Browse through our Interesting Nodes about Greek Art & Culture Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Αρχείο Ειδήσεων του BBC

Oι κάτοικοι φεύγουν καθώς προελαύνουν οι αντάρτες
Oι κάτοικοι φεύγουν καθώς προελαύνουν οι αντάρτες

(10/05/2000, 11.00 GMT)

Προέλαση των ανταρτών στη Σιέρρα Λεόνε
Οι αντάρτες στη Σιέρρα Λεόνε ελέγχουν πλέον την στρατηγικής σημασίας πόλη Μασιάκα, αναγκάζοντας χιλιάδες κατοίκους να καταφύγουν στην πρωτεύουσα Φρήταουν. Οι ηγέτες των χωρών της δυτικής Αφρικής δεν απέκλεισαν το ενδεχόμενο να επέμβουν στρατιωτικά στη Σιέρρα Λεόνε για να εμποδίσουν την κατάληψη της εξουσίας απο τους αντάρτες. Η προειδοποίηση αυτή των Αφρικανών ηγετών έγινε μετά την έκτακτη σύσκεψη που πραγματοποίθηκε χθές στη Νιγηρία με στόχο την επίτευξη ειρήμης και την εκτόνωση της έντασης στη Σιέρρα Λεόνε. Εν τω μεταξύ, η Βρεταννική επιχείρηση για την απομάκρυνση Ευρωπαίων και Αμερικάνων πολιτών συνεχίζεται.

Θετικά σχόλια στη Βρεταννία για το οργανωτικό σχήμα της Ολυμπιάδας 2004
Tην οργανωτική ανασυγκρότηση για την Ολυμπιάδα του 2004, που εξήγγειλε χθες ο πρωθυπουργός, Κώστας Σημίτης, σχολιάζει ο βρεταννικός τύπος. Η Ιndependent μεταφέρει τις δηλώσεις του προέδρου της Διεθνούς Ολυμπιακής Επιτροπής, Χουάν Αντόνιο Σάμαραγκ, που χαρακτήρισε τις αλλαγές "σημείο καμπής". "Η Ελλάδα προσπαθεί να σώσει τους Ολυμπιακούς" είναι ο τίτλος της ανταπόκρισης της Guardian απο την Αθήνα. Θετικά σχόλια αποσπά ο διορισμός της Γιάννας Αγγελοπούλου-Δασκαλάκη ως προέδρου του Αθήνα 2004.

Μακρύς ο δρόμος για την ένταξη της Τουρκίας στην Ευρωπαική Ενωση λέει ο Βρεταννός υφυπουργός για την Ευρώπη
Η Τουρκία θα μπει στην Ευρωπαϊκή Ενωση όταν ολοκληρωθεί η διαδικασία που έχει ξεκινήσει, δήλωσε στην Ελληνική Υπηρεσία του BBC ο υφυπουργός της Βρεταννίας, αρμόδιος για την Ευρωπαϊκή Ενωση, Keith Vaz. Οπως είπε: "μόλις τώρα έγινε δεκτή η αίτηση υποψηφιότητάς τους, χρειάζονται να γίνουν τώρα πολλές διαπραγματεύσεις. Οταν ολοκληρωθούν οι διαπραγματεύσεις αυτές και έχουν εκπληρώσει τα κριτήρια της Κοπεγχάγης, θα προχωρήσει η διαδικασία", είπε ο υπουργός της Βρεταννίας για την Ευρωπαϊκή Ενωση Keith Vaz, που πρόσθεσε, όμως, ότι η Τουρκία έχει πολύ μακρύ δρόμο ακόμα να διανύσει και ότι - προς αυτή την κατεύθυνση - είναι πολύ σημαντικός ο διάλογος που γίνεται ανάμεσα στην Ελλάδα και στην Τουρκία".

Εγχειρίζεται στο Λονδίνο ο Γιώργος Βασιλείου
Ο πρώην πρόεδρος της Κύπρου και επικεφαλής των διαπραγματεύσεων για την ένταξη της νήσου στην Ευρωπαϊκή ένωση, Γιώργος Βασιλείου, υποβάλλεται σήμερα το πρωί, εδώ στο Λονδίνο, σε εγχείριση αφαίρεσης καλοήθους όγκου στον εγκέφαλο. Η εγχείριση θα διαρκέσει πέντε ώρες.

Πέντε βρεταννικές βάσεις κλείνουν στη Βόρειο Ιρλανδία
Η Βρεταννική κυβέρνηση αποφάσησε να κλείσει πέντε στρατιωτικές εγκαταστάσεις στη Βόρειο Ιρλανδία μετά την ανακοίνωση του ΙΡΑ ότι θα αφοπλισθεί. Μία στρατιωτική βάση στο Londonderry και μία στο Crossmaglen είναι δύο απο τις εγκατάστεις που θα κλείσουν. Την ανακοίνωση χαιρέτησε η πολιτική πτέρυγα του ΙΡΑ, το Σιν Φέιν. Στη Βόρειο Ιρλανδία βρίσκονται αυτή τη στιγμή 14.000 βρεταννοί στρατιώτες - ο χαμηλότερος αριθμός τα τελευταία τριάντα χρόνια.

Αυξάνονται οι περιπτώσεις κακομεταχείρισης των ζώων στη Βρεταννία
Οι Βρεταννοί μπορεί να καυχώνται ότι αγαπούν τα ζώα, ωστόσο οι περιπτώσεις κακομεταχείρισης των ζώων αυξήθηκαν πέρυσι κατά δέκα τοις εκατό, σύμφωνα με την Βασιλική Εταιρεία για την Πρόληψη της Βίας στα Ζώα. Ανάμεσα στο ενάμισυ εκατομμύριο των κλήσεων για βοήθεια που δέχτηκε η εταιρεία ήταν η περίπτωση με ένα γατάκι που ο κάτοχός του το έβαλε επί πέντε λεπτά σε πλήρως αναμμένο φούρνο μικροκυμμάτων. Ως εκ θαύματος το γατάκι επέζησε, χρειάστηκε όμως να ακρωτηριαστεί ένα πόδι και η ουρά του.

