Browse through our Interesting Nodes of Greek Newspapers & Magazines Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Tuesday, 16 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Αρχείο Ειδήσεων του BBC

Η Τουρκία δεν έχει βέτο για την ένταξη της Κύπρου στην ΕΕ, λέει ο Ρόμπιν Κουκ
Η Τουρκία δεν έχει βέτο για την ένταξη της Κύπρου στην ΕΕ, λέει ο Ρόμπιν Κουκ
(14/03/2000, 1615 GMT)

Ρόμπιν Κουκ: "Δεν έχει βέτο η Τουρκία στην ένταξη της Κύπρου στην ΕΕ"
Στην κατηγορηματική δήλωση ότι η Τουρκία δεν έχει και ούτε θα μπορέσει στο μέλλον να ασκήσει βέτο στην ένταξη της Κύπρου στην Ευρωπαϊκή Ένωση, προέβη ο υπουργός Εξωτερικών της Βρετανίας, Ρόμπιν Κουκ. Σε συνέντευξη Τύπου στο Λονδίνο, μετά τη συνάντησή του με το  γενικό γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών Κόφι Ανάν, ο Βρετανός υπουργός εκλήθη να διευκρινίσει πρόσφατη δήλωσή του στη Βουλή των Κοινοτήτων με την οποία φαινόταν να συνδέει την ενταξιακή πορεία της Κύπρου με τη μελλοντική ένταξη της Τουρκίας. "Θα ήθελα να διαλύσω κάθε αμφιβολία που ενδεχομένως δημιούργησε η προηγούμενη αυτή δηλωσή μου. Η θέση της βρετανικής κυβέρνησης δεν έχει αλλάξει", είπε ο Ρόμπιν Κουκ. Εν τω μεταξύ, η κυπριακή κυβέρνηση φαίνεται να ανησυχεί από πληροφορίες που μιλούν για διαφωνίες ανάμεσα στις Ηνωμένες Πολιτείες και τη Βρετανία σχετικά με το χρόνο έναρξης του ουσιαστικού διακοινοτικού διαλόγου. Από το Παρίσι, όπου πραγματοποιεί επίσημη επίσκεψη ο πρόεδρος της Κύπρου, Γλαύκος Κληρίδης, ο απεσταλμένος μας Πάρης Ποταμίτης μεταδίδει ότι σύμφωνα με έγκυρες πηγές της κυπριακής κυβέρνησης, η Ουάσινγκτον επιθυμεί να υπάρξει άμεση πρόοδος στις συνομιλίες Κληρίδη - Ντενκτάς, ενώ το Λονδίνο προτιμά ο ουσιαστικός διάλογος να αρχίσει πολύ αργότερα.

Μέτρα για την κατάσταση στη νότια Σερβία ζητεί η Μόσχα
Η Ρωσία κάλεσε τη Δύση να αναλάβει δράση για τον περιορισμό της αυξανόμενης έντασης στη νότια Σερβία. Σε επιστολή του προς την ομάδα των 8 πιο ανεπτυγμένων βιομηχανικά χωρών, ο υπουργός Εξωτερικών της Ρωσίας, ΄Ιγκορ Ιβανόφ χαρακτηρίζει την κατάσταση στην περιοχή ιδιαιτέρως κρίσιμη και προσθέτει ότι απαιτούνται επείγοντα μέτρα για να προληφθεί η εξάπλωση της βίας. Τις τελευταίες εβδομάδες έχει σημειωθεί σειρά συγκρούσεων μεταξύ της σερβικής αστυνομίας και μιας νέας παραστρατιωτικής οργάνωσης των Αλβανών στην κοιλάδα του Πρέσεβο κοντά στη συνοριακή γραμμή με το Κοσσυφοπέδιο. Ο εκπρόσωπος του ΝΑΤΟ, Τζέιμι Σέι δήλωσε ότι η συμμαχία μίλησε στους ηγέτες της αλβανικής κοινότητας του Κοσσυφοπεδίου για την κατάσταση και τους προειδοποίησε ότι δε θα ανεχθεί οιεσδήποτε ενέργειες ενδέχεται να την επιδεινώσουν. Έφεδροι του στρατού στη Σερβία, εν τω μεταξύ, οργάνωσαν μία ακόμη διαδήλωση εναντίον των νέων διαταγών με τις οποίες ανακαλούνται στην ενεργό υπηρεσία. Οι έφεδροι, στην πόλη Κράλιεβο, υποστηρίζουν ότι όσοι έχουν ήδη υπηρετήσει δεν πρέπει να ξανακληθούν στις ένοπλες δυνάμεις.

