Visit the Greek American Educational Public Information System (GAEPIS) Homepage Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 19 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Αρχείο Ειδήσεων του BBC

To χρηματιστήριο του Άμστερνταμ
To χρηματιστήριο του Άμστερνταμ

(20/03/2000, 1400 GMT)

Νέα χρηματιστηριακή δύναμη στην Ευρώπη
Οι χρηματιστηριακές αγορές του Άμστερνταμ, των Βρυξελλών και του Παρισιού επιβεβαίωσαν την πρόθεσή τους να συγχωνευθούν ώστε να δημιουργήσουν το μεγαλύτερο ευρωπαϊκό οικονομικό κέντρο μετά το Λονδίνο. Το νέο χρηματιστήριο, με την ονομασία Γιουρονέξτ, αναμένεται να κατανείμει τις εργασίες του μεταξύ των τριών πόλεων και να αρχίσει να λειτουργεί από το Σεπτέμβριο.

Παπανδρέου - Ιβανόφ για το Κοσσυφοπέδιο
Τις ανησυχίες της Μόσχας για την ένταση που επικρατεί στο Κοσσυφοπέδιο δεσμεύθηκε να μεταφέρει στο Συμβούλιο Γενικών Υποθέσεων της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών, Γιώργος Παπανδρέου, ο οποίος συναντήθηκε στη ρωσική πρωτεύουσα με τον ομόλογό του Ίγκορ Ιβανόφ. Οι δύο υπουργοί εξέτασαν και τις τελευταίες εξελίξεις στο κυπριακό.
 

Εμμένουν στις θέσεις τους Κίνα - Ταϊβάν
Ο πρόεδρος της Κίνας, Ζιανγκ Ζεμίν επανέλαβε μετά τη εκλογή του Τσεν Σούι-μπιάν στην προεδρία της Ταϊβάν, ότι οιεσδήποτε διαπραγματεύσεις με την Ταϊπέι πρέπει να βασισθούν στην αρχή της μιας Κίνας, στην αναγνώριση δηλαδή ότι η Ταϊβάν αποτελεί επαρχία της και ότι δεν μπορεί να αναγνωρισθεί ως ανεξάρτητο κράτος. Ο Τσεν απηύθυνε έκκληση για την πραγματοποίηση ειρηνευτικής διάσκεψης με την Κίνα, μετά τη νίκη του στις εκλογές του Σαββάτου. Ο Τσεν δήλωσε ότι είναι διατεθειμένος να συζητήσει όλες τις πλευρές των σχέσεων της Ταϊβάν με το Πεκίνο, υπό την προϋπόθεση ότι αυτό θα θεωρήσει την Ταϊβάν ισότιμο συνομιλητή και όχι τμήμα της Κίνας.

Θάνατο ζητεί για το Σαρίφ ο εισαγγελέας
Την ποινή του θανάτου για τον ανατραπέντα πρωθυπουργό του Πακιστάν, Ναουάζ Σαρίφ ζήτησε ο εισαγγελέας στη δίκη του με τις κατηγορίες της πειρατείας, της τρομοκρατίας, της απαγωγής και της απόπειρας δολοφονίας κατά τη διάρκεια του στρατιωτικού πραξικοπήματος του περασμένου Οκτωβρίου. Ο εισαγγελέας κατά την αγόρευσή του ζήτησε να επιβληθεί η εσχάτη των ποινών στο Σαρίφ και τους έξι συγκατηγορουμένους τους. Ο πρώην πρωθυπουργός κατηγορείται μεταξύ άλλων ότι δεν επέτρεψε να προσγειωθεί αεροπλάνο με 200 επιβαίνοντες, ανάμεσα στους οποίους ήταν και ο νυν στρατιωτικός ηγέτης της χώρας στρατηγός Περβέζ Μουσαράφ, παρόλο που κινδύνευε να μείνει από καύσιμα. Το αεροπλάνο τελικώς προσγειώθηκε και την ίδια μέρα ο Μουσαράφ κατέλαβε την εξουσία.

Οργή στη Ζιμπάμπουε για το "μεγάλο αδελφό"
Έντονες διαμαρτυρίες έχει προκαλέσει στη Ζιμπάμπουε ένας νέος νόμος, ο οποίος θα δώσει στον πρόεδρο, Ρόμπερτ Μουγκάμπε την εξουσία να ελέγχει και να παρεμβαίνει στο ηλεκτρονικό ταχυδρομείο, στις τηλεφωνικές επικοινωνίες και στο παραδοσιακό ταχυδρομείο. Οι εταιρείες παροχής πρόσβασης στο ίντερνετ ετοιμάζουν ψήφισμα προς τον πρόεδρο, με το οποίο του ζητούν να μη δώσει τη συγκατάθεσή του στην ισχύ του νόμου.

Στο Γκρόζνι ο Πούτιν
Ο πρόεδρος της Ρωσίας, Βλαντίμιρ Πούτιν πραγματοποιεί αιφνιδιαστική επίσκεψη στην πρωτεύουσα της Τσετσενίας, Γκρόζνι. Σύμφωνα με το πρακτορείο Ιτάρ-Τας, ο Βλαντίμιρ Πούτιν θα συναντηθεί με τους Ρώσους στρατιωτικούς διοικητές οι οποίοι διεξάγουν τον πόλεμο εναντίον των Τσετσένων ανταρτών, για να συζητήσουν το μέλλον της στρατιωτικής εκστρατείας και την ανοικοδόμηση της περιοχής.

Αποτέλεσμα - έκπληξη στις εκλογές της Σενεγάλης
Έκπληξη σημειώθηκε στις εκλογές της Σενεγάλης καθώς ο πρόεδρος Αμπντού Ντιούφ ηττήθηκε από τον ηγέτη της αντιπολίτευσης, Αμπντουλαγέ Γουέιντ. Η ήττα του Ντιούφ σηματοδοτεί την αποχώρηση από την εξουσία του κυβερνώντος κόμματος και του ιδίου έπειτα από 40 χρόνια.

Η Μέρκελ υποψήφια αρχηγός της CDU
Τα ηγετικά στελέχη της Χριστιανοδημοκρατικής Ένωσης της Γερμανίας εξέλεξαν τη γενική γραμματέα του κόμματος, Άγκελα Μέρκελ υποψήφια διάδοχο του Βόλφγκανγκ Σόιμπλε στην αρχηγία. Ο Σόιμπλε παραιτήθηκε από την ηγεσία της CDU μετά το ξέσπασμα του σκανδάλου που είχε ως επίκεντρο τη μυστική χρηματοδότηση του κόμματος.
 

© BBC
Real Audio

Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.