Σκάνδαλο διαφθοράς στην Ιταλία - καταγράστηκαν τα χρήματα για τους σεισμοπαθείς
Στην Νάπολη, η αστυνομία συνέλαβε 14 κυβερνητικούς παράγοντες οι οποίοι κατηγορούνται για διαφθορά σε σχέση με τα κονδύλια που είχαν διατεθεί για την ανασυγκρότηση της περιοχής μετά τον καταστροφικό σεισμό του 1980. Ο διευθυντής ιστορικών μνημείων της πόλης κατηγορείται ότι δωροδοκήθηκε με 70 χιλιάδες δολλάρια για να δώσει άδειες οικοδόμησης.

Αρση των αμερικανικών κυρώσεων προς την Κούβα προτείνει επιτροπή της Γερουσίας
Στις Ηνωμένες Πολιτείες, επιτροπή της Γερουσίας ψήφισε την άρση των κυρώσεων στις πωλήσεις τροφίμων και φαρμάκων στην Κούβα. Η Επιτροπή προτείνει ότι είναι καιρός να εξετάσει η αμερικανική κυβέρνηση της άρση του εμπάργκο που επέβαλε στην Κούνα πριν από σαράντα ένα χρόνια, όταν ήρθε στην εξουσία Φιντέλ Κάστρο. Οι κυρώσεις, λέει η επιτροπή, πλήττουν μόνο τους πτωχούς και τους άρρωστους, ενώ στερούν από τους αμερικανούς αγρότες και επιχειρηματίες έναν φυσικό εμπορικό εταίρο. Η πρόταση πρέπει να εγκριθεί από το σύνολο της Γερουσίας, που ενέκρινε αντίστοχο ψήφισμα πέρυσι, αναμένεται όμως να συναντήσει σκληρή αντίδραση από Κουβανο-αμερικανούς πολιτικούς, που κατάφεραν πέρυσι να εμποδίσουν την ψήφιση παρόμοιας πρότασης στην Βουλή των Αντιπροσώπων.

Σήμερα η απόφαση για την δίκη των κατηγορουμένων για κατοχή υλικού παιδικής πορνογραφίας στην Γαλλία
Γαλλικό δικαστήριο θα εκδώσει σήμερα απόφαση στην δίκη εξήντα και πλέον ατόμων που κατηγορούνται για κατοχή υλικού παιδικής πορνογραφίας. Ενας από τους δικαστές είπε ότι βλέποντας τις βιντεοταινίες, από τα ενοχοποιητικά στοιχεία της υπόθεσης, του προκλήθηκε εμετική διάθεση. Η δίκη έγινε δυνατή μετά από μεγάλη αστυνομική επιχείρηση κατά την οποία επτακόσια περίπου άτομα ανακρίθηκαν για την ενδεχόμενη ανάμειξή τους σε δίκτυο παιδεραστίας -- πέντε από αυτούς αυτοκτόνησαν. Ωστόσο η γαλλική δικαιοσύνη κατηγορείται επειδή κρυπά τους εύκολους στόχους, τους καταναλωτές, και όχι αυτούς που παράγουν και διανέμουν το πορνογραφικό υλικό. Παράλληλα μια οργάνωση για παιδιά υποστηρίσει ότι ανάμεσα σε αυτούς που ανακρίθηκαν είναι και επώνυμα πρόσωπα, τα ονοματά τους όμως διεγράφησαν από τον κατάλογο των υπόπτων προτού προσαχθούν σε δίκη.

Πιθανή συνάντηση με τους αντάρτες για τους ομήρους στις Φιλιππίνες
Στις Φιλιππίνες, κρατικοί αξιωματούχοι είπαν ότι σχεδιάζουν να συναντήσουν τους μουσουλμάνους αυτονομιστές που κρατούν στο νησί Τζόλο εικοσιένα ομήρους, στην πλειοψηφία τους ξένους υπηκόους, ανάμεσά τους και μια άρρωστη Γερμανίδα. Ο εκπρόσωπος της Ευρωπαικής Ενωσης, Χαβιέ Σολάνα είπε νωρίτερα στο BBC ότι η κυβέρνηση στις Φιλιππίνες δεσμεύτηκε ότι δεν θα κάνει χρήση βίας στην κρίση των ομήρων.

Ρεκόρ τζακ ποτ στις Ηνωμένες Πολιτείες
Εκατομμύρια άνθρωποι στις Ηνωμένες Πολιτείες έσπευσαν να δοκιμάσουν την τύχη τους στο λόττο, παίζοντας στο παιχνίδι Big Game, στο οποίο νικητής δεν έχει υπάρξει από τις αρχές Μαρτίου. Το τζακ ποτ είναι ρεκόρ, στα τριακόσια πενήντα εκατομμύρια δολλάρια. Νικητής δεν έχει ακόμη εμφανιστεί, που δεν είναι περίεργο, μια και οι πιθανότητες νίκης είναι μία στα εβδομήντα έξι εκατομμύρια. Το παιχνίδι διεξάγεται στην Γεωργία και σε άλλες επτά αμερικανικές πολιτείες, όπου συνέρρευαν για να παίξουν  μέχρι τελευταία στιγμή αμερικανοί και από άλλες πολιτείες.
 

© BBC
Real Audio

Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.