Visit the Greek American Educational Public Information System (GAEPIS) Homepage Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Αρχείο Ειδήσεων του BBC

Καλυτέρευση του βιοτικού επιπέδου υποσχέθηκε ο νέος Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν
Καλυτέρευση του βιοτικού επιπέδου υποσχέθηκε ο νέος Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν

(27/03/2000, 14:00 GMT)

Πρώτες εξαγγελίες του νέου Ρώσου προέδρου Βλαντιμίρ Πούτιν
Μετά την χθεσινή του νίκη στις Ρωσικές προεδρικές εκλογές, ο Βλαντιμίρ Πούτιν έδωσε εντολή σε αξιωματούχους να επιταχύνουν την προετοιμασία ενός νέου οικονομικού προγράμματος. Ο νέος Ρώσος πρόεδρος είπε ότι στόχος του είναι η καλυτέρευση του βιοτικού επιπέδου αλλά παράλληλα προειδοποίησε τον Ρωσικό λαό να μην περιμένει θαύματα. Αλλαγές στην Ρωσική εξωτερική πολιτική στο τομέα της ασφάλειας εξήγγειλε και ο υπουργός Εξωτερικών Ιγκόρ Ιβανώφ, σημειώνοντας ότι θα δοθεί βάρος στην υπεράσπιση των Ρωσικών συμφερόντων.

Ευνοϊκές αντιδράσεις για την εκλογή Πούτιν
Η Ευρωπαϊκή Ενωση εξήγγειλε την πραγματοποίηση διάσκεψης τον Μάϊο με τον Βλαντιμίρ Πούτιν. Ο Γερμανός καγγελάριος Γκέρχαρντ Σρέντερ σε συγχαρητήριο μήνυμα του προς τον κύριο Πούτιν, εξέφρασε την πεποίθηση ότι θα γίνει μια καινούργια αρχή στις σχέσεις μεταξύ Ευρώπης και Ρωσίας. Πιο συγκρατημένη η αντίδραση των ΗΠΑ: Η Αμερικανίδα υπουργός εξωτερικών Μαντλήν Ολμπράϊτ είπε ότι η Ουάσιγκτον θα κρίνει τον νέο Ρώσο πρόεδρο από τις πράξεις του και όχι από τα λόγια του. Ο κύριος Πούτιν έλαβε συγχαρητήρια και από τον Κινέζο ομόλογό του Ζιάνγκ Ζεμίν, ο οποίος είπε ότι προσβλέπει σε ανάπτυξη της στρατηγικής συνεργασίας μεταξύ Πεκίνου και Μόσχας.

Κρίσιμη συνάντηση του ΟΠΕΚ στην Βιένη
Στην Βιένη πραγματοποιείται σήμερα κρίσιμη συνάντηση των υπουργών πετρελαίου από τα κράτη-μέλη του ΟΠΕΚ. Οι τιμές πετρελαίου έχουν τριπλασιαστεί από πέρισυ, όταν ο οργανισμός αποφάσισε την μείωση της παραγωγής αργού πετρελαίου από τις χώρες-μέλη του. Οι υπουργοί πετρελαίου  είχαν το Σαββατοκύριακο σειρά ανεπίσημων επαφών  και με βάση πληροφορίες, πρόκειται να καταλήξουν σε συμφωνία γιά αύξηση της παραγωγής, γεγονός που θα συμβάλλει στη μείωση των τιμών.

Ενταλμα προσαγωγής για τον Σουχάρτο
Ο πρώην πρόεδρος της Ινδονησίας Σουχάρτο έλαβε νέο ένταλμα προσαγωγής του στον ανακριτή, με το οποίο καλείται να απαντήσει σε κατηγορίες διαφθοράς κατά την διάρκεια των 32 χρόνων που κυβερνούσε την χώρα. Εκπρόσωπος του γενικού εισαγγελέα της Ινδονησίας δήλωσε ότι η ανάκριση που είναι προγραμματισμένη για την Πέμπτη θα επικεντρωθεί στις καταγγελίες ότι ο κύριος Σουχάρτο καταχράστηκε πόρους από 3 φιλανθρωπικές οργανώσεις, τις οποίες είχε υπό τον έλεγχό του.  Αλλά πρόσθεσε ότι μπορεί να διευρυνθεί με σκοπό να περιλάβει και άλλες κατηγορίες.

