Browse through our General Nodes on Cyprus Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Αρχείο Ειδήσεων του BBC

Πεινασμένα παιδιά στην Αιθιοπία
Πεινασμένα παιδιά στην Αιθιοπία

(12/04/2000, 09:45 GMT)

Εντείνονται οι ανησυχίες για τα θύματα του λιμού στην Αιθιοπία
Η επικεφαλής του Παγκοσμίου Προγράμματος Διατροφής των Ηνωμένων Εθνών, η Κάθριν Μπερτίνι, πραγματοποιεί περιοδεία στην νοτιο-ανατολική Αιθιοπία για να εκτιμήσει την κατάσταση που έχει δημιουργηθεί μετά την ξηρασία που έχει πλήξει την περιοχή. Ο λιμός απειλει εκκατομύρια ανθρώπους. Πληροφορίες αναφέρουν ότι γονείς βλέπουν τα μικρά παιδιά τους να πεθαίνουν απο τη πείνα καθώς τα κέντρα που διανέμουν τροφιμα δεν μπορούν να ανταπεξέλθουν.

Αναστάτωση προκαλούν οι δηλώσεις Φερχόιγκεν για το Κυπριακό
Στη δήλωση ότι η παρουσία τουρκικών στρατευμάτων στο βόρειο τμήμα της Κύπρου δεν συνιστά εμπόδιο για την ένταξη της χώρας στην Ευρωπαϊκή Ενωση προέβη χθες ο αρμόδιος για τη διεύρυνση επίτροπος, Γκίντερ Φερχόιγκεν, σε συνέντευξη Τύπου στο Λουξεμβούργο μετά την ολοκλήρωση του συμβουλίου σύνδεσης της Ευρωπαϊκής Ενωσης με την Τουρκία. Σύμφωνα με διπλωματικούς κύκλους η δήλωση του κ. Φερχόιγκεν είναι δυνατόν να ερμηνευθεί ως έμμεση νομιμοποίηση του τουρκικού στρατού κατοχής στο νησί, αλλά ίσως και ως προειδοποίηση προς την Αγκυρα ότι η ένταξη της Κύπρου στην Ευρωπαϊκή Ενωση δεν εξαρτάται ενδεχομένως από την παρουσία των τουρκικών στρατευμάτων κατοχής. Αξιοσημείωτο είναι ότι η δήλωση του κ. Φερχόιγκεν δεν προκάλεσε την αντίδραση της ελληνικής αντιπροσωπείας.

Ταχύτατους ρυθμούς ανάπτυξης της Ευρωπαικής οικονομίας προβλέπει η Κομισιόν...
H Financial Times σε ανταποκριση τους απο το Στρασβούργο αναφέρουν ότι η οικονομία της Ευρωπαϊκής Ενωσης θα σημειώσει φέτος τους υψηλότερους ρυθμούς ανάπτυξης απο το 1989 και μετά. Το δημοσίευμα της βρετανικής εφημερίδας, επικαλούμενο στοιχεία της Ευρωπαικής Επιτροπής, επισημαίνει ότι μέχρι το τέλος του 2001 πρόκειται να δημιουργηθούν τέσσερα εκατομμύρια νέες θέσεις εργασίας. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή παραδέχθηκε ότι τα τελευταία δέκα χρόνια η απόδοση της ευρωπαϊκής οικονομίας ήταν απογοητευτική, τόσο σε σχέση με το παρελθόν, όσο και σε σύγκριση με την οικονομία των Ηνωμένων Πολιτειών. Σύμφωνα πάντως με τις τελευταίες εκτιμήσεις οι ρυθμοί ανάπτυξης της οικονομίας της Ευρωπαϊκής Ενωσης αναμένεται να ξεπεράσουν αρκετά μέσα στο 2001 τους αντίστοιχους των Ηνωμένων Πολιτειών και της Ιαπωνίας.

...αισιόδοξες και οι προβλέψεις για την Ελληνική οικονομία
Σύμφωνα με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, οι οικονομίες που ανήκουν στη ζώνη του ευρώ, αναμένεται να παρουσιάσουν ρυθμούς ανάπτυξης κατά 3,4% φέτος και 3,1% μέσα στο 2001. Για την Ελλάδα η Ευρωπαϊκή Επιτροπή προβλέπει ότι το Ακαθάριστο Εθνικο Προιόν θα παρουσιάσει ρυθμούς αύξησης μεγαλύτερους απο τον ευρωπαικό μέσο όρο. Παράλληλα, υπολογίζει ότι η ανεργία στην Ελλάδα θα μειωθεί από 10% σε 9.6% μέσα στο 2001.

