και σε άλλες επτά αμερικανικές πολιτείες, όπου συνέρρευαν για να παίξουν  μέχρι τελευταία στιγμή αμερικανοί και από άλλες πολιτείες.
 

© BBC
Real Audio

Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.