Read about The Ecumenical Patriarchate of Constantinople Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Saturday, 20 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Αρχείο Ειδήσεων του BBC

Εμμένει στις Ρωσικές θέσεις για την Τσετσενία ο νεοεκλεγείς πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν
Εμμένει στις Ρωσικές θέσεις για την Τσετσενία ο νεοεκλεγείς πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν

(27/03/2000, 19:30 GMT)

Δυτικές εκκλήσεις προς τον Βλαντιμίρ Πούτιν για την Τσετσενία
Δυτικές χώρες κάλεσαν τον νεοεκλεγέντα Ρώσο πρόεδρο Βλαντιμίρ Πούτιν να αλλάξει την πολιτική της χώρας του στην Τσετσενία. Στην πρώτη του δημόσια τοποθέτηση μετά την εκλογή Πούτιν, ο Αμερικανός πρόεδρος Μπίλ Κλίντον είπε ότι συνεχάρει τον νέο Ρώσο ηγέτη για το εκλογικό αποτέλεσμα, αλλά τόνισε παράλληλα και τις Αμερικανικές ανησυχίες για τον πόλεμο στην Τσετσενία. Η Βρετανία υποστηρίζει ότι το Τσετενικό παραμένει το μεγαλύτερο εμπόδιο για τη βελτίωση των σχέσεων ανάμεσα στη Ρωσία και τη Δύση. Ομως, ο Βλαντιμίρ Πούτιν σε μήνυμά του προς τα Ρωσικά στρατεύματα στην Τσετσενία επανέλαβε την απόφασή του να απομακρύνει από την Τσετσενία τα ταραχοποιά στοιχεία, όπως αποκάλεσε τους αυτονομιστές αντάρτες.

Ρωσική δοκιμή βαλλιστικού πυραύλου
Η Ρωσία προέβει στην δοκιμή δύο βαλλιστικών πυραύλων μεγάλου βεληνεκούς που εκτοξεύτηκαν από υποβρύχιο στην θάλασσα του Μπάρεντς στον Αρκτικό ωκεανό. Οι πύραυλοι πέτυχαν σύμφωνα με πληροφορίες τους στόχους τους σε απόσταση 8 χιλιάδων χιλιομέτρων στην χερσόνησο της Καμτσάκα, στην Ρωσική Απω Ανατολή. Εκπρόσωπος του Ρωσικού ναυτικού είπε ότι η εκτόξευση αφιερώθηκε στον νεοεκλεγέντα πρόεδρο Βλαντιμίρ Πούτιν, που στο παρελθόν έχει υπογραμίσει την σημασία που έχει για την αμυντική ικανότητα της Μόσχας το πυρηνικό της οπλοστάσιο.

Κρίσιμη συνάντηση του ΟΠΕΚ στην Βιένη
Συνεχίζεται στην Βιένη η συνάντηση των εκπροσώπων από τα 11 κράτη-μέλη του ΟΠΕΚ.  Οι τιμές πετρελαίου έχουν τριπλασιαστεί από πέρισυ, όταν ο Οργανισμός αποφάσισε την μείωση της παραγωγής αργού πετρελαίου από τις χώρες-μέλη του. Οι υπουργοί πετρελαίου του ΟΠΕΚ είχαν σειρά ανεπίσημων επαφών για να αποφασίσουν κατά πόσο μπορεί να αυξηθεί η παραγωγή, γεγονός που θα συμβάλλει στη μείωση των τιμών. Σύμφωνα με τις πληροφορίες το Ιράν και η Λιβυή αντιτίθενται σε πρόταση της Σαουδικής Αραβίας για αύξηση της ημερήσιας παραγωγής πετρελαίου κατά ενάμισυ εκατομμύριο βαρέλια.

Ανασχηματισμός στην Γαλλία
Ο Γάλλος πρωθυπουργός Λιονέλ Ζοσπέν προχώρησε σήμερα σε κυβερνητικό ανασχηματισμό. Νέος υπουργός οικονομικών διορίστηκε ο πρώην πρωθυπουργός των σοσιαλιστών Λοράν Φαμπιούς, που ήταν μέχρι τώρα πρόεδρος στην Γαλλική Εθνοσυνέλευση. Η τοποθέτηση του κυρίου Φαμπιούς γίνεται μετά από την παραίτηση του υπουργού οικονομικών Κριστιάν Σοτέρ, που αντιμετώπισε αιχμηρή κριτική από τα Γαλλικά συνδικάτα λόγω των φορολογικών και ασφαλιστικών μεταρρυθμίσεων που είχε προτείνει. Στα πλαίσια του ανασχηματισμού ο πρώην υπουργός πολιτισμού Ζάκ Λάνγκ αναλαμβάνει το υπουργείο Παιδείας.

