Read the Treaty of Lausanne (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Αρχείο Ειδήσεων του BBC

Χάρτης της περιοχής απ' όπου απήχθησαν οι 20 όμηροι
Χάρτης της περιοχής απ' όπου απήχθησαν οι 20 όμηροι

(24/04/2000, 10:30 GMT)

Απαγωγή τουριστών από ενόπλους σε θέρετρο της Μαλαισίας
Στην Μαλαισία αξιωματούχοι ανακοίνωσαν ότι ομάδα ενόπλων απήγαγε από παραθεριστικό νησί κοντά στις ακτές του Βόρνεο, και κρατά ως ομήρους περίπου είκοσι άτομα, ανάμεσα τους και ξένους τουρίστες. Οι απαγωγείς ήταν οπλισμένοι με εκτοξευτές ρουκετών και αυτόματα όπλα και οι αρχές πιστεύουν ότι είναι Φιλιπινέζοι.  Η αστυνομία της Μαλαισίας λέει ότι η απαγωγή έγινε το βράδυ της Κυριακής από το νησί Σιπαντάν και οι όμηροι μεταφέρθηκαν σε πλοίο των απαγωγέων.

Παγκόσμια διάσκεψη του ΟΗΕ για τα πυρηνικά όπλα στην Νέα Υόρκη
Πάνω από 180 κράτη συμμετέχουν στην παγκόσμια διάσκεψη που αρχίζει σήμερα στη Νέα Υόρκη, και έχει ως αντικείμενο την αναθεώρηση της συνθήκης για την μή-εξάπλωση των πυρηνικών όπλων. Στην διάσκεψη που θα διαρκέσει 4 εβδομάδες και γίνεται στην έδρα των Ηνωμένων Εθνών, τα μη-πυρηνικά κράτη αναμένεται να ασκήσουν κριτική στις χώρες που διαθέτουν πυρηνικό οπλοστάσιο και δεν επιδιώκουν -σύμφωνα με τους επικριτές τους, τον πυρηνικό αφοπλισμό. Σύμφωνα με ανταποκριτή του BBC η Ρωσία προσέρχεται στην διάσκεψη με αυξημένη την αξιοπιστία της, αφού το Ρωσικό κοινοβούλιο επεκύρωσε πρόσφατα δύο διεθνείς συνθήκες-κλειδιά για τον έλεγχο των πυρηνικών όπλων.

Κλείσιμο 12 εφημερίδων στο Ιράν
Στο Ιράν οι αρχές διέταξαν το κλείσιμο δώδεκα εφημερίδων και περιοδικών που υποστηρίζουν τις μεταρρυθμίσεις. Το υπουργείο δικαιοσύνης είπε ότι οι εφημερίδες αυτές δημοσιεύουν άρθρα που υποβαθμίζουν τις αρχές της Ισλαμικής επανάστασης, αγνοώντας συστηματικά σχετικές προειδοποιήσεις των δικαστηρίων. Ο μεταρρυθμιστής πρόεδρος του Ιράν Μοχάμεντ Κχαταμί έκανε έκκληση για ηρεμία και αλληλεγγύη, χωρίς να αναφερθεί συγκεκριμένα στην απαγόρευση κυκλοφορίας των 12 εφημερίδων.  Οι απαγορεύσεις  σύμφωνα με τον ανταποκριτή του BBC στην Τεχεράνη αποτελούν επακόλουθο πρόσφατης ομιλίας του θρησκευτικού ηγέτη της χώρας, Αγιατολάχ Αλί Χαμενεί, ο οποίος κατηγόρησε τον φιλελεύθερο Τύπο για συνεργασία με εξωτερικούς εχθρούς του Ιράν.

Ποικίλες αντιδράσεις για την υπόθεση του μικρού Ελιάν Γκονζάλεθ στις ΗΠΑ
Οι Αμερικανικές αρχές έδωσαν στην δημοσιότητα φωτογραφίες του εξάχρονου αγοριού από την Κούβα, του Ελιάν Γκονζάλεθ, όπου φαίνεται να απολαμβάνει το Καθολικό Πάσχα με τον πατέρα του, σε Αμερικανική αεροπορική βάση. Εξόριστοι συγγενείς του μικρού Κουβανού, που θέλουν να παραμείνει στις ΗΠΑ, επιχείρησαν να τον επισκεφθούν στην βάση, αλλά δεν τους επετράπη η είσοδος. Το Σάββατο Αμερικανοί ομοσπονδιακοί πράκτορες με ένοπλη επιδρομή κατάφεραν να αποσπάσουν τον Ελιάν από τους συγγενείς του. Ο Κουβανός ηγέτης Φιντέλ Κάστρο  είπε ότι αισθάνεται ανακούφιση για τις ενέργειες των αρχών  των ΗΠΑ, αλλά σημείωσε ότι δεν αναμένει κάποια μακροχρόνια βελτίωση στις σχέσεις της χώρας του με τις Ηνωμένες Πολιτείες.

