Browse through our Interesting Nodes on Transportation in Greece Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 18 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Αρχείο Ειδήσεων του BBC

Το σημείο της δολοφονίας
Το σημείο της δολοφονίας

(26/04/2000, 08:30 GMT)
 

Νέα δολοφονία στο Βελιγράδι
Ο Ζίβοραντ Ζίκα Πέτροβιτς, διευθυντής της JA, του κρατικού αερομεταφορέα της Γιουγκοσλαβίας δολοφονήθηκε από αγνώστους στο Βελιγράδι, χθες την νύχτα μπροστά από το σπίτι του. Εκπρόσωπος του νοσοκομείου όπου μεταφέρθηκε ο Πέτροβιτς δήλωσε ότι απεβίωσε από τραύματα στο κεφάλι. Οι δύο δράστες διέφυγαν και μέχρις στιγμής η αστυνομία δεν έχει εντοπίσει τα ίχνη τους. Ανταποκριτές μεταδίδουν ότι ο Πέτροβιτς ήταν ένας απο τους σημαντικότερους επιχειρηματίες στη Γιουγκοσλαβία και στενός συνεργάτης του Γιουγκοσλάβου προέδρου Σλομποντάν Μιλόσεβιτς.

Η Ρωσία αντιτίθεται στα Αμερικανικά σχέδια για ανάπτυξη νέου αμυντικού πυραυλικού συστήματος
Η Ρωσία έκανε γνωστό ότι είναι διατεθειμένη να συζητήσει οποιαδήποτε πρόταση των Ηνωμένων Πολιτειών για αντιμετώπιση νέων απειλών, αλλά πιστεύει ότι πρέπει να συνεχίσουν να ισχύουν οι υπάρχουσες συνθήκες για τον έλεγχο των εξοπλισμών. Την θέση αυτή εξήγησε ο Ρώσος υπουργός εξωτερικών, Ιγκόρ Ιβανώφ μετά τις συνομιλίες που είχε με τον πρόεδρο Κλίντον. Προηγουμένως ο κύριος Ιβανώφ είχε τονίσει στη Διάσκεψη για την μη- διάδοση των πυρηνικών όπλων στην Νέα Υόρκη, ότι θα ήταν πολύ δύσκολο για την Μόσχα να δεχθεί την μείωση των πυρηνικών κεφαλών εάν οι Ηνωμένες Πολιτείες προχωρήσουν στην ανάπτυξη του νέου πυραυλικού αμυντικού συστήματος.

Στη Ζιμπάμπουε οι παραγωγοί καπνού μποϋκοτάρουν δημοπρασία του προϊόντος
Οι μεγάλοι παραγωγοί καπνού - προϊόντος ζωτικής σημασίας για την οικονομία της Ζιμπάμπουε - απήχαν από την δημοπρασία του προϊόντος που είναι η κύρια εξαγωγή της χώρας, λόγω των βίαιων καταλήψεων κτημάτων που ανήκουν σε λευκούς. Μόνο η μισή από την συνηθισμένη ποσότητα καπνού προσφέρθηκε για πώληση και σύμφωνα με ειδικό, το κόστος της αναστάτωσης ανέρχεται ήδη σε πολλά εκατομμύρια δολλάρια. Η Ζιμπάμπουε είναι η τρίτη στις εξαγωγές καπνού χώρα. Βετεράνοι του πολέμου της ανεξαρτησίας που ζητούν αναδιανομή της γης, έχουν καταλλάβει πολλές φυτείες καπνού που ανήκουν σε λευκούς και έχουν κάψει αρκετές.

Αμερικανικές κυρώσεις εάν διαπιστωθεί νοθεία στις εκλογές του Περού
Ο Πρόεδρος Κλίντον υπέγραψε ψήφησμα του Αμερικανικού Κογκρέσου το οποίο του επιτρέπει να αναθεωρήσει τις οικονομικές, πολιτικές και στρατιωτικές σχέσεις της Γουάσινγκτων με το Περού εάν διαπιστωθεί νοθεία στον δεύτερο γύρο των προεδρικών εκλογών στην χώρα αυτή. Το ψήφησμα - που μετά την υπογραφή του από τον κύριο Κλίντον έχει ισχύ νόμου - προειδοποιεί ότι θα επιβληθούν κυρώσεις στο Περού εάν οι εκλογές δεν είναι ελεύθερες και δίκαιες.

