Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Αρχείο Ειδήσεων του BBC

Πράσινο φως για την ένταξη της Ελλάδας στην ΟΝΕ
Πράσινο φως για την ένταξη της Ελλάδας στην ΟΝΕ

(03/05/2000, 1400 GMT)

Πράσινο φως για την ένταξη της Ελλάδας στην ΟΝΕ απο Κομισσιόν και Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα
Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή συνιστά την ένταξη της Ελλάδος στην Οικονομική και Νομισματική Ένωση της κοινότητας από 1ης Ιανουαρίου 2001. Στην έκθεση σύγκλισης για το 2000, την οποία έδωσε σήμερα στη δημοσιότητα, η Κομισιόν σημειώνει ότι "η Ελλάδα πληροί όλες τις απαραίτητες προϋποθέσεις για την υιοθέτηση του ενιαίου νομίσματος, του ευρώ". Σε ξεχωριστή έκθεσή της πάντως, η οποία δόθηκε επίσης σήμερα στη δημοσιότητα, η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα αφού αναφέρεται σε "έναν αριθμό θετικών εξελίξεων", υπογραμμίζει την ανάγκη για αυστηρή δημοσιονομική πολιτική και αποφασιστικές διαρθρωτικές αλλαγές με στόχο τη βελτίωση της λειτουργικότητας των αγορών αγαθών και εργασίας. Τονίζει επίσης ότι απαιτούνται μεγαλύτερες προσπάθειες για τη μεταρρύθμιση του συστήματος κοινωνικής ασφάλειας και για την πρόοδο στον τομέα των ιδιωτικοποιήσεων.

Συγχωνεύονται τα χρηματιστήρια Λονδίνου-Φρανφούρτης
Ένα σημαντικό βήμα για τη δημιουργία πανευρωπαϊκής αγοράς χρήματος θεωρείται η σημερινή ανακοίνωση της συγχώνευσης των χρηματιστηρίων του Λονδίνου και της Φρανκφούρτης. Η έδρα του νέου οργανισμού, που ονομάζεται Διεθνές Χρηματιστήριο, θα βρίσκεται στη βρετανική πρωτεύουσα που καθίσταται το κέντρο συναλλαγών των μεγαλύτερων παραδοσιακών εταιρειών της Ευρώπης. Η Φρανφούρτη θα εξελιχθεί σε βασικό κέντρο συναλλαγών σε μετοχές υψηλής τεχνολογίας και ευρωπαϊκών εταιρειών Ίντερνετ. Για το σκοπό αυτό το Διεθνές Χρηματιστήριο έχει συνάψει κατ' αρχήν συμφωνία με το δείκτη Νάστζακ στη Νέα Υόρκη την κατ' εξοχήν παγκόσμια έδρα συναλλαγών εταιρειών υψηλής τεχνολογίας.

Αρχισε η πολύκροτη δίκη του Λόκερμπυ
Αρχισε σήμερα η δίκη των δύο Λίβυων που κατηγορούνται για την βομβιστική επίθεση κατά αεροσκάφους της αμερικανικής εταιρείας PANAM πάνω απο το Λόκερμπι της Σκωτίας το 1988. Η επίθεση στοίχισε τη ζωή 270 ανθρώπων. Οι δύο Λίβυοι αρνούνται τις κατηγορίες και λένε ότι η επίθεση είναι έργο άλλων, συμπεριλαμβανομένων παλεστηνιακών οργανώσεων. Η δίκη πραγματοποιείται στην Ολλανδία, αλλά βάση του ποινικού δίκαιου της Σκωτίας.

