Contribute to the HR-Net Forum Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Αρχείο Ειδήσεων του BBC


 
 

Αγγλοι και Τούρκοι οπαδοί συγκρούονται στην Κωνσταντινούπολη

(06/04/2000, 09:30 GMT)

Δύο άγγλοι φίλαθλοι νεκροί στην Κωνσταντινούπολη
Αγγλοι αξιωματούχιο επιθυμούν κατεπείγουσες επαφές με Τούρκους ομολόγους τους μετά το θάνατο δύο οπαδών της Leeds United στην Κωνσταντινούπολη κατά την διάρκεια επεισοδίων πριν τον αποψινό αγώνα της Leeds με την Γαλατάσαραϊ στα πλαίσια των ημιτελικών του κυπέλλου Ουέφα. Οι άγγλοι αξιωματούχοι λένε ότι ο αγώνας θα πραγματοποιηθεί γιατί πιθανή αναβολή του μπορεί να προκαλέσει νέα επεισόδια. Αρκετά άτομα τραυματίστηκαν κατά την διάρκεια των συγκρούσεων αλλά σύμφωνα με τις αρχές δεν είναι ακόμα γνωστή η αφορμή.

Οι εκλογές της Κυριακής στα διεθνή μέσα ενημέρωσης
Αυξάνεται το ενδιαφέρον των ξένων μέσων μαζικής ενημέρωσης για τις εκλογές στην Ελλάδα όσο πλησιάζει η Κυριακή. Σε ανταπόκρισή του από την Αθήνα ο Τζέρεμι Γκραντ του πρακτορείου Reuters επισημαίνει ότι ο πρωθυπουργός Κώστας Σημίτης αντιμετωπίζει τη μεγαλύτερη μάχη της πολιτικής του καριέρας. Κι αυτό,  κατά το Reuters οφείλεται στην ενίσχυση της δύναμης του κόμματος της Νέας Δημοκρατίας. Με βάση όλες τις ενδείξεις, λέει το Ρώυτερ, το ΠΑΣΟΚ  μόλις και προηγείται του κόμματος του οποίου ηγείται ο σχετικά νεοφερμένος στην πολιτική σκηνή - ο κ. Κώστας Καραμανλής .

Η πολιτική αστάθεια επιστρέφει στην Τουρκία
Νέα περίοδο πολιτικής αστάθειας διανύει η Τουρκία, μετά την απόρριψη χθες, για δεύτερη φορά,  από το κοινοβούλιο της χώρας προτάσεων που θα επέτρεπαν την επανεκλογή του Σουλεϊμάν Ντεμιρέλ στο αξίωμα του προέδρου. Σύμφωνα με τον ανταποκριτή του ΒΒC στην Αγκυρα, η αξιοπιστία του Τούρκου πρωθυπουργού Μπουλέντ Ετσεβίτ έχει υποστεί βαρύ πλήγμα. Το επόμενο βήμα θα είναι η εξεύρεση ενός υποψηφίου κοινής αποδοχής στα κόμματα που απαρτίζουν την κυβέρνηση συνασπισμού.

Ο πρόεδρος της Γερμανίας  στην Τουρκία
Ο πρόεδρος της Γερμανίας Γιοχάνες Ράου πραγματοποιεί επίσημη  επίσκεψη στην Τουρκία, την πρώτη εδώ και δεκατέσσερα χρόνια στη χώρα αυτή από γερμανό αρχηγό κράτους. Ο κ. Ράου θα έχει συνομιλίες με τον Τούρκο ομόλογό του Σουλεϊμάν Ντεμιρέλ και τον πρωθυπουργό Μπουλέντ Ετσεβίτ. Βασικό θέμα των συνομιλιών θα είναι οι προσπάθειες γιά την ενίσχυση των προοπτικών της ένταξης της Τουρκίας στην ΕΕ . Ενα άλλο ζήτημα που θα απασχολήσει τις δύο πλευρές είναι η πώληση γερμανικών όπλων στην Τουρκία,  θέμα που έχει διχάσει τον κυβερνητικό συνασπισμό Σοσιαλδημοκρατών - Πρασίνων στο Βερολίνο .

Συνομιλίες Ευρωπαϊκής Ενωσης - Ρωσίας
Αντιπροσωπεία της  Κοινότητας αναμένεται στη Μόσχα σήμερα με στόχο τη σύσφιξη των σχέσεων με τη Ρωσία,  που είναι τεταμένες λόγω των ρωσικών επιχειρήσεων στην Τσετσενία. Εν τω μεταξύ, αργότερα σήμερα το Συμβούλιο της Ευρώπης θα αποφασίσει εαν θα αναστείλει τη συμμετοχή της Ρωσίας. Η Μόσχα έχει προειδοποιήσει ότι η απομάκρυνση της από το Συμβούλιο θα δημιουργήσει ένα νέο Σιδηρούν Παραπέτασμα στην Ευρώπη και δεν θα υπάχει καμία ευκαιρία γιά διάλογο με θέμα την Τσετσενία.

Ισόβια κάθειρξη για το Ναουάζ Σαρίφ
Ο πρώην πρωθυπουργός του Πακιστάν που ανατράπηκε με στρατιωτικό πραξικόπημα τον Οκτώβιο κρίθηκε ένοχος  από δικαστήριο του Καράτσι και καταδικάστηκε σε ισόβια κάθειρξη. Ο κ. Σαρίφ κρίθηκε ένοχος για αεροπειρατεία, απόπειρα δολοφονίας, απαγωγής και τρομοκρατικές ενέργειες. Ο ίδιος όπως και αρκετοί συγκατηγορούμενοί του, δήλωσε αθώος. Το δικαστήριο αποφάσισε επίσης την κατάσχεση της περιουσίας του πρώην πρωθυπουργού.

Πιθανή η κλωνοποίηση εμβρύων στη Βρετανία
Στη Βρετανία μία σημαντική επιτροπή δεοντολογίας, το Συμβούλιο Νάφιλντ για θέματα Βιολογίας, συνιστά την αλλαγή της  νομοθεσίας ώστε οι μέθοδοι για την κλωνοποίηση του ανθρώπου να χρησιμοποιηθούν για ερευνητικούς σκοπούς .Σύμφωνα με τις πληροφορίες αν η κυβέρνηση αποδεχθεί τη σχετική πρόταση, τότε η Βρετανία θα είναι η πρώτη χώρα στην οποία θα επιτραπεί η κλωνοποίηση των εμβρύων. Η αλλαγή του νόμου θα δώσει τη δυνατότητα στους επιστήμονες να προχωρήσουν στην παραγωγή ανθρώπινων ιστών που μπορεί να χρησιμοπιηθούν σε μεταμοσχεύσεις .

Αποστολή στον Μιρ
Επιτυχώς έγινε η σύνδεση του διαστημικού οχήματος Σογιούζ στο οποίο επιβαίνουν δύο ρώσοι κοσμοναύτες, με τον διαστημικό σταθμό Μιρ. Ολα, λένε οι επιστήμονες της Μόσχας, πήγαν όπως προέβλεπε το πρόγραμμα. Αποστολή του πληρώματος είναι να επιδιορθώσει μία διαρροή αέρα που παρουσιάστηκε στον σταθμό. Η Ρωσία είχε αποφασίσει να εγκαταλείψει το Μιρ μετά από δεκατέσσερα χρόνια συνεχούς λειτουργίας αλλά ξένοι επενδυτές παρείχαν τα κεφάλαια για την μετατροπή του σταθμού με σκοπό την εμπορική εκμετάλλευσή του.

© BBC
Real Audio

Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.