Read the CSCE Helsinki Act (1 August 1975) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 18 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Αρχείο Ειδήσεων του BBC

Νέα στρατεύματα στέλνει το ΝΑΤΟ
Νέα στρατεύματα στέλνει το ΝΑΤΟ
(16/03/2000, 0700 GMT)

Νέα στρατεύματα φτάνουν στο Κοσσυφοπέδιο
Η Γαλλία και η Ιταλία στέλνουν χίλιους ακόμη στρατιώτες στο Κοσσυφοπέδιο, προκειμένου να ενισχύσουν τις δυνάμεις της διεθνούς ειρηνευτικής δύναμης του ΝΑΤΟ, μετά τα πρόσφατα βίαια επεισόδια ανάμεσα στους Σέρβους και τους Αλβανούς. Οι ηγέτες της κοινότητας των Σέρβων στην διαιρεμένη πόλη Μιτροβίτσα του Κοσσυφοπεδίου συζήτησαν με ανώτατα στελέχη της διεθνούς αντιπροσωπείας στο Κοσσυφοπέδιο τις τελευταίες συγκρούσεις Σέρβων και της υπό Νατοϊκή διοίκηση ειρηνευτική δύναμης. Και οι δύο πλευρές συμφώνησαν ότι υπάρχει άμεση ανάγκη να εκτονωθεί η ένταση.
 
Διακόπτονται οι εξοφλήσεις χρεών της Μοζαμβίκης
Ορισμένες από τις πλουσιότερες χώρες του κόσμου αποφάσισαν να διακόψουν τις εξοφλήσεις χρεών της Μοζαμβίκης μετά τις καταστροφικές πλημμύρες στη χώρα. Ας σημειωθεί τα χρέη της Μοζαμβίκης ανέρχονται σε εβδομήντα εκατομμύρια δολάρια το χρόνο. Ανάμεσα στις χώρες αυτές είναι οι Ηνωμένες Πολιτείες, η Ιαπωνία και ορισμένες ευρωπαϊκές χώρες. Η Μοζαμβίκη θεωρείται μία από τις φτωχότερες χώρες στον κόσμο, ενώ εκατοντάδες χιλιάδες άτομα έμειναν άστεγα μετά τις πλημμύρες. Ωστόσο οι επικριτές αυτής της απόφασης θεωρούν ότι οι πλουσιότερες χώρες του κόσμου δεν προχώρησαν αρκετά και ζητούν τη διαγραφή του χρέους της Μοζαμβίκης στην Παγκόσμια Τράπεζα.

Συνάντηση εκπροσώπων Ρωσίας και ΝΑΤΟ
Η Ρωσία και το ΝΑΤΟ πραγματοποίησαν την πρώτη τους συνάντηση σε επίπεδο πρεσβευτών από τότε που η Μόσχα διέκοψε τις επαφές της πέρισυ, διαμαρτυρόμενη για τις επιθέσεις της Βορειοατλαντικής συμμαχίας στο Κοσσυφοπέδιο. Εκπρόσωπος του ΝΑΤΟ αναφέρει ότι κατά τη διάρκεια της συνάντησης συζητήθηκαν θέματα που είχαν σχέση με το Κοσσυφοπέδιο, αλλά και με τον έλεγχο των όπλων. Ο ανταποκριτής του BBC στις Βρυξέλλες λέει ότι κατά τη διάρκεια της συνάντησης οικοδομήθηκε ένα κλίμα αμοιβαίας εμπιστοσύνης. Το ΝΑΤΟ διαβεβαίωσε τη Ρωσία ότι θα διαφυλάξει τη σερβική μειονότητα στο Κοσσυφοπέδιο, ενώ η Ρωσία από την πλευρά της ανακοίνωσε ότι τα πυρηνικά της όπλα δεν αποτελούν απειλή για τη συμμαχία.

Νέα μόλυνση προκαλεί ρουμανικό ορυχείο
Μία ρουμανική εταιρεία ορυχείων ανέλαβε την ευθύνη για την πρόσφατη ρύπανση του ποταμού Τίσζα. Εκπρόσωπος της εταιρείας Μπάια Μπόρσα δήλωσε ότι από μία δεξαμενή διέρρευσε μίγμα νερού και απορρίματα βαρέων μετάλλων, με αποτέλεσμα να προκαλέσει - όπως είπε ο ίδιος - μικρού μεγέθους ρύπανση στις γειτονικές χώρες Ουκρανία και Ουγγαρία. Στην Ουγγαρία, οι αξιωματούχοι υποστηρίζουν ότι ότι η ρύπανση είναι πέρα από τα επιτρεπόμενα όρια και για αυτό το λόγο έχει απαγορευθεί η χρήση νερού από τον ποταμό Τίσζα. Η Ουγγαρία ζητεί το κλείσιμο όλων των επικίνδυνων ορυχείων στη Ρουμανία. Τον περασμένο μήνα είχε προκληθεί ανάλογη ρύπανση στον Δούναβη, η οποία είχε προκληθεί και πάλι από ορυχείο της Ρουμανίας.

Απαγόρευση δημόσιων πολιτικών συναντήσεων στο Πακιστάν
Εντονες αντιδράσεις προκάλεσε η ανακοίνωση της στρατιωτικής κυβέρνησης στο Πακιστάν ότι επέβαλε απαγόρευση των δημόσιων πολιτικών συναντήσεων και των απεργιών. Σύμφωνα με τους εκπροσώπους της κυβέρνησης αυτό γίνεται για να αποφευχθούν τα επεισόδια βίας. Πρόκειται για την πρώτη απαγόρευση αυτού του είδους από τότε που κατέλαβαν την εξουσία οι στρατιωτικές δυνάμεις της χώρας, τον περασμένο Οκτώβριο. Το μουσουλμανικό κόμμα της χώρας, το οποίο βρισκόταν στην εξουσία όταν έγινε το πραξικόπημα, χαρακτήρισε την απόφαση ένα βήμα πίσω, τη στιγμή που οι πολίτες προσδοκούν περισσότερη ελευθερία και πολιτική βούληση. Η εν λόγω απαγόρευση θεσπίστηκε λίγες ημέρες πριν την επίσκεψη του Μπιλ Κλίντον στο Πακιστάν, ο οποίος αναμένεται να απευθύνει εκκλήσεις για την αποκατάσταση της δημοκρατίας.

© BBC
Real Audio

Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.