Browse through our Interesting Nodes on Automotive Issues in Greece Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 19 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Αρχείο Ειδήσεων του BBC

Τα ισραηλινά στρατεύματα θα αποσυρθούν από το Λίβανο λόγω μεγάλων απωλειών
Τα ισραηλινά στρατεύματα θα αποσυρθούν από το Λίβανο λόγω μεγάλων απωλειών
(05/03/2000, 1800 GMT)

Το Ισραήλ αποφασίζει να αποσύρει τα στρατεύματά του από το Λίβανο
Το υπουργικό συμβούλιο του Ισραήλ ενέκρινε ομόφωνα την απόφαση του πρωθυπουργού της χώρας, Εχούντ Μπάρακ, να τερματίσει την κατοχή στο νότιο Λιβάνου τον Ιούλιο. Σύμφωνα με ανακοινωθέν, το Ισραήλ πρόκειται να αποσύρει τα στρατεύματά του στο πλαίσιο μιας συμφωνίας. Ακόμη όμως και εάν δεν επιτευχθεί υπογραφή συμφωνίας με το Λίβανο ή τη Συρία, η απόσυρση των στρατευμάτων θα προχωρήσει, σύμφωνα με δηλώσεις του Εχούντ Μπάρακ. Ο ανταποκριτής του BBC στην Ιερουσαλήμ αναφέρει ότι σύμφωνα με την κριτική που ασκείται, μία τέτοια πολιτική θα αφήσει εκτεθειμένα τα βόρεια σύνορα του Ισραήλ και ευάλωτα στις επιθέσεις των ανταρτών της Χεζμπολάχ. Ο πρωθυπουργός του Λιβάνου Σαλίμ Χος εξέφρασε την ικανοποίησή του για την απόφαση του Ισραήλ, δήλωσε όμως ότι θα προτιμούσε να είχε ληφθεί στο πλαίσιο ειρηνευτικής συμφωνίας.

Το Ιράν εκφράζει τη δυσαρέσκειά του για τη διεξαγωγή έρευνας από το Βέλγιο
Εντονες διαμαρτυρίες έχει προκαλέσει στο Ιράν η ανακοίνωση δικαστηρίου του Βελγίου ότι πρόκειται να διεξαχθεί έρευνα για τους ισχυρισμούς ότι ο πρώην πρόεδρος του Ιράν Ραφσαντζανί ήταν υπεύθυνος για μία σειρά εγκλημάτων, ανάμεσα στα οποία απαγωγές και βασανιστήρια. Η διεξαγωγή έρευνας γίνεται έπειτα από τις διαμαρτυρίες ενός Βέλγου, γεννημένου στο Ιράν. Η έρευνα πρόκειται να πραγματοποιηθεί την ίδια στιγμή που η Ευρωπαϊκή Ενωση επιδιώκει την αναθέρμανση των σχέσεών της με την Τεχεράνη, μετά την εκλογή των μεταρρυθμιστών στο κοινοβούλιο της χώρας.

Εκκλήσεις του Πάπα για την καταστροφή στη Μοζαμβίκη
Ο Πάπας Ιωάννης Παύλος χαρακτήρισε την καταστροφή στη Μοζαμβίκη μία τραγωδία με απίστευτες συνέπειες. Ο Πάπας απηύθυνε έκκληση να συνεχισθούν οι συντονισμένες διεθνείς προσπάθειες για τη βοήθεια των πληγέντων. Σε συνέντευξη στο BBC από την άλλη μεριά, η Μπρέντα Μπάρτον από το Παγκόσμιο Πρόγραμμα Διατροφής των Ηνωμένων Εθνών, τόνισε ότι οι ανθρωπιστικές οργανώσεις προσπαθούν να συγκεντρώσουν πληροφορίες για τους πληγέντες, όμως δεν γνωρίζουν ακόμη σε ποιες περιοχές βρίσκονται οι περισσότεροι. Δήλωσε επίσης, ότι πολλοί είναι εκείνοι που αρνούνται να εγκαταλείψουν τη γη τους.

Συνέντευξη του Βλαντιμίρ Πούτιν στο BBC
Ο εκτελών χρέη προέδρου της Ρωσίας, Βλαντιμίρ Πούτιν, διέψευσε τους ισχυρισμούς περί ρωσικών βιαιοπραγιών στην Τσετσενία και επανέλαβε ότι οι δυνάμεις του επιδιώκουν τη συνεργασία με το λαό της Τσετσενίας. Σε συνέντευξη που παραχώρησε στο BBC, τρεις εβδομάδες πριν από τη διεξαγωγή των προεδρικών εκλογών στη χώρα, ο κ. Πούτιν δήλωσε ότι η στρατιωτική επιχείρηση στην Τσετσενία πρόκειται σύντομα να τερματιστεί. Λίγο πριν από τη συνέντευξη, οι ρωσικές δυνάμεις είχαν ανακοινώσει ότι είχαν αποδυναμώσει την τσετσενική αντίσταση με τις επιθέσεις τους στις τελευταίες βάσεις των Τσετσένων ανταρτών. Ο κ. Πούτιν είπε επίσης ότι η ανάπτυξη ισχυρού κρατικού μηχανισμού για την αντιμετώπιση της διαφθοράς στη χώρα.

Οι Αλβανοί κατηγορούν το Βελιγράδι για νέες γενοκτονίες
Ηγέτης των Αλβανών του Κοσσυφοπεδίου κατηγόρησε τη Σερβία για νέες εθνοκαθάρσεις. Ο πρώην επικεφαλής του Απελευθερωτικού Στρατού του Κοσσυφοπεδίου, Χατσίμ Θάτσι, κατηγόρησε το Βελιγράδι για γενοκτονίες εναντίον των Αλβανών σε τρεις σερβικές πόλεις, στο Πρέσεβο, τη Μεντβέτζα και τη Μπουτζάνοβα. Οι Σέρβοι αξιωματούχοι διαψεύδουν τους ισχυρισμούς, τους οποίους υποστηρίζει και η διεθνής ειρηνευτική δύναμη του Κοσσυφοπεδίου, η οποία ισχυρίζεται ότι υπήρξαν συμπλοκές ανάμεσα στη σερβική αστυνομία και τους Αλβανούς στρατιώτες στη σερβική πλευρά των συνόρων.

© BBC
Real Audio

Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.