Visit the Hellenic Society of Virology (HSV) Homepage Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Αρχείο Ειδήσεων του BBC

H υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Μάντλιν Όλμπραϊτ με τον πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ρομάνο Πρόντι
H υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Μάντλιν Όλμπραϊτ με τον πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ρομάνο Πρόντι
(10/03/2000, 1430 GMT)

Ανησυχίες Όλμπραϊτ για το Κοσσυφοπέδιο
Καυτή άνοιξη στα Βαλκάνια προέβλεψε η υπουργός Εξωτερικών των Ηνωμένων Πολιτειών, Μάντλιν Όλμπραϊτ μιλώντας στους δημοσιογράφους μετά τη συνάντησή της στις Βρυξέλες με τον πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ρομάνο Πρόντι. Όπως μεταδίδει ο ανταποκριτής μας στη βελγική πρωτεύουσα, Γιώργος Δαράτος, η Μάντλιν Όλμπραϊτ εξέφρασε σοβαρές ανησυχίες για την επιδείνωση της κρίσης στην περιοχή. Ερωτηθείσα τι σκοπεύει να κάνει το ΝΑΤΟ σε περίπτωση περαιτέρω έντασης της κρίσης, η Αμερικανίδα υπουργός είπε ότι πρέπει να χρησιμοποιηθούν όλα τα μέσα για να μη φτάσουμε σε αυτό το σημείο, αλλά -σημειώνει ο ανταποκριτής μας- με τη σιωπή της στις σχετικές ερωτήσεις, έδειξε να μην αποκλείει το ενδεχόμενο να υποχρεωθεί το ΝΑΤΟ σε επέμβαση στο Κοσσυφοπέδιο για δεύτερη φορά.

Παραιτήθηκε ο διευθυντής της Μπρίτις Έργουεϊς
Ο γενικός διευθυντής της Μπρίτις Έργουεϊς, Μπομπ Έιλινγκ ανεκοίνωσε σήμερα την παραίτησή του. Σύμφωνα με δηλώσεις του, ήρθε ο καιρός για ένα νέο πρόσωπο να αναλάβει την πρόκληση του να ηγείται της εταιρείας. Η Μπρίτις Έργουεϊς αντιμετωπίζει σκληρό ανταγωνισμό από τη Virgin του Ρίτσαρντ Μπράνσον στα υπερατλαντικά δρομολόγια και από τις εταιρείες που εκδίδουν φθηνά εισιτήρια για ταξίδια στην Ευρώπη. Ως αποτέλεσμα, το μερίδιό της στην αγορά και η κερδοφορία της έχουν πληγεί. Αναλυτές αναμένουν ότι η εταιρεία θα ανακοινώσει εντός των προσεχών μηνών ετήσιες απώλειες της τάξης των 250 εκατομμύριων λιρών, δηλαδή περίπου 135 δισεκατομμυρίων δραχμών. Ο πρόεδρος των Βρετανικών Αερογραμμών, λόρδος Μάρσαλ, θα αναλάβει προσωρινά τα καθήκοντα του Μπομπ Έιλινγκ μέχρις ότου βρεθεί ο αντικαταστάτης του . Η παραίτηση του γενικού διευθυντή πάντως έδωσε μεγάλη ώθηση σήμερα στις μετοχές της εταιρείας.

Στη φυλακή ο Ερμπακάν
Τουρκικό δικαστήριο κατεδίκασε τον ισλαμιστή πρώην πρωθυπουργό της χώρας, Νετσμετίν Ερμπακάν σε φυλάκιση ενός έτους. Το δικαστήριο του Ντιγιαρμπακίρ έκρινε τον Ερμπακάν, ο οποίος ηγείτο του εκτός νόμου πλέον ισλαμικού κόμματος της Ευημερίας, ένοχο διότι εξήψε τα μίση, όπως αναφέρεται στην απόφαση, με μία ομιλία του πριν από έξι χρόνια. Ο Νετσμετίν Ερμπακάν ήταν ο πρώτος ισλαμιστής πρωθυπουργός της Τουρκίας, αλλά του έχει απαγορευθεί να συμμετέχει στα δημόσια πράγματα από το 1998, οπότε και το κόμμα του τέθηκε εκτός νόμου με την κατηγορία ότι επεχείρησε να αλλάξει τον συνταγματικά κατοχυρωμένο κοσμικό χαρακτήρα του κράτους.

Δολοφονία δικηγόρου του Σαρίφ
Στο Πακιστάν, δολοφονήθηκε ένας από τους δικηγόρους που υπερασπίζονται τον ανατραπέντα πρωθυπουργό της χώρας, Ναουάζ Σαρίφ. Ο δικηγόρος Ικμπάλ Ράαντ μιλούσε με δύο άτομα στο γραφείο του στο Καράτσι όταν ένοπλοι όρμησαν σε αυτό και άρχισαν να πυροβολούν, σκοτώντας και τους τρεις. Οι δράστες διέφυγαν και η στρατιωτική κυβέρνηση η οποία ανέτρεψε το Σαρίφ δήλωσ ότι καταβάλλει κάθε δυνατή προσπάθεια για να τους εντοπίσει. Ο πρώην πρωθυπουργός του Πακιστάν δικάζεται κατηγορούμενος μεταξύ άλλων για πειρατεία, τρομοκρατία και απόπειρα δολοφονίας.

Έκρηξη βόμβας και συγκρούσεις στη Σρι Λάνκα
Τουλάχιστον 18 άνθρωποι σκοτώθηκαν από έκρηξη βόμβας και συγκρούσεις ανταρτών με την αστυνομία στην πρωτεύουσα της Σρι Λάνκα, Κολόμπο. Όπως ανέφεραν νοσοκομειακές και αστυνομικές πηγές υπάρχουν τουλάχιστον 40 τραυματίες. Η έκρηξη σημειώθηκε σε κεντρικό δρόμο της πόλης που οδηγεί στο κοινοβούλιο και πολλοί από τους νεκρούς μεταδίδεται ότι είναι οδηγοί που είχαν μπλοκαριστεί με τα αυτοκίνητά τους κατά τη βραδυνή ώρα αιχμής. Σύμφωνα με την αστυνομία, υπάρχουν ενδείξεις ότι αντάρτες Ταμίλ είχαν σκοπό να επιτεθούν σε μέλη της κυβέρνησης κατά την αποχώρησή τους από το κοινοβούλιο. Δύο από αυτούς, οι οποίοι ήταν ζωσμένοι με εκρηκτικά, έχασαν τη ζωή τους κατά τη διάρκεια ανταλλαγής πυρών με τους αστυνομικούς.
 
 
 
 

© BBC
Real Audio

Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.