Visit the Hellenic Biomedical Scientists of the Diaspora Homepage Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Tuesday, 16 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Αρχείο Ειδήσεων του BBC

Η ολυμπιακή σημαία κυματίζει στη Λωζάνη
Η ολυμπιακή σημαία κυματίζει στη Λωζάνη

(21/04/2000, 06.30 GMT)

Προειδοποιεί ο Σάμαρανκ την Αθήνα
Αυστηρές προειδοποιήσεις γιά τη διεξαγωγή των Ολυμπιακών Αγώνων στην Αθήνα το 2004 απηύθυνε ο πρόεδρος της Διεθνούς Ολυμπιακής Επιτροπής Χουάν Αντόνιο Σάμαρανκ. Οπως μεταδίδει ο ανταποκριτής του BBC στη Λωζάνη, ο κ. Σάμαρανκ υπογράμμισε ότι η διοργάνωση των Ολυμπιακών αγώνων στην Αθήνα κινδυνεύει εάν η ελληνική οργανωτική επιτροπή δε προβεί σε δραστικές αλλαγές μέχρι το τέλος του χρόνου. Ο σημερινός βρετανικός Τύπος χαρακτηρίζει ωμές, καυστικές, σκληρές και πρωτοφανείς τις δηλώσεις Σάμαρανκ. Πολλές εφημερίδες συμφωνούν ότι το μήνυμα Σάμαρανκ φαίνεται πως πέτυχε τον στόχο του,  ν'ανησυχήσει δηλ. και να κινητοποιήσει την ελληνικη πλευρα. Επισημαίνουν, ωστόσο, ότι είναι εξαιρετικά απίθανο να μεταφερθούν οι αγωνες αλλού, καθώς αυτό θα αποτελούσε σοβαρό πλήγμα για το κύρος, όχι μόνο της Ελλάδας, αλλά και της ίδιας της ΔΟΕ.

Επίσκεψη Ζιάνγκ Ζεμίν στην Αθήνα
Ο πρόεδρος της Κίνας Ζιάνγκ Ζεμίν  αρχίζει επίσημη δίημερη  επίσκεψη στην Ελλάδα. Είναι η πρώτη επίσκεψη κινέζου προέδρου στην Ελλάδα. Η επίσκεψη πραγματοποιείται στα πλαίσια της δεκαπενθήμερης περιοδείας του κ. Ζιάνγκ στη Μέση Ανατολή και στην Τουρκία. Σύμφωνα με κινέζους αναλυτές, η Ελλάδα μπορεί να παίξει συνδετικό ρόλο ανάμεσα στην Ευρώπη και την Ασία.

Η Ντούμα αναμένεται να εγκρίνει τη συνθήκη για τις πυρηνικές δοκιμές
Η ρωσική Κάτω Βουλή αναμένεται να εγκρίνει σήμερα και μάλιστα με συντριπτική πλειοψηφία τη Συνθήκη για την Ολοκληρωτική Απαγόρευση των Πυρηνικών Δοκιμών. Την περασμένη εβδομάδα, υπενθυμίζεται, είχε εγκρίνει τη συνθήκη ΣΤΑΡΤ 2 για τη μείωση των εξοπλισμών. Σύμφωνα με τους ανταποκριτές, η έγκριση της συνθήκης για τις πυρηνικές δοκιμές από τη Ρωσία μπορεί να επισκιάσει τις Ηνωμένες Πολιτείες στη σημαντικότατη διάσκεψη που οργανώνει ο ΟΗΕ την ερχόμενη εβδομάδα για τα πυρηνικά όπλα. Υπενθυμίζεται ότι ο Πρόεδρος Κλίντον δεν είχε επιτύχει, τον περασμένο Οκτώβριο, να πείσει τη Γερουσία να εγκρίνει τη Συνθήκη για την Ολοκληρωτική Απαγόρευση των Πυρηνικών Δοκιμών.

Εγιναν λάθη, παραδέχεται ο πρωθυπουργός της Βουλγαρίας
Ο πρωθυπουργός της Βουλγαρίας Ιβάν Κόστοφ θα εμφανισθεί σήμερα ενώπιον του κοινοβουλίου για να συζητήσει τις καταγγελίες σύμφωνα με τις οποίες είχε αποκρύψει στοιχεία που αφορούσαν ανώτερα στελέχη της κυβέρνησής του που κατηγορούνται για διαφθορά.  Οι καταγγελίες έγιναν από τον πρώην υπουργό Εσωτερικών Μπογκομίλ Μπόνεφ ο οποίος υποστηρίζει ότι είχαν συγκαλυφθεί εκθέσεις των μυστικών υπηρεσιών που χαρατήριζαν διεφθαρμένους τους αξιωματούχους αυτούς. Χθες, ο κ. Κόστοφ, μιλώντας στην τηλεόραση, παραδέχθηκε πως έγιναν λάθη, ζήτησε συγγνώμη αλλά δήλωσε πως δεν θα παραιτηθεί.

