Read the CSCE Helsinki Act (1 August 1975) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Saturday, 20 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Αρχείο Ειδήσεων του BBC

Οι Τούρκοι πολιτικοί ηγέτες υποστηρίζουν τον Σεζέρ
Οι Τούρκοι πολιτικοί ηγέτες υποστηρίζουν τον Σεζέρ

(27/04/2000, 2100 GMT)

Η Τουρκική βουλή απέτυχε να εκλέξει πρόεδρο
Παρά τη βεβαιότητα που εξέφραζε ο Μπουλέντ Ετζεβίτ, ο κοινός υποψήφιος των πέντε κοινοβουλευτικών κομμάτων της Τουρκίας για το αξίωμα του προέδρου της δημοκρατίας απέτυχε να εκλεγεί από τον πρώτο γύρο των εκλογών στην Εθνοσυνέλευση. O Αχμέτ Σεζέρ έλαβε 281 ψήφους, ενώ χρειαζόταν πλειοψηφία δύο τρίτων, δηλαδή 367 ψήφους, για να εκλεγεί.
Tα αποτελέσματα της ψηφοφορίας με τους ψήφους που έλαβαν οι 4 επικρατέστεροι υποψήφιοι:

  • Αχμέτ Σεζέρ, πρόεδρος του Συνταγματικού Δικαστηρίου, 281 ψήφους
  • Νεβζάτ Γιαλτσίντας, ισλαμικό κόμμα της Αρετής, 61 ψήφους
  • Σάντι Σομουντσούογλου, ακροδεξιό κόμμα της Εθνικιστικής Δράσης, 58 ψήφους
  • Γιλντιρίμ Ακμπουλούτ, πρόεδρος του κοινοβουλίου, 56 ψήφους.
Μετά απο αυτές τις εξελίξεις, θα διεξαχθεί δεύτερος γύρος στις αρχές της ερχόμενης εβδομάδας στον οποίο θα έχουν δικαίωμα συμμετοχής και οι 10 σημερινοί υποψήφιοι. Η απαιτούμενη πλειοψηφία θα είναι και πάλι των δύο τρίτων. Αν και στην περίπτωση αυτή δεν υπάρξει νικητής, για να αναδειχθεί ο διάδοχος του Σουλεϊμάν Ντεμιρέλ στην προεδρία θα γίνει και τρίτος γύρος στον οποίο θα αρκεί η απόλυτη πλειοψηφία των 550 μελών του κοινοβουλίου, δηλαδή 276 ψήφοι. Στον τρίτο γύρο, δικαίωμα συμμετοχής έχουν οι δύο πρώτοι του δεύτερου.

Η Κομισιόν υποβαθμίζει τις δηλώσεις Ρέκερς
Υποβαθμίζει τελικά η Κομισιον τις χθεσινες δηλώσεις του γερμανού διοικητή της τράπεζας της Εσσης και μέλους του διοικητικού συμβουλίου της κεντρικής τράπεζας της Γερμανίας, Χάνς Ρέκερς, ο οποίος ζήτησε την αναστολή για ενα χρόνο της εισόδου της Ελλάδος στην Οικονομική και Νομισματική Ενωση. Ο ανταποκριτής μας στις Βρυξέλλες μεταδίδει ότι εκπρόσωπος της Ευρωπαικής Επιτροπής δήλωσε σήμερα "ακούμε διάφορους σχολιαστές απο διάφορες κατευθύνσεις να εκφράζουν διαφορετικές απόψεις. Σε αυτό το στάδιο δεν επιθυμούμε αλλά ούτε και έχουμε νά σχολιάσουμε τίποτα".

Αύξηση του επιτοκίου της Ευρωπαικής Κεντρικής Τράπεζας
Η Ευρωπαική κεντρική τράπεζα αποφάσισε να αυξήσει το επιτόκιο της κατά 0.25 της εκατό. Η απόφαση της Τράπεζας αποσκοπεί στο να συγκρατήσει τη πτώση του Ευρώ έναντι του δολλαρίου. Μετά την ανακοίνωση της απόφασης το Ευρώ έπεσε στο χαμηλότερο σημείο σε σχέση με δολλάριο - στα 91,5 σέντς πρίν τελικά ανακάμψει.