Νέα κυβέρνηση στην Ιταλία
Ο εντολοδόχος πρωθυπουργός της Ιταλίας, Τζουλιάνο Αμάτο, παρουσίασε το νέο του υπουργικό συμβούλιο στον πρόεδρο της χώρας. Στα περισσότερα απο τα σημαντικά υπουργεία της νέας κεντρο-αριστερής κυβέρνησης παρμένουν οι ίδιοι υπουργοί, αναμεσά τους και ο Λαμπέρτο Ντίνι που διατηρεί το υπουργείο εξωτερικών και ο Σέργκιο Ματαρέλλα που παραμένει στο υπουργείο αμύνης.

Η Ινδία ανακοινώνει μέτρα για την αντιμετώπιση της ξηρασίας
Στην Ινδία τα πολιτικά κόμματα υποσχέθηκαν να παραμερίσουν τις διαφορές τους και να συνεργαστούν στην αντιμετώπιση της χειρότερης ξηρασίας που πλήτει εδώ και έναν αιώνα την χώρα. Η κυβέρνηση ανακοίνωσε ότι ειδικά τραίνα θα μεταφέρουν τρόφιμα, νερό και ζωοτροφές στις πληγείσες περιοχές.

Υποψήφιος κοινής αποδοχής για την προεδρία της Τουρκίας
O πρωθυπουργός της Τουρκίας, Μπουλέντ Ετζεβίτ δήλωσε ότι εξασφάλισε την υποστήριξη όλων των κομμάτων της αντιπολίτευσης προς το πρόσωπο του ανώτατου δικαστικού και προέδρου του Συνταγματικού Δικαστηρίου, Αχμέτ Σεζέρ για την προεδρία της δημοκρατίας. Η επιλογή του κ. Σεζέρ έγινε μετά από μαραθώνιο διαπραγματεύσεων, που διήρκεσε εννιά ώρες.

Διαμαρτυρία της Άγκυρας προς το Ισραήλ
Τις διαμαρτυρίες της Άγκυρας προκάλεσε η πρόταση του Ισραηλινού Υπουργού Παιδείας, Γόσι Σαρίντ να συμπεριληφθεί στην διαδακτέα ύλη της ιστορίας στα ισραηλινά σχολεία το θέμα της γενοκτονίας των Αρμενίων στην Τουρκία. Σύμφωνα με πληροφορίες από την Άγκυρα εκλήθει στο τουρκικό υπουργείο των εξωτερικών, αξιωματούχος της ισραηλινής πρεσβείας. Η Τουρκία υποστηρίζει ότι 300 χιλιάδες Αρμένιοι σκοτώθηκαν στην διάρκεια του Πρώτου Παγκοσμίου πολέμου, αλλά αρνείται ότι υπήρξαν θύματα γενοκτονίας.

Νέες Ισραηλινές αεροπορικές επιθέσεις στο νότιο Λίβανο
Σύμφωνα με πληροφορίες από τον Λίβανο, Ισραηλινά αεροσκάφη βομβάρδισαν στόχους της ανταρτικής οργάνωσης Χεζμπολλάχ στον νοτιοανατολικό τμήμα της χώρας, κοντά στην κατεχώμενη από τους Ισραηλινούς ζώνη. Δεν υπάρχουν μέχρις στιγμής πληροφορίες για θύματα.

Το κρανίο του Χίτλερ εκτίθεται στην Μόσχα
Αρχίζει σήμερα στην Μόσχα μια αμφιλεγόμενη έκθεση με αντικείμενα της Ναζιστικής εποχής. Ανάμεσα στα εκθέματα είναι και μέρος κρανίου που Ρώσοι ιστορικοί υποστηρίζουν ότι ήταν του Αδόλφου Χίτλερ. Για πολλές δεκαετίες ήταν κρυμμένο στα αρχεία της Σοβιετικής μυστικής υπηρεσίας, της KGB. Δεν είναι σαφές πως κατέληξε στην Μόσχα. Σύμφωνα όμως με ρωσικές εκδοχές ο Σοβιετικός στρατός είχε ανακαλύψει το αποτεφρωμένο πτώμα του Χίτλερ, στο καταφύγιο του στο Βερολίνο όπου και αυτοκτόνησε πριν την παράδοση της ναζιστικής Γερμανίας. Πάντως ορισμένοι Γερμανοί ιστορικοί αμφισβητούν την αυθεντικότητα του εκθέματος, ενώ επιφυλάξεις για την σκοπιμότητα της έκθεσης έχουν εκφράσει πολλές πλευρές.

© BBC
Real Audio

Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.