Read the US State Department's Country Reports on Human Rights Practices Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Αρχείο Ειδήσεων του BBC

Οι δολοφονίες στο Κασμίρ επισκίασαν την επίσκεψη Κλίντον στην Ινδία
Οι δολοφονίες στο Κασμίρ επισκίασαν την επίσκεψη Κλίντον στην Ινδία

(21/03/2000, 19:10 GMT)

Παραινέσεις Κλίντον προς Ινδία - Πακιστάν
Κατά την επίσκεψή του στο Δελχί, ο πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών, Μπιλ Κλίντον κάλεσε την Ινδία και το Πακιστάν να αρχίσουν διάλογο με στόχο την επίλυση του ακανθώδους ζητήματος του Κασμίρ. Την ώρα που έκανε αυτές τις δηλώσεις ο Αμερικανός ηγέτης, νέο κρούσμα βίας εκδηλωνόταν στο κρατίδιο. Ένοπλοι επετέθησαν τη νύχτα σε χωριό που κατοικείται από Σιχ και δολοφόνησαν 36 άνδρες. Ο Μπιλ Κλίντον εξέφρασε τη λύπη του, λέγοντας ότι το επεισόδιο έφερε και πάλι στο προσκήνιο τα φοβερά δεινά που έχει προκαλέσει η διένεξη για το Κασμίρ. Η Ινδία κατηγόρησε για το επεισόδιο μουσουλμανικές αυτονομιστικές οργανώσεις, οι οποίες ισχυρίζεται ότι έχουν την υποστήριξη του Πακιστάν. Το Ισλαμαμπάντ από την πλευρά του, θεωρεί ότι το συμβάν δεν πρέπει να χρησιμοποιηθεί για προπαγανδιστικούς λόγους.

Κίνα για Ταϊβάν: "Δικό μας θέμα"
H Κίνα επανέλαβε στον ειδικό απεσταλμένο των Ηνωμένων Πολιτειών, Ρίτσαρντ Χόλμπρουκ ότι δεν θα δεχθεί παρεμβάσεις στη διένεξή της με την Ταϊβάν. Ο Κινέζος πρόεδρος, Ζιανγκ Ζεμίν δήλωσε άλλη μια φορά ότι η εκλογή προέδρου που τάσσεται υπέρ της ανεξαρτησίας στην Ταϊπέι δεν αλλάζει το γεγονός, όπως είπε, ότι η Ταϊβάν είναι τμήμα της Κίνας. Ο Ζιανγκ Ζεμίν είπε στο Ρίτσαρντ Χόλμπρουκ ότι το ζήτημα της Ταϊβάν αφορά μόνο το Πεκίνο και ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες πρέπει να αντιληφθούν πόσο περίπλοκο είναι. Ο Αμερικανός απεσταλμένος από την πλευρά του χαρακτήρισε τις συνομιλίες εποικοδομητικές.

Παράδοση εδαφών στους Παλαιστινίους
Οι κάτοικοι χωριών και πόλεων στη Δυτική Όχθη πανηγυρίζουν την μεταβίβαση στον έλεγχο των Παλαιστινίων ποσοστού 6% επιπλέον εδαφών από το Ισραήλ. Έτσι, τώρα οι Παλαιστίνιοι έχουν τον πλήρη έλεγχο περίπου του 40% της Δυτικής Όχθης. Η από πολλού αναμενόμενη αποχώρηση των ισραηλινών στρατευμάτων έγινε το πρωί, μερικές ώρες προτού επαναληφθούν οι διαπραγματεύσεις των δύο πλευρών σε τοποθεσία κοντά στη Γουόσινγκτον για την επίτευξη τελικής ειρηνευτικής συμφωνίας.

Κατηγορίες εναντίον των σερβικών δυνάμεων
Η διεθνής οργάνωση για τα ανθρώπινα δικαιώματα, Χιούμαν Ράιτς Γουότς υποστηρίζει ότι διαθέτει στοιχεία σύμφωνα με τα οποία οι σερβικές δυνάμεις χρησιμοποίησαν το βιασμό ως πολεμικό όπλο κατά τη διάρκεια της σύρραξης στο Κοσσυφοπέδιο. Σε έκθεσή της, η οργάνωση κατηγορεί τις σερβικές δυνάμεις για 96 περιπτώσεις βιασμού  με θύματα γυναίκες αλβανικής καταγωγής και παρουσιάζει καταθέσεις μαρτύρων προς επίρρωσιν των ισχυρισμών της. Η Χιούμαν Ράιτς Γουότς αναφέρει ότι οι βιασμοί δεν αποτελούν μεμονωμένες περιπτώσεις αλλά εντάσσονται σε μια εσκεμμένη και οργανωμένη προσπάθεια κατατρομοκράτησης των πολιτών.

