Visit the Antenna Mirror on HR-Net Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Tuesday, 23 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Αρχείο Ειδήσεων του BBC

Χάρτης της Σιέρα Λεόνε
Χάρτης της Σιέρα Λεόνε

(09/05/2000, 14.00 GMT)

Ηρεμία στη Φρίταουν
Η πρωτεύουσα της Σιέρα Λεόνε, Φρίταουν είναι ήρεμη σήμερα έπειτα από τις χθεσινές συγκρούσεις κυβερνητικών και ανταρτικών δυνάμεων κατά τις οποίες έχασαν τη ζωή τους τέσσερις άνθρωποι. Σποραδικά επεισόδια βίας σημειώθηκαν και κατά τη διάρκεια της νύχτας. Ο υπουργός Πληροφοριών, Τζούλιους Σπένσερ δήλωσε αισιόδοξος για την προοπτική να στείλει εκ νέου η Νιγηρία δυνάμεις στη Σιέρα Λεόνε προς υποστήριξιν των κυανοκράνων των Ηνωμένων Εθνών. Ηγέτες των χωρών της Δυτικής Αφρικής συζητούν στην πρωτεύουσα της Νιγηρίας, Αμπούτζα, το ζήτημα της Σιέρα Λεόνε και αναζητούν τρόπους διάσωσης της ειρηνευτικής διαδικασίας.

Υπέρ των μεταρρυθμίσεων ο Ντεμιρέλ
O απερχόμενος πρόεδρος της Τουρκίας, Σουλεϊμάν Ντεμιρέλ απηύθυνε έκκληση στους συμπατριώτες του να αποδεχθούν τις δημοκρατικές μεταρρυθμίσεις, οι οποίες απαιτούνται ώστε η χώρα να ενταχθεί στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Σε ομιλία του επ' ευκαιρία της Ημέρας της Ευρώπης, ο Ντεμιρέλ είπε ότι η Τουρκία πρέπει να αντιμετωπίσει αποτελεσματικά τα ελλείμματα στους τομείς της δημοκρατίας, των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και της κυριαρχίας του νόμου. Την ίδια στιγμή, πάντως, στο Στρασβούργο, το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων κατεδίκαζε την Τουρκία για το βασανισμό και το θάνατο ενός Κούρδου, ο οποίος βρισκόταν υπό αστυνομική κράτηση. Οι τουρκικές αρχές είχαν αρνηθεί την κατηγορία, αλλά το δικαστήριο έκρινε ότι υπήρχαν επαρκή στοιχεία ώστε να αποφανθεί πως ο Κούρδος Μεχμέτ Ερτάκ υπήρξε "θύμα σοβαρής κακομεταχείρισης και πέθανε ενώ βρισκόταν στα χέρια της αστυνομίας".

Προειδοποιήσεις Πούτιν
Δύο ημέρες μετά την ορκομωσία του, ο νέος πρόεδρος της Ρωσίας, Βλαντίμιρ Πούτιν ηγήθηκε μεγάλης παρέλασης στη Μόσχα για την 55η  επέτειο του τέλους του Β' Παγκοσμίου Πολέμου. Ο Βλαντίμιρ Πούτιν είπε απευθυνόμενος σε δεκάδες χιλιάδες στρατιωτικούς και βετεράνους στην Κόκκινη Πλατεία ότι η νίκη του παρελθόντος θα συμβάλει στην οικοδόμηση μιας ισχυρής Ρωσίας. Αναφερόμενος στον πόλεμο στην Τσετσενία, είπε επίσης ότι το υψηλό στρατιωτικό φρόνημα που επιδεικνύεται αποτελεί προειδοποίηση προς όσους χρησιμοποιούν την τρομοκρατία.

"Όχι" στην αμνηστεία
Ο πρωθυπουργός του Λιβάνου, Σελίμ Αλ-Χος απέρριψε  αίτημα του ηγέτη του Στρατού του Νοτίου Λιβάνου, συμμάχου των Ισραηλινών, για τη χορήγηση γενικής αμνηστείας στους μαχητές του. Ο Αλ-Χος χαρακτήρισε παράξενο το αίτημα τη στιγμή που οι μαχητές αυτοί, όπως είπε, συνεχίζουν να επιτίθενται εναντίον της ίδιας τους της χώρας.

Ελεύθερος ο ύποπτος για τον ιό
Η αστυνομία των Φιλιππίνων άφησε ελεύθερο τον υπάλληλο τραπέζης Ρεομέλ Ραμόνες, τον οποίο είχε συλλάβει χθες για την υπόθεση του ιού που είχε παραλύσει εκατομμύρια υπολογιστές σε όλο τον κόσμο την περασμένη εβδομάδα. Σύμφωνα με την εισαγγελία της Μανίλα, τα στοιχεία εναντίον του Ραμόνες ήταν ανεπαρκή.

Η Σεούλ διαθέτει χημικά όπλα
Η κυβέρνηση της Νοτίου Κορέας επιβεβαίωσε ότι διαθέτει χημικά όπλα. Η επιβεβαίωση ήρθε έπειτα από δημοσίευμα σε τοπική εφημερίδα ότι ο στρατός μετέφερε μυστικά εκατοντάδες τόννους χημικών όπλων για να τους καταστρέψει σε ένα εργοστάσιο κατασκευασμένο ειδικά γι' αυτό το σκοπό. Εκπρόσωπος του υπουργείου Αμύνης της Νοτίου Κορέας δήλωσε ότι η κυβέρνησή του συμμορφώνεται με τις επιταγές της Συνθήκης για τα Χημικά Όπλα η οποία απιατεί απο΄τα κράτη που την έχουν υπογράψει να έχουν καταστρέψει τα όπλα τους μέχρι το 2006.

Εκλογές τον Ιούνιο στην Ιαπωνία
Αξιωματούχοι του κυβερνώντος Φιλελεύθερου Δημοκρατικού Κόμματος της Ιαπωνίας δήλωσαν ότι ο πρωθυπουργός Γιοσίρο Μόρι θα διατάξει τη διάλυση του κοινοβουλίου στις αρχές Ιουνίου και θα προκηρύξει εκλογές για τις 25 του ίδιου μήνα. Η ημερομηνία αυτή ήταν αναμενόμενη καθώς ο Μόρι ανέλαβε προσωρινά την πρωθυπουργία τον περασμένο μήνα, όταν υπέστη εγκεφαλικό επεισόδιο ο προκάτοχός του, Κέιζο Ομπούτσι.

Αναβολή διαδήλωσης στη Σερβία
Οι ηγέτες της σερβικής αντιπολίτευσης ανέβαλαν την τελευταία στιγμή την προγραμματισμένη για σήμερα συγκέντρωση στο Ποζάρεβατς, τη γενέτειρα του προέδρου Σλόμπονταν Μιλόσεβιτς, επειδή δυνάμεις ασφαλείας απαγόρευσαν σε πούλμαν που μετέφεραν διαδηλωτές να μπουν στην πόλη. Επίσης έγιναν συλλήψεις οπαδών της αντιπολίτευσης και δημοσιογράφων καθ' οδόν προς το Ποζάρεβατς. Η συγκέντρωση οργανώθηκε έπειτα από ένα επεισόδιο στην πόλη, την περασμένη εβδομάδα, κατά το οποίο συνελήφθησαν τρεις φοιτητές, υποστηρικτές της αντιπολίτευσης, και κατά πληροφορίες ξυλοκοπήθηκαν από την αστυνομία.
 
 
 

© BBC
Real Audio

Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.