Συμφωνία Βουλγαρίας - Ρουμανίας για κατασκευή γέφυρας στον Δούναβη
Ο πρωθυπουργός της βουλγαρίας Ιβάν Κοστώφ και ο Ρουμάνος ομόλογός του Μουγκούρ Ισαρέσκου υπέγραψαν διακήρυξη για την κατασκευή γέφυρας στο ποταμό Δούναβη, μετά από διαπραγματεύσεις που κράτησαν οκτώ χρόνια. Η Ευρωπαϊκή Ενωση θα χρηματοδοτήσει -μέσω του Συμφώνου Σταθερότητας για τα Βαλκάνια, την κατασκευή της γέφυρας, πυο αναμένεται να κοστίσει 150 εκατομμύρια δολάρια. Η γέφυρα θα αποτελέσει -σύμφωνα με ανταποκριτή του BBC, σημαντική δίοδο ανάμεσα στην Μέση Ανατολή, τα Βαλκάνια και τις αγορές της Ευρώπης.

Ανακάλυψη όπλων και συλλήψεις στην Μιτροβίτσα
Εκπρόσωπος της διεθνούς ειρημευτικής δύναμης στο Κοσσυφοπέδιο ανακοίνωσε ότι στρατιώτες της Κέϊ Φόρ κατάσχεσαν τρείς εκτοξευτές ρουκετών, ένα οπλοπολυβόλο και ένα τουφέκι στην πόλη της Μιτροβίτσα. Η έρευνα των στρατιωτών έγινε σε πολυεθνοτική συνοικία της πόλης που χαρακτηριστικά ονομάζεται "μικρή Βοσνία", μετά από την χθεσινοβραδυνή έκρηξη χειροβομβίδας στην περιοχή. Δύο Αλβανοί και τέσσερεις Σέρβοι συνελήφθησαν από στρατεύματα της Κέϊ Φόρ μετά την έκρηξη, ενώ δεν υπήρξαν ανθρώπινα θύματα ή υλικές ζημιές.

Ενταλμα προσαγωγής για τον Σουχάρτο
Ο πρώην πρόεδρος της Ινδονησίας Σουχάρτο έλαβε νέο ένταλμα προσαγωγής του στον ανακριτή, με το οποίο καλείται να απαντήσει σε κατηγορίες διαφθοράς κατά την διάρκεια των 32 χρόνων που κυβερνούσε την χώρα. Εκπρόσωπος του γενικού εισαγγελέα της Ινδονησίας δήλωσε ότι η ανάκριση που είναι προγραμματισμένη για την Πέμπτη θα επικεντρωθεί στις καταγγελίες ότι ο κύριος Σουχάρτο καταχράστηκε πόρους από 3 φιλανθρωπικές οργανώσεις, τις οποίες είχε υπό τον έλεγχό του.  Αλλά πρόσθεσε ότι μπορεί να διευρυνθεί με σκοπό να περιλάβει και άλλες κατηγορίες.

Βουλευτικές εκλογές σήμερα στο Ιράκ
Ο Ιρακινός λαός πήρε μέρος στις βουλευτικές εκλογές, που σύμφωνα με ανταποκριτές μπορεί να είναι η αρχή της πολιτικής καριέρας του γιού του Σαντάμ Χουσεϊν. Ο Ουντέϊ Χουσεϊν συγκαταλέγεται στους 500 υποψήφιους που αγωνίζονται να καταλάβουν τις 220 θέσεις της Ιρακινής Βουλής. Οι περισσότεροι υποψήφιοι είναι ανεξάρτητοι, αλλά υποχρεούνται από την εκλογική νομοθεσία να υποστηρίξουν τις αρχές του κυβερνώντος κόμματος Μπάαθ. Ανταποκριτής του Μπι Μπι Σι στη Βαγδάτη μεταδίδει ότι παρά τις διαβεβαιώσεις του Ιρακινού καθεστώτος για πολιτικές μεταρρυθμίσεις, η εξουσία παραμένει στα χέρια του Σαντάμ Χουσείν. Τα τελικά αποτελέσματα αναμένονται την Τρίτη.
 
 

© BBC
Real Audio

Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.