Απασχόληση σε μετανάστες
Το Τμήμα Πληθυσμού των Ηνωμένων Εθνών καλεί τις μεγάλες βιομηχανικές χώρες να προσφέρουν απασχόληση σε περισσότερους μετανάστες εργαζομένους ώστε να μη βρεθούν αντιμέτωπες με την οικονομική παρακμή. Όπως διαπιστώνει το τμήμα, η μείωση των γεννήσεων, κυρίως στη Δυτική Ευρώπη, την Ιαπωνία και τη Νότιο Κορέα, σημαίνει ότι υπάρχουν λιγότερα άτομα σε παραγωγική  ηλικία για να αντικαταστήσουν τους υγιείς συνταξιούχους, οι οποίοι αυξάνονται σε αριθμό.

Εορτασμοί για το Ναβρόζ
Στην Τουρκία, χιλιάδες Κούρδοι εορτάζουν τον ερχομό του νέου έτους, το Ναβρόζ. Τις εκδηλώσεις διοργανώνει πρώτη φορά το φιλοκουρδικό κόμμα Χαντέπ. Σε πολλές πόλεις, της Κωνσταντινούπολης συμπεριλαμβανομένης, έχουν απαγορευθεί οι εκδηλώσεις, αλλά δόθηκε άδεια στο Χαντέπ να διοργανώσει εορτασμούς σε δύο κουρδικά κέντρα στη νοτιοανατολική Τουρκία, το Ντιγιαρμπακίρ και το Μπατμάν.

Σε πορεία ανόδου η βρετανική οικονομία
Καταθέτοντας τον προϋπολογισμό του έτους στη Βουλή των Κοινοτήτων, ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας της Βρετανίας, Γκόρντον Μπράουν ανεκοίνωσε ότι η οικονομία της χώρας έχει πλεόνασμα ύψους 17 δισεκατομμυρίων λιρών (σχεδόν ενάμισυ τρισεκατομμύριο δραχμές) και αναμένεται να παραμείνει στα ίδια επίπεδα, τουλάχιστον για τα επόμενα τρία χρόνια. Ο Γκόρντον Μπράουν υπεσχέθη περαιτέρω δαπάνες για το Εθνικό Σύστημα Υγείας που θα ανέρχονται σε 6% πάνω από τον πληθωρισμό και ένα δισεκατομμύριο στερλίνες για τα δημόσια σχολεία.

Στο Ισραήλ ο πάπας
Ο πάπας Ιωάννης Παύλος ο Β' έφθασε στο Ισραήλ κατά τη δεύτερη φάση του προσκυνήματός του στη Μέση Ανατολή, προερχόμενος από την Ιορδανία. Στο Αμάν, ο ποντίφηκας είχε απευθύνει έκκληση για ενότητα, αλληλεγγύη και δικαιοσύνη στη Μέση Ανατολή κατά τη διάρκεια λειτουργίας στην οποία χοροστάτησε ενώπιον 50 χιλιάδων ανθρώπων. Ήταν η μεγαλύτερη συγκέντρωση Χριστιανών στην κυρίως μουσουλμανική αυτή χώρα.

Ήττα της κυβέρνησης Κλίντον για το κάπνισμα
Στις Ηνωμένες Πολιτείες, το Ανώτατο Δικαστήριο έκρινε ότι η Υπηρεσία Τροφίμων και Φαρμάκων υπερέβη την αρμοδιότητά της όταν εξέδωσε περιοριστικούς όρους για τα προϊόντα της καπνοβιομηχανίας το 1996. Ανάμεσα στους όρους αυτούς ήταν η απαγόρευση πώλησης τσιγάρων σε ανηλίκους και οι περιορισμοί στη διαφήμιση. Σύμφωνα με αναλυτές πρόκειται για μεγάλη νίκη των καπνοβιομηχανιών και για σοβαρή ήττα της κυβέρνησης Κλίντον στην προσπάθειά της να καταπολεμήσει το κάπνισμα μεταξύ των ανηλίκων.
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

© BBC
Real Audio

Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.