Ανένδοτος ο Μουγκάμπε για τις καταλήψεις
Στη Ζιμπάμπουε, ο Προέδρος Μουγκάμπε δήλωσε ότι η κυβέρνηση του δεν θα υποκύψει στις διεθνείς πιέσεις για να τεθεί τέρμα στις καταλήψεις των αγροκτημάτων λευκών κτηματιών. Ο κύριος Μουγκάμπε είπε ότι αν δεν αρέσει στους λευκούς η παρούσα κατάσταση στη χώρα, μπορούν να φύγουν απο τη Ζιμπάμουε. Πρόσθεσε ότι δεν πρόκειται να δοθούν αποζημειώσεις για τα κτήματα, εκτός εάν η βρετανική κυβέρνηση είναι διατεθημένη να τις πληρώσει.

Εκλέγεται αύριο ο πρώτος δήμαρχος του Λονδίνου
Η μεγαλύτερη σε πληθυσμό πόλη της Ευρώπης, το Λονδίνο, θα έχει από αύριο εκλεγμένο δήμαρχο με εξουσίες που θα τον καταστήσουν μία από τις ισχυρότερες πολιτικές προσωπικότητες στο Ηνωμένο Βασίλειο. Πάνω από πέντε εκατομμύρια κάτοικοι του Λονδίνου έχουν δικαίωμα ψήφου στις εκλογές, από τις οποίες θα αναδειχθεί και ένα εικοσιπενταμελές δημαρχιακό συμβούλιο. Η νέα ηγεσία της βρετανικής πρωτεύουσας πάντως, θα χρειασθεί να συνεργασθεί με την κυβέρνηση του Τόνι Μπλερ για την εφαρμογή των προγραμμάτων της.

Μικτό συμβούλιο θα επιβλέψει την επιστροφή των Σέρβων στο Κοσσυφοπέδιο
Στο Κοσσυφοπέδιο συστάθηκε μικτό συμβούλιο που θα επιβλέψει την επιστροφή των Σέρβων που εγκατέλειψαν τα σπίτια τους στην επαρχία. Του νέου σώματος ηγούνται ο επικεφαλής της αποστολής του ΟΗΕ στο Κοσσυφοπέδιο, Μπερνάρ Κουσνέρ και ο ορθόδοξος Μητροπολίτης της επαρχίας, Αρτέμιος. Το συμβούλιο στοχεύει να λάβει μέτρα που θα εξασφαλίσουν την ασφαλή επιστροφή των σέρβων πολιτών. Υπολογίζεται ότι 200,000 Σέρβοι εγκατέλειψαν την επαρχία απο τότε που έφτασε στο Κοσσυφοπέδιο η διεθνής δύναμη του ΝΑΤΟ.

Σε έξαρση το AIDS στη Ρωσία
Γιατροί στην Ρωσία προειδοποιούν για την μεγάλη αύξηση των κρουσμάτων AIDS στη χώρα, σε συνάντηση τους στη Σιβηρία. Ο αριθμός των ανθρώπων που έχουν πληγεί απο τον ιό HIV, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία ανέρχεται σε 5,000 μόνο στη Σιβηρία. Ανταποκριτής του BBC στη Μόσχα μεταδίδει ότι τα περισσότερα κρούσματα οφείλονται στην κοινή χρήση βελονών απο ναρκομανείς και στην τεράστια αύξηση της πορνείας μετά την κατάρρευση της Σοβιετικής Ενωσης.

Εφεση Πινοσέτ για νέες εξετάσεις πριν εξεταστεί η άρση της ασυλίας του
Στη Χιλή, εφετείο πρόκειται να εξετάσει σήμερα την αίτητη του πρώην δικτάτορα της χώρας Αουγκούστο Πινοσέτ να υποστεί νέες εξετάσεις, πριν οι δικαστικές αρχές αποφασίσουν για την άρση της ασυλίας του. Οι δικηγόροι του στρατηγού, που αντιμετωπίζει κατηγορίες για παραβιάσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων κατά τη διακυβέρνηση του, λένε ότι οι εξετάσεις είναι σημαντικές γιατί η υγεία του Πινοσέτ είναι πολύ κλωνισμένη και δεν μπορεί να παραστεί σε δίκη.

© BBC
Real Audio

Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.