Read the North Atlantic Treaty (4 April 1949) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Αρχείο Ειδήσεων του BBC

(04/05/2000, 1800 GMT)

Δηλώσεις του διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδας στο BBC
Η δημοσιονομική εξυγίανση της Ελλάδας είναι απαραίτητη για τη βελτίωση της ανταγωνιστικότητας της ελληνικής οικονομίας, σύμφωνα με τον διοικητή της Τραπέζας της Ελλάδας Λουκά Παπαδήμο. Ο Κος Παπαδήμος, μιλώντας στη Ελληνική Υπηρεσία του BBC, εξέφρασε την ικανοποίηση του για τις θετικές αξιολογήσεις της Κομισιόν και υπογράμμισε ότι οι συστάσεις της επιτροπής για συνέχιση των προσπάθειων με απώτερο στόχο την πλήρη σύγκλιση, είναι συμβατές με την πολιτική της κυβέρνησης.

Δηλώσεις Γκάμα για την ενταξιακή πορεία της Κύπρου
Ακόμη και χωρίς την επίλυση του Κυπριακού θα προχωρήσει η ένταξη της Κύπρου στην Ευρωπαϊκή Ενωση δήλωσε στην Ελληνική Υπηρεσία του ΒΒC ο Ζάιμε Γκάμα, Υπουργός Εξωτερικών της Πορτογαλίας, η οποία έχει αυτό το εξάμηνο την προεδρία της Κοινότητας. Ο Κος Γκάμα έκανε  επίσης σαφές ότι η Ευρωπαϊκή Ενωση δεν πρόκειται να προβεί σε αναγνώριση της αυτοαποκαλούμενης τουρκικής δημοκρατίας της Βόρειας Κύπρου.

Δήμαρχο εκλέγουν οι Λονδρέζοι
Για την εκλογή του πρώτου στην ιστορία αιρετού τους δημάρχου ψηφίζουν σήμερα οι Λονδρέζοι. Το αξιωμα διεκδικουν ενδεκα συνολικά υποψήφιοι. Οι αρμοδιότητες του δημάρχου περιλαμβάνουν τις δημόσιες συγκοινωνίες και τη χάραξη στρατηγικής για τη βρεταννική πρωτεύουσα, αλλά, όπως σχολιάζει πολιτικός συντάκτης του BBC, το γεγονός όμως ότι οι πόροι του δημαρχείου θα προέρχονται εν πολλοίς από την κυβέρνηση, δημιουργεί πολλά ερωτηματικά για το ποιές είναι οι πραγματικές εξουσίες και οι δυνατότητες του δημάρχου.

Σχέδια για την επιστροφή των Σέρβων στο Κοσσυφοπέδιο
Οι ηγέτες των Κοσοβάρων Σέρβων στην πόλη Μιτροβίτσα δήλωσαν ότι είναι έτοιμοι να εφαρμόσουν σχέδιο για την επιστροφή Σέρβων προσφύγων που έφυγαν από το Κοσσυφοπέδιο μετά τον περυσινό πόλεμο. Δεκαπέντε χιλιάδες Σέρβοι θα επανεγκατασταθούν σε εγκαταλελειμένα χωριά στο βορρά της επαρχίας, κοντά στο Ιστόκ. Η ανακοίνωση έγινε μετά από συνάντηση των Σέρων ηγετών με αξιωματούχους της ειρηνευτικής δύναμης των Ηνωμένων Εθνών.

Αποδέχεται η Συρία ρόλο για τον ΟΗΕ στον Νότιο Λίβανο
Οι Υπουργοί Εξωτερικών της Συρίας, της Αιγύπτου και της Σαουδικής Αραβίας ανακοίνωσαν ότι αποδέχονται την πρόταση σύμφωνα με την οποία τα Ηνωμένα Εθνη θα αναλάβουν την ασφάλεια του Νοτίου Λιβάνου μετά την προτεινόμενη αποχώρηση των Ισραηλινών στρατευμάτων. Είναι η πρώτη φορά που αποδέχεται ανάθεση ρόλου στα Ηνωμένα Εθνη η Συρία, που έχει πάνω από τριάντα χιλιάδες στρατιώτες στην περιοχή. Οι Υπουργοί, σε ανακοινωθέν τους, αφήνουν επίσης να εννοηθεί ότι θέλουν να διασφαλίσουν τα Ηνωμένα Εθνη την πλήρη αποχώρηση του Ισραήλ.

Δεύτερη μέρα της δίκης για το Λόκερμπι
Συνεχίστηκε για δεύτερη μέρα η δίκη του Λόκερμπυ, με την κατάθεση κατοίκων της Σκωτσέζικης πόλης, όπου το 1988 ανατινάχθηκε από βόμβα το αεροσκάφος της Πανάμ,  και έχασαν τη ζωή τους όλοι οι διακόσιοι εβδομήντα επιβαίνοντες αλλά και έντεκα άτομα στο έδαφος. Ενας αυτόπτης μάρτυρας περιέγραψε πώς είδε το ένα φτερό του αεροσκάφους να πέφτει από τον ουρανό και να συντρίβεται πάνω  στα σπίτια μέσα στις φλόγες. Οι δύο Λίβυοι που κατηγορούνται για την ανάμειξή τους αρνούνται ότι είναι ένοχοι, όπως άλλωστε και Παλαιστινιακές οργανώσεις που έχουν κατονομαστεί από τους συνηγόρους ως υποκινητές.

Μαζική απεργία στη Γερμανία
Χιλιάδες εργαζόμενοι έλαβαν μέρος σε σειρά προειδοποιητικών απεργιών στη ολόκληρη τη Γερμανία, προκαλώντας χάος στις συγκοινωνίες. Εργαζόμενοι στους τομείς της εκπαίδευσης και της υγειάς λαμβάνουν επίσης μέρος στις κινητοποιήσεις. Τα συνδικαλιστικά σωματεία ζητούν αύξηση των μισθών κατά 5% και εξομοίωση των αμοιβών στο ανατολικό και το δυτικό μέρος της χώρας. Η κυβέρνηση απάντησε προσφέροντας αυξήσεις της τάξεως του 1%.

Η αμερικανική κυβέρνηση κατηγορείται για ρατσισμό
Στις Ηνωμένες Πολιτείες, η κυβέρνηση προσάγεται στα δικαστήρια από αφροαμερικανούς μαύρους που υπηρετούν ή υπηρέτησαν στο παρελθόν στις μυστικές υπηρεσίες. Οι μαύροι δημόσιοι υπάλληλοι υποστηρίζουν ότι υπήρξαν θύματα φυλετικών διακρίσεων. Η δουλειά των μελών της μυστικής υπηρεσίας περιλαμβάνει την προστασία του προέδρου, του αντιπροέδρου και άλλων υψηλών αξιωματούχων. Οι μαύροι δημόσιοι υπάλληλοι στις μυστικές υπηρεσίες, άνδρες και γυναίκες, λένε ότι εξαιρέθηκαν από προαγωγές και ήσαν θύματα λεκτικών προσβολών επειδή ήσαν μαύροι και ζητούν από την αμερικανική κυβέρνηση αποζημίωση  εκατομμυρίων δολλαρίων.

© BBC
Real Audio

Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.