Browse through our Interesting Nodes on Automotive Issues in Greece Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 19 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Αρχείο Ειδήσεων του BBC

Οι υπουργοί οικονομικών της ΕΕ θα συζητήσουν το μέλλον του Ευρώ
Οι υπουργοί οικονομικών της ΕΕ θα συζητήσουν το μέλλον του Ευρώ

(08/05/2000, 14:00 GMT)

Μέτρα για το ευρώ
Οι υπουργοί Εθνικής Οικονομίας των 11 χωρών της ζώνης του ευρώ ανεκοίνωσαν σήμερα, έπειτα από συνάντησή τους στις Βρυξέλλες, ότι θα επισπεύσουν τις οικονομικές και φορολογικές μεταρρυθμίσεις με στόχο να σταματήσουν την κατάρρευση του ενιαίου ευρωπαϊκού νομίσματος στις διεθνείς χρηματαγορές. Οι 11 εξέφρασαν την ανησυχία τους για την κατάσταση που έχει δημιουργηθεί, αλλά επιμένουν, στην ανακοίνωση που εξέδωσαν, ότι η πτωτική πορεία του ευρώ δεν αντικατοπτρίζει την ισχυρή οικονομική ανάπτυξη που παρατηρείται στη ζώνη.

Βρετανικές δυνάμεις στη Σιέρα Λεόνε
Στα πρόθυρα του χάους βρίσκεται η Σιέρα Λεόνε. Αγνοείται η τύχη περίπου 500 στρατιωτών της ειρηνευτικής δύναμης των Ηνωμένων Εθνών οι οποίοι, όπως πιστεύεται, έχουν απαχθεί από τους αντάρτες του Ενωμένου Επαναστατικού Μετώπου. Σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες, οι αντάρτες συνεχίζουν την προέλασή τους και βρίσκονται τώρα σε απόσταση 80 χιλιομέτρων από την πρωτεύουσα Φρίταουν. Η Βρετανία, της οποίας αποικία ήταν παλαιότερα η Σιέρα Λεόνε, αποστέλλει σκάφη του πολεμικού της ναυτικού στην περιοχή για να συμβάλουν στην απομάκρυνση των Βρετανών πολιτών από τη χώρα αυτή της Δυτικής Αφρικής. Για το σκοπό αυτό βρίσκονται ήδη στη γειτονική Σενεγάλη 500 Βρετανοί στρατιώτες, ενώ αναμένονται και άλλοι, σύντομα.

Λαϊκή οργή για τη δολοφονία δημοσιογράφου στην Ισπανία
Διαδηλώσεις πραγματοποιούνται αυτή την ώρα σε 11 πόλεις της Ισπανίας για την καταγγελία της χθεσινής δολοφονίας του δημοσιογράφου Χοσέ Λουίς Λόπεθ ντε Λακάγε, ο οποίος πυροβολήθηκε έξω από το σπίτι του, κοντά στο Σαν Σεμπαστιάν της Χώρας των Βάσκων. Οι εκδηλώσεις διαμαρτυρίας άρχισαν με σιγή πέντε λεπτών και αναμένεται να συνεχισθούν καθόλη τη διάρκεια της ημέρας. Καμία οργάνωση δεν έχει ακόμη αναλάβει την ευθύνη της δολοφονίας, αλλά οι αρχές εκτιμούν ότι πρόκειται για έργο των Βάσκων αυτονομιστών της ΕΤΑ. Η πολιτική πτέρυγα της οργάνωσης, Εουσκάλ Εριταρόκ εξέφρασε λύπη για τη δολοφονία, αλλά κατηγόρησε το πολιτικό κατεστημένο της Ισπανίας για την αποτυχία του, όπως σημείωσε, να καταλάβει το βασκικό ζήτημα. Ο Λόπεθ ήταν το τέταρτο θύμα της ΕΤΑ, από το Δεκέμβριο οπότε η οργάνωση έθεσε τέρμα στη δεκατετράμηνη μονομερή εκεχειρία της, υποστηρίζοντας ότι δεν ήταν δυνατή η πρόοδος στην επίλυση του ζητήματος με πολιτικές μεθόδους.

Έκκληση για τους ομήρους
Διαπραγματευτές της κυβέρνησης των Φιλιππίνων απηύθυναν έκκληση στους απαγωγείς που κρατούν ομήρους 21 άτομα στο νησί Χόλο να αφήσουν ελεύθερους δύο Ευρωπαίους, οι οποίοι έχουν ανάγκη άμεσης ιατρικής περίθαλψης. Οι διαπραγματευτές ζήτησαν επίσης από τους στρατιώτες, οι οποίοι έχουν περικυκλώσει την τοποθεσία στην οποία κρατούνται οι όμηροι, να υποχωρήσουν προσωρινώς ώστε να αφεθούν ελεύθεροι μία Γερμανίδα και ένας Γάλλος.

Σύλληψη υπόπτων για τον ιό I love you
Η αστυνομία των Φιλιππίνων, σε συνεργασία με την Ίντερπολ και το αμερικανικό FBI, συνέλαβε και ανακρίνει ένα ζευγάρι σε σχέση με την υπόθεση του ιού I love you, ο οποίος παρέλυσε εκατομμύρια υπολογιστές σε ολόκληρο τον κόσμο την περασμένη εβδομάδα. Οι ύποπτοι αρνήθηκαν ότι είχαν οποιαδήποτε ανάμιξη στην υπόθεση. Σύμφωνα με τον ανταποκριτή του BBC στη Μανίλα, οι τοπικές αρχές δεν είχαν στο παρελθόν χειρισθεί παρόμοια περίπτωση και δεν γνωρίζουν με σιγουριά αν οι συλληφθέντες έχουν παραβιάσει τη νομοθεσία των Φιλιππίνων.

Διάσκεψη για τα εγκλήματα του Γιασένοβατς
Στη Μπάνια Λούκα της Βοσνίας άρχισε σήμερα διεθνής διάσκεψη υπό την αιγίδα των Σερβοβόσνιων η οποία θα επιχειρήσει να αποκαλύψει την αλήθεια σε σχέση με ένα από τα χειρότερα εγκλήματα που διεπράχθησαν κατά το Β' Παγκόσμιο Πόλεμο. Στο στρατόπεδο Γιασένοβατς, στην Κροατία, έχασαν τη ζωή τους χιλιάδες εβραίοι, τσιγγάνοι και Σέρβοι. Ο ακριβής αριθμός τους όμως δεν έχει ακόμη διαπιστωθεί. Σύμφωνα με τους Κροάτες δεν υπερβαίνει τις 60 χιλιάδες, ενώ σύμφωνα με τους Σέρβους φθάνει τις 600 χιλιάδες.

Αίτημα για αμνηστεία στο Λίβανο
Ο ηγέτης του Στρατού του Νοτίου Λιβάνου, συμμάχου των Ισραηλινών στο νότιο Λίβανο, ζήτησε από τον πρόεδρο της χώρας, Εμίλ Λαχούντ να χορηγήσει γενική αμνηστεία στους μαχητές του εν όψει της αποχώρησης των Ισραηλινών από την περιοχή. Η αποχώρηση έχει προγραμματισθεί για τις αρχές Ιουλίου, ανεξαρτήτως της επίτευξης ειρηνευτικής συμφωνίας.
 
 
 
 

© BBC
Real Audio

Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.