Έλλειψη πυρομαχικών αντιμετώπισαν οι Βρετανοί στρατιώτες στο Κοσσυφοπέδιο
Σύμφωνα με επίσημη έκθεση που ήρθε στα χέρια του BBC,  οι Βρετανικές δυνάμεις αντιμετώπισαν μεγάλες ελλείψεις πυρομαχικών κατά την διάρκεια της Νατοϊκής εκστρατείας εναντίον των Σερβικών στρατευμάτων στο Κοσσυφοπέδιο. Η έκθεση της Βρετανικής Ελεγκτικής Υπηρεσίας ασκεί επίσης κριτική για τον τρόπο διάθεσης του εξοπλισμού και των φαρμακευτικών εφοδίων που μοιράστηκε στους Βρετανούς στρατιώτες την περίοδο του πολέμου στο Κοσσυφοπέδιο. Το Βρετανικό υπουργείο άμυνας αρνήθηκε να σχολιάσει το περιεχόμενο της έκθεσης, αλλά επεσήμανε την επιτυχή έκβαση της εκστρατείας, που όπως λέει, ανταποκρίθηκε στους σκοπούς της.

Δύο νέες υποψηφιότητες για τις Τουρκικές προεδρικές εκλογές
Στην Τουρκία ο πρόεδρος της Βουλής Γιλντιρίμ Ακμπουλούτ ανακοίνωσε την υποψηφιότητά του για τις επερχόμενες προεδρικές εκλογές του Ιουνίου.  Εξάλλου και ο βουλευτής του Ισλαμικού κόμματος της Αρετής Νεβζάτ Γιαλτζιντάς με δήλωση του εξέφρασε την πρόθεση του να είναι υποψήφιος στις προεδρικές εκλογές. Οι υποψηφιότητες ανακοινώθηκαν μετά από άκαρπες συνομιλίες που είχε ο Τούρκος πρωθυπουργός Μπουλέντ Ετσεβίτ με τα κόμματα που συναπαρτίζουν την κυβέρνηση συνασπισμού, συνομιλίες που  σκοπό είχαν την επίτευξη συμφωνίας για επιλογή κοινού υποψηφίου - αντικαταστάτη του Τούρκου προέδρου Σουλεϊμάν Ντεμιρέλ, του οποίου η θητεία τελειώνει τον Μάϊο.

Καταστροφική ξηρασία στην Δυτική Ινδία
Συνεχίζονται στην Ινδία οι προσπάθειες αντιμετώπισης της πιό καταστροφικής ξηρασίας που έχει πλήξει το Βόρειο και Δυτικό τμήμα της χώρας τα τελευταία 100 χρόνια. Σχεδόν πενήντα εκατομμύρια κάτοικοι στα Ινδικά κρατίδια Ρατζαστάν, Γκουτζαράτ και Μαχαράστρα αντιμετωπίζουν το ενδεχόμενο υποσιτισμού σαν αποτέλεσμα της ξηρασίας. Η Ινδική κυβέρνηση διέταξε να σταλλούν στις πληγείσες περιοχές ειδικά τρένα με προμήθειες πρώτης ανάγκης και πόσιμο νερό, αλλά παρόλα αυτά η αντιπολίτευση κατηγορεί την κυβέρνηση στο Δελχί για έλλειψη προγραμματισμού και ολιγωρία.

Θρησκευτικές διαδηλώσεις στην Σαουδική Αραβία
Εκατοντάδες Σιίτες Μουσουλμάνοι από την θρησκευτική κοινότητα των Ισμαηλιτών πήραν μέρος σε διαδηλώσεις διαμαρτυρίας στην Σαουδική Αραβία, για να εκφράσουν την αντίθεσή τους στο κλείσιμο ενός τεμένους τους από τις αρχές της χώρας. Επίκεντρο των διαδηλώσεων ήταν η πόλη του Ναζράν κοντά στα σύνορα της Σαουδικής Αραβίας με την Υεμένη, όπου η θρησκευτική αστυνομία αφού εισέβαλλε στο τέμενος και κατάσχεσε ιερά βιβλία, διέταξε το κλείσιμο του. Το Σαουδαραβικό υπουργείο εσωτερικών ανακοίνωσε ότι ένα μέλος των υπηρεσιών ασφαλείας σκοτώθηκε και τέσσερα τραυματίστηκαν στις ταραχές που επακολούθησαν..

Βίαια επεισόδια μεταξύ Ινδιάνων και αστυνομίας στην Βραζιλία
Στην Βραζιλία οι εισαγγελικές αρχές δήλωσαν ότι θα διενεργήσουν έρευνα για να διαπιστωθεί εάν η αστυνομία χρησιμοποίησε παράνομες μεθόδους για να σταματήσει πορεία από αυτόχθονες Ινδιάνους που διαμαρτύρονταν εναντίον των εορτασμών για την συμπλήρωση πεντακοσίων χρόνων από την άφιξη των πρώτων Πορτογάλων αποίκων στην χώρα. Στα επεισόδια που σημειώθηκαν κατά την διάρκεια της διαδήλωσης δεκάδες Ινδιάνοι τραυματίστηκαν από δακρυγόνα και πλαστικές σφαίρες που έριξε η αστυνομία, στην προσπάθεια της να σταματήσει την πορεία τους προς την πόλη του Πορτο Σεγκούρο, όπου γίνονταν οι εορτασμοί.

© BBC
Real Audio

Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.