Read the UN Universal Declaration of Human Rights (10 December 1948) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 18 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Αρχείο Ειδήσεων του BBC

Οι υπουργοί οικονομικών της ΕΕ θα συζητήσουν το μέλλον του Ευρώ
Οι υπουργοί οικονομικών της ΕΕ θα συζητήσουν το μέλλον του Ευρώ

(08/05/2000, 19:00 GMT)

Μέτρα για το ευρώ
Οι υπουργοί Εθνικής Οικονομίας των 11 χωρών της ζώνης του ευρώ ανεκοίνωσαν, έπειτα από συνάντησή τους στις Βρυξέλλες, ότι θα επισπεύσουν τις οικονομικές και φορολογικές μεταρρυθμίσεις με στόχο να σταματήσουν την κατάρρευση του ενιαίου ευρωπαϊκού νομίσματος στις διεθνείς χρηματαγορές. Οι 11 εξέφρασαν ανησυχία για την κατάσταση που έχει δημιουργηθεί, αλλά επιμένουν, στην ανακοίνωση που εξέδωσαν, ότι η πτωτική πορεία του ευρώ δεν αντικατοπτρίζει την ισχυρή οικονομική ανάπτυξη που παρατηρείται στη ζώνη.

Βρετανικές δυνάμεις στη Σιέρα Λεόνε
Βρετανοί αλεξιπτωτιστές έφθασαν στη Σιέρα Λεόνε με στόχο να συμβάλουν σε ενδεχόμενη απομάκρυνση των ξένων πολιτών από την πρωτεύουσα Φρίταουν, καθώς η κατάσταση στη χώρα της Δυτικής Αφρικής επιδεινώνεται περαιτέρω. Νωρίτερα, κατά τη διάρκεια αντιπολεμικής διαδήλωσης χιλιάδων ανθρώπων, σημειώθηκαν πυροβολισμοί έξω από την κατοικία του ηγέτη των ανταρτών του Επαναστατικού Ενωμένου Μετώπου, Φόντα Σάνκο. Αυτόπτης μάρτυς δήλωσε σε ανταποκριτή του BBC ότι μέλη του Μετώπου πυροβόλησαν και σκότωσαν διαδηλωτές. Εν συνεχεία, ξέσπασαν συγκρούσεις μεταξύ οπαδών αντιμαχόμενων παραστρατιωτικών οργανώσεων, παρά την παρουσία των ειρηνευτικών δυνάμεων των Ηνωμένων Εθνών.

Οργή λαού για τη δολοφονία δημοσιογράφου στην Ισπανία
Διαδηλώσεις πραγματοποιούνται σε 11 πόλεις της Ισπανίας για την καταγγελία της χθεσινής δολοφονίας του δημοσιογράφου Χοσέ Λουίς Λόπεθ ντε Λακάγε, ο οποίος πυροβολήθηκε έξω από το σπίτι του, κοντά στο Σαν Σεμπαστιάν της Χώρας των Βάσκων. Καμία οργάνωση δεν έχει αναλάβει την ευθύνη της δολοφονίας, αλλά οι αρχές εκτιμούν ότι πρόκειται για έργο των Βάσκων αυτονομιστών της ΕΤΑ. Ο Λόπεθ ήταν το τέταρτο θύμα της ΕΤΑ, από το Δεκέμβριο οπότε η οργάνωση έθεσε τέρμα στη δεκατετράμηνη μονομερή εκεχειρία της, υποστηρίζοντας ότι δεν ήταν δυνατή η πρόοδος στην επίλυση του ζητήματος με πολιτικές μεθόδους. Ο πρωθυπουργός της Ισπανίας, Χοσέ Μαρία Αθνάρ ζήτησε τη διεξαγωγή πρόωρων εκλογών στη Χώρα των Βάσκων, λέγοντας ότι είναι καιρός να επιλέξουν οι κάτοικοί της ανάμεσα στη δημοκρατία και τον εθνικισμό.