Σε αδιέξοδο οδηγούνται οι συζητήσεις στο Λονδίνο για τη Ζιμπάμπουε
Πληροφορίες αναφέρουν οτι οι  συνομιλίες που διεξάγονται στο Λονδίνο μεταξύ κυβερνητικών αξιωματούχων απο την Χαράρε και Βρετανών ομολόγους τους για εξεύρεση λύσης στο πρόβλημα της  ανακατανομής της γης στη Ζιμπάμπουε, έχουν φτάσει σε αδιέξοδο. Σύμφωνα με τον διπλωματικό συντάκτη του ΒΒΣ η αντιπροσωπία της Ζιμπάμπουε απορρίπτει την προυπόθεση που έχει θέσει η Βρετανική πλευρά ότι οι καταλήψεις των αγροκτημάτων που ανήκουν σε λευκούς θα πρέπει να τερματισθούν πριν παρασχεθεί ποσό ύψους 60 εκατομμυρίων δολαρίων για τη χρηματοδότηση της αγροτικής μεταρρύθμισης.

Απο καρκίνο πάσχει ο Τζουλιάνι
Ο δήμαρχος της Νέας Υόρκης, Ρούντολφ Τζουλιάνι πάσχει απο καρκίνο του προστάτη. Ο κύριος Τζουλιάνι είπε ότι ο καρκίνος διεγνώσθει κατά τη διάρκεια ιατρικών εξετάσεων πριν απο δύο εβδομάδες και οι γιατροί τον διαβεβαίωσαν ότι είναι θεραπευσημος. Δενεχει γίνει ακόμη γνωστό αν η αρρώστια του κυρίου Τζουλιάνι θα επιρεάσει τα σχέδιατου για διεκδίκηση μιας έδρας στη Γερουσία ως υποψήφιος του Ρεπουμπλικανικού κόμματος με κύριο αντίπαλο τη Χίλαρι Κλίντον.

Αποστολή του ΟΗΕ  επισκέπτεται το Κοσσυφοπέδιο
Αντιπροσωπία του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών ξεκίνησε τριήμερη περιοδεία στο Κοσσυφοπέδιο. Η επίσκεψη πραγματοποιείται καθώς η Ρωσία εξακολουθεί να διαμαρτύρεται ότι δεν εφαρμόζεται πλήρως το ψήφισμα των ΗΕ για το Κοσσυφοπέδιο. Η Μόσχα υποστηρίζει ότι προσδίδεται στο Κοσσυφοπέδιο κάποιο είδος κρατικής οντότητας παρά τις διεθνείς δεσμεύσεις για την διατηρηση της επαρχίας στα πλαίσια της ομόσπονδης Γιουγκοσλαβίας.

Νέες Ρωσικές απώλειες στη Τσετσενία
Εκπρόσωπος του Ρωσικού στρατού είπε ότι δέκα στρατιώτες αναμεσά τους και ένας αξιωματικός σκοτώθηκαν σε ενέδρα ανταρτών στη νότιο Τσετσενία. Το επεισόδιο αυτό είναι το δεύτερο τις τελευταίες ημέρες στην ίδια περιοχή. Οπως μεταδίδουν οι ανταποκριτές οι απώλειες αυτές δείχνουν τις δυσκολίες του Ρωσικού στρατού να ανταπεξέλθει στη τακτική των Τσετσένων αυτονομιστών.

Ακρίδες απειλούν την νότιο Αυστραλία.
Οι αρχές της Αυστραλίας προειδοποιούν τους γεωκτήμονες να κάνουν τις κατάλληλες προετοιμασίες για να αντιμετώπισουν την χειρότερη επίθεση ακρίδων τα τελευταία πενήντα χρόνια. Περισσότερες απο 100 δισεκατομύρια  λεπιδόπτερων  αναμένεται να κατακλύσουν περιοχές τη νότιου Αυστραλίας, της Νέας Νοτίου Ουαλίας και της Queensland. Σύμφωνα με τους ειδικούς, οι απροσδόκητες καλοκαιρινές βροχοπτώσεις  εχουν προκαλέσει το φαινόμενο.

© BBC
Real Audio

Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.