Έκκληση για διαγραφή των χρεών της Μοζαμβίκης
Οι ηγέτες των χωρών μελών της Νοτιοαφρικανικής Αναπτυξιακής Κοινότητας απηύθυναν έκκληση να διαγραφεί το σύνολο του εξωτερικού χρέους της Μοζαμβίκης, ώστε να μπορέσει η χώρα η οποία επλήγη από καταστροφικές πλημμύρες να χρησιμοποιήσει τα κεφάλαιά της σε έργα ανοικοδόμησης. Στη συνάντησή τους στο Μαπούτο, την πρωτεύουσα της Μοζαμβίκης, οι ηγέτες της περιοχής εξέφρασαν την ελπίδα ότι η παροχή βοήθειας θα συνεχισθεί και μετά την πάροδο της πρώτης επείγουσας φάσης. Ο πρόεδρος της Μποτουσάνα, που πήρε μέρος στη συνάντηση, απήντησε στην κριτική που δέχθηκαν αυτός και οι ομόλογοί του, σύμφωνα με την οποία καθυστέρησαν πολύ να συνεισφέρουν στην αντιμετώπιση των πλημμυρών. "Μείναμε άφωνοι από μία καταστροφή η οποία ξεκίνησε με πολύ αργούς ρυθμούς. Στην αρχή οι βροχές δεν ήταν δυνατές και τις καλωσορίσαμε ως ευλογία σε μια πολύ ξερή περιοχή", είπε σε συνέντευξή του στο BBC ο Φέστους Μόγκε.

Ρωσικές αντιδράσεις για την Τσετσενία
Έντονα αντέδρασε η Μόσχα στις δυτικές επικρίσεις όσον αφορά τη συμπεριφορά της Ρωσίας κατά τη στρατιωτική εκστρατεία της στην Τσετσενία. Ο υπουργός Εκτάκτων Αναγκών, Σεργκέι Σόιγκου κατηγόρησε, όπως μεταδίδεται, ορισμένους Δυτικούς παρατηρητές ότι είχαν πολιτικά κίνητρα και εμπάθεια στη διατύπωση των πορισμάτων τους. Πρόσθεσε μάλιστα ότι ήταν πρόθυμοι να δεχθούν αναξιόπιστα στοιχεία.

Τριβές για τους ειδικούς της πληροφορικής
Στη Γερμανία, τα εργατικά σωματεία επέκριναν δριμύτατα τα σχέδια της κυβέρνησης να προσλάβει από το εξωτερικό προγραμματιστές ηλεκτρονικών υπολογιστών και άλλους εργαζόμενους ειδικευμένους στην πληροφορική, για να αντιμετωπίσει την έλλειψη εξειδικευμένου προσωπικού στην ίδια τη Γερμανία. Ο επικεφαλής της ομοσπονδίας εργατικών σωματείων της χώρας, Ντίτερ Σούλτε, δήλωσε ότι η κυβέρνηση πρέπει να εστιάσει την προσοχή της στην εκπόνηση προγραμμάτων για την αρτιότερη εκπαίδευση
Γερμανών εργαζομένων στους τομείς της νέας τεχνολογίας.

Κλωνοποίηση χοίρων
Αμερικανική εταιρεία ανεκοίνωσε ότι κατάφερε να δημιουργήσει το πρώτο ομοιότυπο χοίρου με τη μέθοδο της κλωνοποίησης. Συμφωνα με την ανακοίνωση, πέντε υγιέστατοι μικροί χοίροι γεννήθηκαν με κλωνοποίηση στη Βιρτζίνια στις αρχές του μήνα. Οι Αμερικανοί ερευνητές πιστεύουν ότι η τεχνική αυτή μπορεί να εφαρμοστεί για τη ανάπτυξη ομοιοτύπων χοίρου τα όργανα των οποίων θα χρησιμοποιούνται για μεταμοσχεύσεις.
 

© BBC
Real Audio

Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.