Visit the The Cyprus Homepage Mirror on HR-Net Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Αρχείο Ειδήσεων του BBC

Τα μάρμαρα του Παρθενώνα στο Βρετανικό Μουσείο
Τα μάρμαρα του Παρθενώνα στο Βρετανικό Μουσείο
(17/03/2000, 1030 GMT)

Εκόνομιστ: Υπέρ της επιστροφής των μαρμάρων οι Βρετανοί βουλευτές
Σε δημοσκόπηση του περιοδικού Εκόνομιστ, η πλειοψηφία των Βρετανών βουλευτών που ερωτήθησαν τάχθηκαν υπέρ της επιστροφής των μαρμάρων του Παρθενώνα στην Ελλάδα. Σύμφωνα με τα αποτελέσματα της δημοσκόπησης, το 66% από ένα δείγμα 183 μελών του βρετανικού κοινοβουλίου (σε σύνολο 659) διαφωνούν με τη στάση της κυβέρνησης Μπλερ και δηλώνουν πως θα ψήφιζαν υπέρ της επιστροφής των μαρμάρων αν γινόταν ελευθερη ψηφοφορία στη Βουλή των Κοινοτήτων. Ανάμεσά τους είναι το  85% των ερωτηθέντων βουλευτών του κυβερνώντος Εργατικού κόμματος και των Φιλελευθέρων Δημοκρατών. Με την κυβέρνηση συμφωνούν αντιθέτως βουλευτές των Συντηρητικών και των Ενωτικών του Όλστερ.

Διάσκεψη για το νερό
Διεθνής διάσκεψη, η οποία έχει ως στόχο να προσελκύσει την προσοχή στην παγκόσμια κρίση σε σχέση με την πρόσβαση στο πόσιμο νερό, αρχίζει σήμερα στη Χάγη. Το Φόρουμ του Παγκόσμιου Ύδατος επισημαίνει την αυξανόμενη έλλειψη πόσιμου νερού λόγω μολύνσεως, τη μεγαλύτερη ζήτηση λόγω της αύξησης του πληθυσμού και την εντατική άρδευση, εξαιτίας της οποίας αποξηραίνονται ποτάμια και λιμνοθάλασσες. Η διάσκεψη θα χαράξει ένα πλαίσιο δράσης, το οποίο, όπως υποστηρίζεται, είναι απαραίτητο για να μην αυξηθεί περαιτέρω ο ήδη μεγάλος αριθμός θανάτων από την έλλειψη πόσιμου νερού. Το πρόβλημα θεωρείται πιο σοβαρό σε περιοχές της Μέσης Ανατολής και της Αφρικής, όπου ακραίες μεταβολές των καιρικών συνθηκών έχουν προκαλέσει μεγάλη ξηρασία και πλημμύρες.

Λέοπαρντ 2 αγοράζει η Τουρκία
Το γερμανικό υπουργείο Αμύνης επιβεβαίωσε ότι η Τουρκία απεφάσισε να αγοράσει από τη Γερμανία χίλια άρματα μάχης τύπου Λέοπαρντ 2, είδηση που μεταδόθηκε χθες στη γερμανική τηλεόραση. Το τηλεοπτικό κανάλι ZDF ανέφερε ότι η Άγκυρα υπέβαλε επισήμως αίτηση με υπόμνημα που εστάλη στο υπουργείο Εξωτερικών της Γερμανίας. Οι Πράσινοι, εταίροι του κυβερνητικού συνασπισμού, αντιτίθενται στην πώληση με το επιχείρημα ότι δεν πρέπει να προχωρήσει όσο δεν βελτιώνεται η κατάσταση στον τομέα των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στην Τουρκία.

Η Φορντ παίρνει τη Λαντ Ρόβερ
Η γερμανική αυτοκινητοβιομηχανία BMW επιβεβαίωσε ότι κατέληξε σε συμφωνία για την πώληση στην αμερικανική εταιρεία Φορντ της βρετανικής Λαντ Ρόβερ. Η ανακοίνωση έγινε μία ημέρα αφότου η BMW είχε προκαλέσει οργή στην κυβέρνηση της Βρετανίας με την απόφασή της να διασπάσει τον όμιλο Ρόβερ και να τον θέσει προς πώληση. Τα υπόλοιπα, εκτός της Λαντ Ρόβερ, τμήματα του ομίλου αναμένεται να αγοραστούν από τη βρετανική εταιρεία Alchemy Partners και εκφράζονται φόβοι για απώλειες πολλών θέσεων εργασίας.

Πέθανε ο άνθρωπος που έριξε τη βόμβα στη Χιροσίμα
Στις Ηνωμένες Πολιτείες, πέθανε σε ηλικία 81 ετών ο Τόμας Γουίλσον Φέρεμπι, ο άνθρωπος που έριξε την ατομική βόμβα στη Χιροσίμα. Ο Φέρεμπι ήταν 26 ετών στις 6 Αυγούστου 1945 όταν έκανε την πρώτη ρίψη ατομικής βόμβας σε καιρό πολέμου από το Β-29 Ενόλα Γκέι με στόχο την ιαπωνική πόλη. Ταγματάρχης την εποχή εκείνη και συνταγματάρχης το 1970 όταν αποστρατεύθηκε, ο Φέρεμπι είχε δηλώσει ότι ποτέ δεν ένιωσε ενοχή για την πράξη του. Σε συνέντευξή του το 1995, όμως, εξέφρασε τη λύπη του για τους ανθρώπους που έχασαν τη ζωή τους εξαιτίας της βόμβας. "Μου δημιουργεί απέχθεια η σκέψη ότι έπρεπε να γίνει κάτι τέτοιο για να τελειώσει ο πόλεμος", είχε πει τότε ο Φέρεμπι. Ο Κέρμιτ Μπίχαν, ο οποίος πέθανε το 1989, είχε ρίξει τη δεύτερη, και τελευταία μέχρι στιγμής, ατομική βόμβα εν καιρώ πολέμου, λίγες ημέρες μετά τη Χιροσίμα -στις 9 Αυγούστου 1945- στο Ναγκασάκι.
 
 
 
 
 
 
 

© BBC
Real Audio

Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.