Ταραχές στην Αίγυπτο
Συγκρούσεις μεταξύ αστυνομίας και φοιτητών ξέσπασαν στο Κάιρο, κατά τη διάρκεια διαδήλωσης διαμαρτυρίας για ένα βιβλίο, το οποίο θεωρείται ότι δυσφημεί το Ισλάμ. Οι αστυνομικοί έριξαν δακρυγόνα και πλαστικές σφαίρες εναντίον εκατοντάδων φοιτητών του θρησκευτικού πανεπιστημίου Αλ Αζάρ, οι οποίοι τους πετούσαν πέτρες. Πραγματοποιήθηκαν δεκάδες συλλήψεις και αρκετά άτομα μεταδίδεται ότι τραυματίσθηκαν. Οι διαδηλωτές ζητούν από το υπουργείο Πολιτισμού της Αιγύπτου να μην επιτρέψει την έκδοση μυθιστορήματος του Σύρου συγγραφέα, Χαϊντάρ Χαϊντάρ. Ανταποκριτής του BBC, ο οποίος πήγε στο χώρο των συγκρούσεων, μεταδίδει ότι η περιοχή θυμίζει τις πρώτες ημέρες της ιντιφάντα, της παλαιστινιακής εξέγερσης στις αρχές της δεκαετίας του 1990.

Σύλληψη υπόπτου για τον ιό I love you
Η αστυνομία των Φιλιππίνων, σε συνεργασία με την Ίντερπολ και το αμερικανικό FBI, συνέλαβε και ανακρίνει έναν άνδρα σε σχέση με την υπόθεση του ιού I love you, ο οποίος παρέλυσε εκατομμύρια υπολογιστές σε ολόκληρο τον κόσμο την περασμένη εβδομάδα. Ο άνδρας, ο οποίος σύμφωνα με πληροφορίες είναι υπάλληλος σε τράπεζα, αρνήθηκε ότι είχε οποιαδήποτε ανάμιξη στην υπόθεση. Η αστυνομία ανεκοίνωσε ότι η φίλη του συλληφθέντος, η οποία είναι επίσης ύποπτη και εργάζεται στην ίδια τράπεζα, προσεφέρθη μέσω του δικηγόρου της να παραδοθεί.

Διάσκεψη για τα εγκλήματα του Γιασένοβατς
Στη Μπάνια Λούκα της Βοσνίας πραγματοποιείται διεθνής διάσκεψη υπό την αιγίδα των Σερβοβόσνιων η οποία επιχειρεί να αποκαλύψει την αλήθεια σε σχέση με ένα από τα χειρότερα εγκλήματα που διεπράχθησαν κατά το Β' Παγκόσμιο Πόλεμο. Στο στρατόπεδο Γιασένοβατς, στην Κροατία, έχασαν τη ζωή τους χιλιάδες εβραίοι, τσιγγάνοι και Σέρβοι. Ο ακριβής αριθμός τους όμως δεν έχει ακόμη διαπιστωθεί. Σύμφωνα με τους Κροάτες δεν υπερβαίνει τις 60 χιλιάδες, ενώ σύμφωνα με τους Σέρβους φθάνει τις 600 χιλιάδες.

Περικοπές σε προγράμματα για τους πρόσφυγες
Τα Ηνωμένα Έθνη υποστηρίζουν ότι μερικά από τα προγράμματά τους για τους πρόσφυγες ανά τον κόσμο απειλούνται λόγω έλλειψης κονδυλίων. Προσθέτουν δε, ότι οι περισσότερες περικοπές θα γίνουν στη νοτιοανατολική Ευρώπη και ειδικότερα στη Βοσνία, αλλά θα καταβληθεί προσπάθεια να μη θιγούν τα προγράμματα στην Αφρική, την ήπειρο με τις μεγαλύτερες ανάγκες.
 
 
 
 

© BBC
Real Audio

Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.