Ιταλία: προς κυβέρνηση Αμάτο
Ο Πρόεδρος Τσιάμπι της Ιταλίας αναμένεται σήμερα ν'αναθέσει στον Υπουργό Οικονομικών Τζουλιάνο Αμάτο την εντολή για τον σχηματισμό νέας κυβερνήσεως της κεντροαριστεράς μετά την παραίτηση του Μάσιμο Ντ'Αλέμα. Η δεξιά αντιπολίτευση, υπό τον Σίλβιο Μπερλουσκόνι, υποστηρίζει ότι η ήττα της κεντροαριστεράς στις τοπικές εκλογές καθιστά επιτακτική την προκήρυξη πρόωρων εκλογών. Αλλά, σύμφωνα με τους ανταποκριτές, ο κυβερνητικός συνασπισμός μπορεί να εξασφαλίσει ψήφο εμπιστοσύνης από τη Βουλή. Υπενθυμίζεται ότι ο κύριος Αμάτο είχε διατελέσει πρωθυπουργός στο διάστημα 1992-1993.

Δραστηριοποιούνται οι ΗΠΑ στο Μεσανατολικό
Οι ΗΠΑ δήλωσαν ότι είναι έτοιμες να παίξουν έναν ακόμη πιο ενεργό ρόλο στη διαδικασία για την ειρήνη στη Μέση Ανατολή. Αυτό ζήτησαν τόσο το Ισραήλ όσο και οι Παλαιστίνιοι. Οπως εξήγησαν αξιωματούχοι στην Ουάσινγκτον, άρχισε μία νέα φάση στις διαπραγματεύσεις με στόχο την εξεύρεση, μέχρι τον ερχόμενο μήνα, του πλαισίου για συμφωνία που θα οδηγήσει σε πλήρες ειρηνευτικό σύμφωνο τον Σεπτέμβριο. Οι δηλώσεις αυτές έγιναν μετά τις συνομιλίες που είχε ο Πρόεδρος Κλίντον στον Λευκό Οίκο με τον πρωθυπουργό του Ισραήλ Εχούντ Μπαράκ και τον ηγέτη των Παλαιστινίων Γιασέρ Αραφάτ.

Σύνοδος κορυφής για τη Ζιμπάμπουε
Ο εμφύλιος πόλεμος στη Δημοκρατία του Κογκό και η κλιμάκωση της βίας στη Ζιμπάμπουε θα είναι τα θέματα που θα συζητήσουν σε θέρετρο της Ζιμπάμπουε οι πρόεδροι τριών χωρών της Νότιας Αφρικής με τον Πρόεδρο Ρόμπερτ Μουγκάμπε. Ο κύριος Μουγκάμπε υποστηρίζει τους παλαίμαχους του πολέμου για την ανεξαρτησία που έχουν καταλάβει πολλά αγροκτήματα που ανήκουν σε λευκούς. Σύμφωνα με τον ανταποκριτή του BBC, οι συνομιλητές του Προέδρου της Ζιμπάμπουε αναμένεται να τονίσουν την ανάγκη για την εξεύρεση λύσεως.

Η Σουηδία προειδοποιεί τη Ζιμπάμπουε
Η Σουηδία, που είναι μία από τις χώρες που χορηγούν τη μεγαλύτερη βοήθεια στη Ζιμπάμπουε, εξέφρασε την ανησυχία της για την κατάσταση που επικρατεί στην αφρικανική αυτή χώρα. Η υφυπουργός Εξωτερικών Γκουν-Μπριτ Αντερσον, μιλώντας στο BBC, δήλωσε πως η κυβέρνησή της έκανε σαφές πως εάν δεν υπάρξει βελτίωση, δεν θα μπορέσει να συνεχίσει την συνεργασία της με το Χαράρε. Νωρίτερα, η υπουργός Εξωτερικών Αννα Λιντ είχε δηλώσει πως είναι προφανές ότι θα πρέπει να παραιτηθεί ο κύριος Μουγκάμπε και μάλιστα το συντομότερο δυνατόν.

Λιντς-Γαλατασαράι 2-2 και χωρίς σοβαρά επεισόδια
Με ισοπαλία 2-2 έληξε ο αγώνας της Λιντς με την τουρκική Γαλατασαράι η οποία θα παίξει τώρα, στον τελικό του Κυπέλου ΟΥΕΦΑ με μία άλλη αγγλική ομάδα, την Αρσεναλ. Δεν σημειώθηκαν χθες σοβαρά επεισόδια στο Λιντς: έγιναν, όμως, κάποιες συλλήψεις, όταν οπαδοί της Λιντς προσπάθησαν να επιτεθούν κατά της τουρκικής ομάδας. Υπενθυμίζεται ότι μετά τον θανάσιμο τραυματισμό δύο βρετανών φιλάθλων στην Τουρκία πριν από δύο εβδομάδες, η ΟΥΕΦΑ απαγόρευσε την πώληση εσιτηρίων σε Τούρκους φιλάθλους που θα ήθελαν να έρθουν στο Λιντς.
 
 
 
 
 
 
 
 
 

.
 
 
 
 
 

© BBC
Real Audio

Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.