Η ΕΕ πιέζει τη Ρωσία για την Τσετσενία
Η Ευρωπαική Ενωση πρότεινε σχέδιο ψηφίσματος στα Ηνωμένα Εθνη το οποίο κατηγορεί τη Ρωσία για παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στη Τσετσενία. Το σχέδιο ψηφίσματος - το οποίο υποστηρίζεται και απο τον Καναδά -εκφράζει την ανησυχία των χωρών της Ευρωπαικής Ενωσης για τι καταγγελίες για μαζικές εκτελέσεις, βασανισμούς και βιασμούς που φαίρεται να διέπραξαν Ρώσοι στρατιώτες στη Τσετσενία και καλεί τη Μόσχα να διερευνήσει τις καταγγελίες. Εν τω μεταξύ, αντιπροσωπεία του ΟΑΣΕ επισκέπτεται σήμερα τη Μόσχα για να πιέσει τη Ρωσική ηγεσία να αλλάξει τη στάση της στη Τσετσενία.

Τα γενετικά μεταλλαγμένα προιόντα συζητά σήμερα το Ευρωπαικό Κοινοβούλιο
Το Ευρωπαικό Κοινοβούλιο θα συζητήσει σήμερα αλλαγές στην Ευρωπαική νομοθεσία που σχετίζεται με τα γενετικά μεταλλαγμένα προιόντα. Μια απο τις αλλαγές προβλέπει ότι οι παραγωγοί τέτοιων προιόντων θα είναι υπεύθυνοι έναντι του νόμου για οποιαδήποτε ζημιά προκληθεί απο την παραγωγή και κατανάλωση αυτων των προιόντων στη δημόσια υγεία και στο περιβάλλον.

Συνομιλίες Κλίντον - Μπαράκ στην Ουάσιγκτων για το Μεσανατολικό
Ο πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών Μπιλ Κλίντον και ο πρωθυπουργός του Ισραήλ Εχούντ Μπάρακ πραγματοποίησαν τρίωρες συνομιλίες στο Λευκό Οίκο, όπου συζήτησαν τις προοπτικές ειρήνευσης στη Μέση Ανατολή. Σύμφωνα με τους ανταποκριτές, έμφαση δόθηκε στην υπόσχεση του Ισραήλ να αποσύρει τα στρατεύματά του από το νότιο Λίβανο, ενώ συζητήθηκε επίσης και το αδιέξοδο που παρατηρείται στις συνομιλίες του Ισραήλ με τη Συρία.

FIFA και UEFA πιέζουν για τροποποίηση της απόφασης Μπόσμαν
Επίσημοι απο την παγκόσμια και την Ευρωπαική ομοσπονδία ποδοσφαίρου  - τη FIFA και thn UEFA δηλαδή - συναντώνται σήμερα με Ευρωπαιους πολιτικούς για να συζητήσουν το μέλλον του ποδοσφαίρου. Η FIFA και η UEFA θέλουν να τροποποιηθεί η απόφαση του Ευρωπαικού Δικαστηρίου του 1995 - η γνωστή σαν απόφαση Μπόσμαν - η οποία επιτρέπει την ελεύθερη μετακίνηση ποδοσφαιριστών στα κράτη-μέλη της Ευρωπαικής Ενωσης. Οι ποδοσφαιρικές αρχές υποστηρίζουν ότι η ελεύθερη μετακίνηση ποδοσφαιριστών αποτρέπει τη ανάπτυξη νέων ταλέντων.

Καταγγελίες για νοθεία στις εκλογές στο Περού
Στο Περού ο πρόεδρος της χώρας Αλμπέρτο Φουτζιμόρι, ο οποίος - σύμφωνα με τις εκτιμήσεις - μάλλον θα καταφέρει να εξασφαλίσει την επανεκλογή του στο αξίωμα μετά τις πρόσφατες προεδρικές εκλογές, διέψευσε τους ισχυρισμούς περί εκλογικής νοθείας. Οι αξιωματούχοι εκτιμούν ότι δεν θα χρειασθεί η διεξαγωγή δεύτερου γύρου, όμως ανεξάρτητοι διεθνείς παρατηρητές και οι Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής αναφέρουν ότι ο αν ο κ.Φουτζιμόρι εκλεγεί τελικά από τον πρώτο γύρο αυτό θα οφείλεται σε παρανομίες που έγιναν στην διάρκεια των εκλογών.
 
 
 

© BBC
Real Audio

Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.