Visit the Macedonian Press Agency (MPA) Archive Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Αρχείο Ειδήσεων του BBC

Επιδρομές του ΝΑΤΟ σε βάσεις Αλβανοφώνων στο Κοσσυφοπέδιο
Επιδρομές του ΝΑΤΟ σε βάσεις Αλβανοφώνων στο Κοσσυφοπέδιο
(16/03/2000,1300 GMT)

Αλβανόφωνους παραστρατιωτικούς στοχεύει το ΝΑΤΟ στο Κοσσυφοπέδιο
Οι δυνάμεις του ΝΑΤΟ στο Κοσσυφοπέδιο πραγματοποίησαν επιδρομές σε χωριά κατά μήκος των νοητών ορίων της επαρχίας με τη Νότιο Σερβία, τα οποία πιστεύεται ότι χρησιμοποιούνται ως βάσεις παραστρατιωτικών ομάδων των Αλβανοφώνων.  Σε ανακοίνωση της Κ-φορ τονίζεται ότι Αμερικανοί στρατιώτες συνέλαβαν εννέα Αλβανόφωνους και προχώρησαν σε κατάσχεση όπλων και στρατιωτικών στολών. Η επιχείρηση είχε στόχο να εμποδίσει επιθέσεις των Αλβανοφώνων στην κοιλάδα του Πρέσοβο στη Νότια Σερβία, όπου σημειώνονται τον τελευταίο μήνα σποραδικές συγκρούσεις ανάμεσα στις αλβανικές παραστρατιωτικές ομάδες και τις σερβικές δυνάμεις ασφαλείας.

Αβέβαιο το μέλλον της Ρόβερ
Εντατικές συνομιλίες που διεξάγονται στη Βρετανία και τη Γερμανία αναμένεται να καθορίσουν το μέλλον της αυτοκινητοβιομηχανίας Ρόβερ, η οποία απασχολεί δεκάδες χιλιάδες Βρετανούς εργαζόμενους. Ο γερμανικός κολοσσός Μπε Εμ Βε, στον οποίο ανήκει η Ρόβερ εξετάζει το ενδεχόμενο να κλείσει ή να πωλήσει τις μονάδες της Ρόβερ οι οποίες εμφανίζουν μεγάλες ζημίες. Το γεγονός προκαλεί μεγάλες αντιδράσεις στη Βρετανία ακριβώς λόγω της μεγάλης απώλειας θέσεων εργασίας που προύποθέτει αυτή τη απόφαση. Η Μπε Εμ Βε πάντως προτίθεται να διατηρήσει εν λειτουργία τις μονάδες της Ρόβερ που παράγουν τα μοντέλα Λαντ Ρόβερ και Μίνι.

Τη διαγραφή του εξωτερικού χρέους ζητά η Μοζαμβίκη
Η κυβέρνηση της Μοζαμβίκης εξέφρασε την απογοήτευσή της μετά την απόφαση ορισμένων από τις πλουσιότερες χώρες του κόσμου να αναστείλουν απλώς κι όχι να ακυρώσουν την διαδικασία εξόφλησης του τεράστιου εξωτερικού χρέους της χώρας. Έπειτα από τις καταστροφικές πλημμύρες, η Μοζαμβίκη βρίσκεται στα όρια της χρεωκοπίας. Ο υπουργός Εξωτερικών της χώρας αυτής τόνισε ότι η απόφαση για αναστολή της εξόφλησης του χρέους μέχρι το Ιούνιο αποτελεί μεν βήμα προς τη σωστή κατεύθυνση αλλά δεν ικανοποιεί ούτε στο ελάχιστο το αίτημα για πλήρη διαγραφή του χρέους. Εκατοντάδες χιλιάδες άνθρωποι παραμένουν άστεγοι στη Μοζαμβίκη μετά τις πλημμύρες και οι ζημιές στην υποδομή της είναι ανυπολόγιστες.

Σε θάνατο καταδικάστηκε ο δολοφόνος 100 παιδιών στο Πακιστάν
Δικαστήριο στην πόλη Λαχόρι του Πακιστάν καταδίκασε σε θάνατο τον δράστη των περισσοτέρων δολοφονιών κατά συρροή στη χώρα αυτή, έναν άνδρα κατηγορείται για τον θάνατο εκατό παιδιών. Οταν συνελήφθη, ο Τζάβεντ Ικμπαλ, παραδέχθηκε ότι στραγγάλισε τα παιδιά και ότι μετά πετούσε τα πτώματά τους σε κάδους με οξύ. Αργότερα όμως απέσυρε τη κατέθεσή του αυτή και δήλωσε ότι δεν είναι ένοχος. Η κατηγορούσα αρχή ζήτησε από το δικαστήριο να επιβάλει εκατό φορές την ποινή του θανάτου.

Συνάντηση εκπροσώπων Ρωσίας ΝΑΤΟ
Η Ρωσία και το ΝΑΤΟ πραγματοποίησαν την πρώτη τους συνάντηση σε επίπεδο πρεσβευτών από τότε που η Μόσχα διέκοψε τις επαφές της πέρισυ, διαμαρτυρόμενη για τις επιθέσεις της Βορειοατλαντικής συμμαχίας στο Κοσσυφοπέδιο. Το ΝΑΤΟ διαβεβαίωσε τη Ρωσία ότι θα προστατεύσει τη σερβική μειονότητα στο Κοσσυφοπέδιο, ενώ η Ρωσία από την πλευρά της ανακοίνωσε ότι τα πυρηνικά της όπλα δεν αποτελούν απειλή για τη συμμαχία.

Πτώχευση κηρύττει η εταιρεία υπεύθυνη για την καταστροφή στο Δούναβη
Η αυστραλιανή εταιρεία ορυχείων, που θεωρείται υπεύθυνη για τη χειρότερη οικολογική καταστροφή στην Ανατολική Ευρώπη από το ατύχημα του Τσερνομπίλ πριν από δεκαπέντε χρόνια, κήρυξε πτώχευση. Στην Esmeralda Exploration ανήκει το ήμισι του χρυσωρυχείου Μπάια Μάρε της Ρουμανίας, από το οποίο προκλήθηκε μόλυνση του Δούναβη πριν από έξι εβδομάδες. Η κυβέρνηση της Ουγγαρίας κατηγόρησε την εταιρεία Esmeralda ότι κήρυξε πτώχευση για να αποφύγει να δώσει τα απαιτούμενα τεράστια ποσά αποζημείωσης. Στο μεταξύ, μία ρουμανική εταιρεία ορυχείων ανέλαβε την ευθύνη για την πρόσφατη ρύπανση του ποταμού Τίσζα.
 
 

© BBC
Real Audio

Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.