Βουλευτικές εκλογές σήμερα στο Ιράκ
Στο Ιράκ διεξάγωνται σήμερα εκλογές για την ανάδειξη των μέλων της Βουλής. Πρόκειται για τις δεύτερες εκλογές μετά τον πόλεμο του Περσικού Κόλπου το 1991 και σύμφωνα με αξιωματούχους της Βαγδάτης αποτελούν ένα βήμα προς την δημοκρατία. Πάνω από 500 υποψήφιοι διεκδικούν τις 230 έδρες της Βουλής. Οι μισοί και πλέον υποψήφιοι είναι ανεξάρτητοι αν και υποχρεούνται από τον νόμο να υποστηρίζουν τις αρχές του κυβερνώντος κόμματος Μπαάθ. Ανταποκριτής του BBC στην Βαγδάτη μεταδίδει ότι αν και συζητήθηκε πολύ το θέμα της πολιτικής μεταρρύθμισης στο Ιράκ δεν έχουν συντελεστεί ουσιαστικές αλλαγές και η εξουσία παραμένει στα χέρια του Σαντάμ Χουσείν και του Επαναστατικού του Συμβουλίου.

Αρχίζει δημόσια ακρόαση για την "Ματωμένη Κυριακή"
Αρχίζει σήμερα η δημόσια ακρόαση σχετικά με τον θάνατο -πριν από 28 χρόνια- 14 διαδηλωτών από πυρά Βρετανών στρατιωτών στην Βόρειο Ιρλανδία. Τα αιματηρά γεγονότα συνέβησαν κατά την διάρκεια διαδήλωσης στην πόλη Λοντοντέρυ και έχουν μείνει γνωστά με το όνομα "Ματωμένη Κυριακή". Η δημόσια ακρόαση μπορεί να διαρκέσει 2 χρόνια, γίνεται δε στα πλαίσια επανεξέτασης της υπόθεσης, που άρχισε πριν από 2 χρόνια με απόφαση της κυβέρνησης των Βρετανών Εργατικών. Μέχρι τώρα έχουν ληφθεί 1400 μαρτυρικές καταθέσεις.

Συλλήψεις στην Μιτροβίτσα του Κοσσυφοπεδίου
Νατοϊκός εκπρόσωπος δήλωσε ότι συνελήφθησαν 6 άτομα (2 Αλβανοί και 4 Σέρβοι) στην πόλη Μιτροβίτσα του Κοσσυφοπεδίου, μετά από έκρηξη χειροβομβίδας το βράδυ της Κυριακής. Από την έκρηξη -που σημειώθηκε σε πολυεθνοτική γειτονιά της πόλης, η οποία ονομάζεται "μικρή Βοσνία", δεν υπήρξαν ανθρώπινα θύματα. Γάλλοι στρατιώτες της ειρηνευτικής δύναμης ερευνούν την συνοικία για όπλα.

Η ταινία American Beauty νικήτρια των Οσκαρ
Στο Χόλυγουντ ολοκληρώθηκε η τελετή απονομής των βραβείων Οσκαρ. Η ταινία "American Beauty" αναδείχθηκε καλύτερη ταινία της χρονιάς, ο σκηνοθέτης της Βρετανός Σαμ Μέντες κέρδισε το Οσκαρ σκηνοθεσίας ενώ ο πρωταγωνιστής Κέβιν Σπέηση πήρε το βραβείο πρώτου ανδρικού ρόλου. Το βραβείο πρώτου γυναικείου ρόλου έλαβε η Χίλαρυ Σουάνκ για τον ρόλο μιάς νεαρής γυναίκας που ήθελε να είναι άνδρας στην ταινία "Boys Don't Cry". Ο Πολωνός σκηνοθέτης Αντρέϊ Βάϊντα τιμήθηκε για την προσφορά του στον κινηματογράφο, ενώ καλύτερη ξένη ταινία αναδείχθηκε το "All About my Mother" που σκηνοθέτησε ο Πέντρο Αλμοντοβάρ.

© BBC
Real Audio

Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.