Browse through our Interesting Nodes on Greek History & Hellenism Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Αρχείο Ειδήσεων του BBC

Αθώος δηλώνει ο Κράισνικ
Αθώος δηλώνει ο Κράισνικ

(07/04/2000, 1800 GMT)

Αθώος δηλώνει ο Κράισινκ στην Χάγη
Ο Μομτσίλο Κράισνικ, δεύτερος τη τάξη Σέρβος ηγέτης κατά την διάρκεια του πολέμου στη Βοσνία, παρουσιάστηκε σήμερα για πρώτη φορά ενώπιον του Ειδικού Διεθνούς Δικαστηρίου για τα Εγκλήματα Πολέμου στην Πρώην Γιουγκοσλαβία, που εδρεύει στην Χάγη. Ο κύριος Κράισνικ δήλωσε αθώος στις σε βάρος του κατηγορίες, μεταξύ των οποίων περιλαμβάνεται και η γενοκτονία. Ηταν στενός συνεργάτης του ηγέτη των Σερβοβοσνίων Ράντοβαν Κάρατζιτς, πρόεδρος της Σερβοβοσνιακής Βουλής στην διάρκεια του πολέμου και ήταν ο πρώτος εκπρόσωπος των Σέρβων στην κοινή προεδρία της Βοσνίας-Ερζεγοβίνης. Συνελήφθη από δυνάμεις του ΝΑΤΟ, την περασμένη Δευτέρα. Κατηγορείται για εγκλήματα πολέμου κατά Μουσουλμάνων και Κροατών της Βοσνίας και γιατί δεν εμπόδισε τις Βοσνιακές Σερβικές Δυνάμεις να διαπράξουν θηριωδίες.

Επίσκεψη ευρωπαίων πρέσβεων στην Τσετσενία
Μετά από συνάντηση με τον ρώσο πρόεδρο Βλαντίμιρ Πούτιν, ο συντονιστής της εξωτερικής πολιτικής της Ευρωπαϊκής Ενωσης, Χαβιέ Σολάνα, είπε ότι συμφωνήθηκε να επιτραπεί στους κοινοτικούς πρέσβεις στη Μόσχα να επισκεφθούν την Τσετσενία για να εκτιμήσουν την κατάσταση. Νωρίτερα, ο υπουργός εξωτερικών της Ρωσίας Ιγκόρ Ιβανόφ είσε επικρίνει δριμύτατα τις  καταγγελίες σε βάρος της χώρας του για παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στην Τσετσενία. Χαρακτήρισε την χθεσινή απόφαση του Συμβούλιου της Ευρώπης να προχωρήσει την διαδικασία για αποπομπή της Ρωσίας, ως απόδειξη ότι τα μέλη του Συμβουλίου εξακολουθούν να τηρούν ψυχροπολεμική στάση έναντι της Μόσχας.

Συλλήψεις οικολόγων στην Τουρκία
Η τουρκική αστυνομία συνέλαβε 85 περιβαλλοντιστές που διαμαρτύρονταν εναντίον της σχεδιαζόμενης κατασκευής ενός πυρηνικού εργοστασίου. Οι οικολόγοι μοίραζαν προκηρύξεις με αντιπυρηνικά συνθήματα κοντά στην περιοχή όπου πρόκειται να κατασκευαστεί το εργοστάσιο, στο Ακουγιού, των νοτιοανατολικών ακτών της Τουρκίας. Στο μεταξύ η τουρκική κυβέρνηση ανέβαλε, χωρίς να δώσει εξηγήσεις, την αναμενόμενη για σήμερα ανακοίνωση σχετικά με το ποιά εταιρεία κέρδισε τον διαγωνισμό για την κατασκευή του εργοστασίου.

Το 1/5 των δωρεών αίματος δεν ελέγχεται για το AIDS λέει ο ΟΗΕ
Σε έκθεση που δημοσίευθηκε με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα της Υγείας, ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας υπογραμμίζει ότι το 1/5 των δωρεών αίματος δεν ελέγχεται για τον ιό HIV που προκαλεί την ασθένεια AIDS και για άλλες μεταδοτικές ασθένειες. Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας προτίθεται να ζητήσει από τις κυβερνήσεις των χωρών και ειδικότερα των αναπτυσσόμενων κρατών, να κάνουν βασική τους  προτεραιότητα τον έλεγχο των αποθεμάτων αίματος.

© BBC
Real Audio

Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.