Read the Schengen Convention (19 June 1990) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Αρχείο Ειδήσεων του BBC

(06/03/2000, 0700 GMT)

Ανησυχίες για την αυξανόμενη ένταση στη νότιο Σερβία
Η αμερικανίδα υπουργός Εξωτερικών Μάνλτην Όλμπραϊτ δήλωσε ότι η Ουάσιγκτον ανησυχεί για τις συγκρούσεις ανάμεσα σε Αλβανούς και Σέρβους στις περιοχές της νοτίου Σερβίας που γειτονεύουν με το Κοσσυφοπέδιο. Πρόσθεσε ότι είναι ιδιαίτερα σημαντικό να απομονωθούν τα ακραία στοιχεία και απο τις δύο πλευρές. Νωρίτερα, ο πρώην ηγέτης του Απελευθερωτικού Στρατού, Χασίμ Θάτσι, είπε ότι χιλιάδες Αλβανοί σε τρείς σερβικές πόλεις - το Πρέσεβο, την Μεντβέντια και τη Μπουγάνοβα- υποφέρουν απο τις σερβικές δυνάμεις ασφαλείας. Αλλά παράλληλα κάλεσε τον αλβανικό πληθυσμό να απέχει απο ανόητες πράξεις, όπως τις χαρακτήρισε.

Πιέσεις για να μπει η ειρηνευτική διαδικασία ανάμεσα στο Ισραήλ και τη Συρία ξανά σε τροχιά
Νέες πιέσεις εκφράζονται προς το Ισραήλ και τη Συρία για να επανέλθουν στις ειρηνευτικές διαπραγματεύσεις, μετά την απόφαση της ισραηλινής κυβέρνησης να θέσει χρονοδιάγραμμα για την αποχώρηση των στρατευμάτων της χώρας απο το νότιο Λίβανο εώς τον Ιούλιο. Ο Λίβανος εξέφρασε ήδη την ικανοποίηση του για την απόφαση. Ο πρωθυπουργός του Ισραήλ Εχούντ Μπάρακ δήλωσε ότι η απόσυρση των ισραηλινών στρατευμάτων θα προχωρήσει ακόμη και αν δεν υπάρξει συνολική συμφωνία με το Λίβανο ή τη Συρία. Αλλά, εκπρόσωπος του State Department δήλωσε ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες θα κάνουν ότι μπορούν για να μπουν και πάλι σε τροχιά οι ειρηνευτικές διαπραγματεύσεις.

Ματαιώθηκε επίσκεψη του ΟΑΣΕ στη Τσετσενία λόγω αυξημένων κινδύνων
Οι ρωσικές αρχές ματαίωσαν προγραμματισμένη επίσκεψη αξιωματούχων του Οργανισμού για την Ασφάλεια και τη Συνεργασία στην Ευρώπη στη Τσετσενία λόγω των αυξημένων κινδύνων στην περιοχή. Ο πρέσβυς του ΟΑΣΕ στη Μόσχα είπε στο BBC ότι η επίσκεψη θα πραγματοποιηθεί όταν θα βελτιωθούν οι συνθήκες. Στο μεταξύ, συνεχίζονται οι μάχες ανάμεσα στις ρωσικές δυνάμεις και τους τσετσένους αντάρτες, οι οποίοι έχουν εξαπολύσει σειρά αιφνιδιαστικών επιθέσεων απο τα βουνά γύρω απο το Γκρόσνυ. Διοικητής των τσετσένων μαχητών δήλωσε στο BBC ότι οι επιθέσεις θα συνεχιστούν μέχρι να αναγκαστούν να αποχωρήσουν οι Ρώσοι.

Κίνδυνος εξάπλωσης ασθενειών στη Μοζαμβίκη
Στη Μοζαμβίκη, οι ανθρωπιστικές οργανώσεις επικεντρώνονται πλέον στην παροχή άμεσης βοήθειας σε αντίσκηνα και τρόφιμα, καθώς αυξάνονται οι κίνδυνοι γιά την εξάπλωση ασθενείων. Ήδη έχουν καταγραφεί αυξημένα κρούσματα μαλάριας και χολέρας. Παράλληλα, και καθώς η στάθμη του νερού κατεβαίνει, πραγματοποιούνται εντατικές προσπάθειες για να μεταφερθεί ο πληθυσμός σε περιοχές όπου υπάρχει πόσιμο νερό και όπου παρέχεται ιατρική περίθαλψη.

Χιλιάδες ζωές στη  Ζάμπια απειλούνται απο τις πλημμύρες
Ηγέτες των αγροτών στην Ζάμπια προειδοποιούν ότι οι ζωές χιλιάδων ανθρώπων που ζουν στις ακτές του ποταμού Ζαμπέζι απειλούνται εξαιτίας των καταρρακτωδών βροχών που πλήττουν τη νότια Αφρική. Οι ηγέτες της περιοχής λένε ότι περισσότεροι απο 12 χιλιάδες άνθρωποι κινδυνεύουν απο ασητεία επειδή οι καλλιέργειες τους καταστράφηκαν όταν άνοιξαν οι πύλες φράγματος, εξαιτίας του φόβου να μην καταρρεύσει απο το πολύ νερό. Ανταποκριτής του BBC μεταδίδει ότι η κυβέρνηση της Ζάμπια έχει διαθέσει ένα εκατομύριο δολάρια για τα θύματα της Μοζαμβίκης, ενώ αντίθετα δεν έχει αποστείλει ουσιαστική βοήθεια στην περιοχή του ποταμού Ζαμπέζι.

Εκτεταμένο λαθρεμπόριο πετρελαίου απο το Ιράκ, σύμφωνα με τους Αμερικανούς
Αξιωματούχος των Ηνωμένων Πολιτειών στον Περσικό Κόλπο δήλωσε ότι η πρόσφατη άνοδος στην τιμή του πετρελαίου οδήγησε στην αύξηση του λαθρεμπορίου του μαύρου χρυσού απο το Ιράκ, κατά παράβαση του εμπάργκο των Ηνωμένων Εθνών. Ο διοικητής του αμερικανικού ναυτικού στην περιοχή είπε ότι η υψηλότερη τιμή του πετρελαίου καθιστά την λαθρεμπορεία πιο κεδροφόρα.

Νέα εκστρατεία κατά του AIDS - Στόχος κυρίως οι άνδρες
Τα Ηνωμένα Εθνη εγκαινιάζουν σήμερα νέα φάση στην παγκόσμια εκστρατεία για την καταπολέμιση της διάδοσης του ιού HIV και του AIDS. Η νέα καμπάνια που ξεκινάει στο Δελχί της Ινδίας επικεντρώνεται στο ρόλο των ανδρών για την διάδοση του ιού και της ασθένειας στους συντρόφους και τα παιδιά τους. Αξιωματούχος του ΟΗΕ επισημαίνει ότι σε κάποιες χώρες οι άνδρες κινδυνεύουν πιο πολύ να μολυνθούν απο τον ιό εξαιτίας συγκεκριμένων πολιτισμικών συμπεριφορών.

© BBC
Real Audio

Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.