Visit the Point of Reference Homepage Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 19 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Αρχείο Ειδήσεων του BBC

Σε ειρηνευτική διάσκεψη καλεί το Πεκίνο ο νεο-εκλεγείς πρόεδρος της Ταϊβάν
Σε ειρηνευτική διάσκεψη καλεί το Πεκίνο ο νεο-εκλεγείς πρόεδρος της Ταϊβάν

(20/03/2000, 1000 GMT)

Η Ταϊβάν καλεί την Κίνα σε ειρηνευτική διάσκεψη
Ο νεο-εκλεγείς πρόεδρος της Ταϊβάν Τσέν Σούϊ Μπιάν απήυθυνε έκκληση προς την Κίνα για την πραγματοποίηση ειρηνευτικής διάσκεψης, μετά την νίκη του στις προεδρικές εκλογές του περασμένου Σαββάτου. Ο κύριος Τσέν Σούϊ Μπιάν είπε ότι είναι έτοιμος να συζητήσει όλα τα θέματα στις σχέσεις Κίνας - Ταϊβάν,  υπό την προϋπόθεση ότι η Κινεζική ηγεσία θα αντιμετωπίσει την Ταϊπέϊ ως ισότιμο συνομιλητή και ότι δεν θα επιμείνει στην διατυπωμένη θέση της ότι το νησί της Ταϊβάν είναι έδαφος της Κίνας.

Συνάντηση Παπανδρέου -  Ιβανώφ στην Μόσχα
Η σημερινή συνάντηση του Έλληνα υπουργού Εξωτερικών Γιώργου Παπανδρέου με τον Ρώσο ομόλογό του Ιγκόρ Ιβανώφ, αναμένεται σύμφωνα με πολιτικούς παρατηρητές ότι θα επιβεβαιώσει την σύμπνοια απόψεων μεταξύ Αθήνας και Μόσχας σε ότι αφορά τις εξελίξεις στο Κοσσυφοπέδιο. Ο κύριος Παπανδρέου βρίσκεται από χθές στην Ρωσική πρωτεύουσα και θα αναχωρήσει αργότερα σήμερα για τις Βρυξέλλες όπου αναμένεται να μεταφέρει στους Ευρωπαίους ομολόγους του τις Ρωσικές ανησυχίες για την νέα κρίση στη Γιουγκοσλαβία.

Δίκη 3 Σερβοβόσνιων στο Διεθνές δικαστήριο της Χάγης
Στο Διεθνές δικαστήριο της Χάγης για εγκλήματα πολέμου στην Πρώην Γιουγκοσλαβία προσάγονται σήμερα τρεις Σερβοβόσνιοι διοικητές που κατηγορούνται για κατά συρροήν βιασμούς και κακοποίηση Μουσουλμάνων γυναικών. Συμφωνα με το κατηγορητήριο οι τρεις Σερβοβόσνιοι ήταν, κατα την διάρκεια του πολέμου στην Βοσνία, διοικητές στρατοπέδων στην πόλη Φόκα. Τα θύματα τους ηταν ακόμη και κορίτσια ηλικίας 12 ετών. Σύμφωνα με τους ανταποκριτές η δίκη αυτή είναι σημαντική επειδή είναι η πρώτη που εστιάζεται στην χρήση του βιασμού ως όπλου εναντίον του αντιπάλου.

Αυτοπυρπόληση τουλάχιστον 300 μελών αίρεσης στην Ουγκάντα
Στην Ουγκάντα ο διοικητής της αστυνομίας Τζόν Κισέμπο είπε πως απομένουν μόνο λίγες αμφιβολίες ότι τα μέλη της θρησκευτικής αίρεσης "Κίνημα για την παλινόρθωση των Δέκα Εντολών", που βρέθηκαν απανθρακωμένα την Παρασκευή μέσα στην εκκλησία τους είχαν προβεί σε ομαδική αυτοκτονία. Αλλά η αστυνομία της Ουγκάντα ανακοίνωσε ότι διεξάγει έρευνα για να διαπιστωθεί εάν πρόκεται για δολοφονία- αφού ανάμεσα στα θύματα ήταν και παιδιά, που δεν θα συμμετείχαν εθελοντικά στην αυτοπυρπόληση.

Επίσκεψη Κλίντον στο Μπαγκλαντές
Ο Αμερικανός πρόεδρος Μπίλ Κλίντον αρχίζει σήμερα την περιοδεία του στην Νοτιοανατολική Ασία με επίσκεψή του στο Μπαγκλαντές. Είναι η πρώτη φορά που Αμερικανός πρόεδρος επισκέπτεται την χώρα αυτή. Αμερικανοί αξιωματούχοι λένε ότι ο κύριος Κλίντον θα ανακοινώσει την παροχή επισιτιστικής βοήθειας ύψους 97 εκατομμυρίων δολαρίων προς το Μπαγκλαντές, που είναι μια από τις φτωχότερες χώρες του κόσμου.

Η Ρωσία καταλαμβάνει στρατηγικό προπύργιο των Τσετσένων
Η Ρωσία ανακοίνωσε ότι κατέλαβε το χωριό Κομσομόλσκογιε στην νότια Τσετσενία, απ' όπου οι Τσετσένοι αντάρτες προέβαλλαν αντίσταση στις Ρωσικές δυνάμεις για δύο εβδομάδες. Το χωριό βρίσκεται στην είσοδο του φαραγγιού Αργκούν, σε θέση κλειδί για την πρόσβαση στα βουνά της νότιας Τσετσενίας που βρίσκονται υπό τον έλεγχο των ανταρτών. Οι διοικητές των ανταρτών υποστηρίζουν ότι η υποχώρηση είναι τακτική αναδίπλωση και ότι τα πλήγματα κατά των Ρωσων συνεχίζονται σε πολλές περιοχές.

Εορτασμοί στο Ντιαρμπακίρ για το νέο Κουρδικό έτος
Στην Νοτιοανατολική Τουρκία η αστυνομία ενέτεινε τα μέτρα ασφαλείας εν' όψει του Ναβρούζ, των αυριανών εορτασμών δηλαδή για το νέο έτος κατά το Κουρδικό ημερολόγιο. Πάντως το μεγαλύτερο κουρδικό κόμμα στην περιοχή, το ΧΑΝΤΕΠ πήρε επίσημα άδεια  από τις αρχές για να διοργανώσει εορτασμό για το Ναβρούζ, στην πόλη του Ντιαρμπακίρ, για πρώτη φορά τα τελευταία χρόνια.Η Τουρκική κυβέρνηση εξέδωσε φυλλάδιο στο οποίο υποστηρίζεται ότι το Ναβρούζ είναι γιορτή που πατροπαράδοτα αποτελεί μέρος της ιστορίας του Τουρκικού έθνους και δεν θα πρέπει να θεωρείται αποκλειστικά ώς Κουρδική εορτή.
 
 
 

© BBC
Real Audio

Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.