Looking for info on Diploma validation in Greece (a.k.a. DIKATSA)? Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Αρχείο Ειδήσεων του BBC

Ο στρατηγός Πινοτσέτ κατά την άφιξή του στο Σαντιάγο
Ο στρατηγός Πινοτσέτ κατά την άφιξή του στο Σαντιάγο
(03/03/2000, 1400 GMT)

Στο Σαντιάγο ο Πινοτσέτ
Έφθασε πριν από λίγο στο Σαντιάγο ο πρώην στρατιωτικός δικτάτορας της Χιλής, Αουγούστο Πινοτσέτ, ο οποίος ανεχώρησε χθες από το Λονδίνο μετά την απόφαση του Βρετανού υπουργού Εσωτερικών, Τζακ Στρο ότι λόγω της κακής κατάστασης της υγείας του δεν είναι σε θέση να εκδοθ εί στην Ισπανία για να δικασθεί. Οι οπαδοί του Πινοτσέτ, του επεφύλαξαν θριαμβευτική υποδοχή. Ο πρώην δικτάτορας παρέμεινε 17 μήνες στη Βρετανία κατηγορούμενος για σοβαρές παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων κατά τη διάρκεια της διακυβέρνησης της Χιλής από το στρατιωτικό του καθεστώς.

Τα Ηνωμένα Έθνη για τη Μοζαμβίκη
Με πρωτοβουλία των Ηνωμένων Εθνών αξιωματούχοι από τη Νότιο Αφρική, τη Ζιμπάμπουε και τη Μποτσουάνα συναντώνται στην Πρετόρια για να συζητήσουν τις προτεραιότητες στην περιοχή μετά τις καταστρφικές πλημμύρες στη Μοζαμβίκη. Σύμφωνα με αξιωματούχους των Ηνωμένων Εθνών, μέχρι και ένα εκατομμύριο άνθρωποι υπολογίζεται ότι έμειναν άστεγοι λόγω των πλημμυρών. Δεκάδες χιλιάδες παραμένουν αποκλεισμένοι σε στέγες σπιτιών και κορυφές δέντρων, πολλοί από αυτούς χωρίς τροφή εδώ και δύο εβδομάδες. Η Γαλλία, η Βρετανία και οι Ηνωμένες Πολιτείες στέλνουν περισσότερα ελικόπτερα και στρατιώτες ενώ η Ιταλία προστέθηκε στις χώρες που χάρισαν μέρος από τα χρέη της Μοζαμβίκης.

Πιέσεις στους Ρώσους για την Τσετσενία
Η ανησυχία για τις εξελίξεις στην Τσετσενία κυριαρχεί στις συνομιλίες μεταξύ της Αμερικανίδας υπουργού Εξωτερικών, Μάντλιν Ολμπραϊτ, του Ρώσου ομολόγου της, Ιγκορ Ιβανόφ και των ομολόγων τους της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Κατά τη συνάντηση που πραγματοποιείται στη Λισαβόνα, οι Αμερικανοί υποστηρίζουν ότι έστειλαν αυστηρό μήνυμα προς τη Ρωσία να ολοκληρώσει τη στρατιωτική εκστρατεία της στην Τσετσενία. Οι Ρώσοι από την πλευρά τους δηλώνουν ότι η εκστρατεία έχει ήδη ολοκληρωθεί. Σύμφωνα με τη Μόσχα, σε χθεσινή ενέδρα σκοτώθηκαν τουλάχιστον 24 Ρώσοι αστυνομικοί και άλλοι τόσοι τραυματίσθηκαν.

Έναρξη εκστρατείας για τις εκλογές στη Ρωσία
Οι υποψήφιοι των προεδρικών εκλογών στη Ρωσία ξεκινούν σήμερα την προεκλογική τους εκστρατεία στα ραδιοτηλεοπτικά μέσα. Ένδεκα υποψήφιοι θα πάρουν μέρος σε μία σειρά συζητήσεων. Μεταξύ αυτών που θα εμφανισθούν σήμερα σε τηλεοπτικά προγράμματα είναι ο ηγέτης των κομμουνιστών, Γκενάντι Ζιουγκάνοφ και ο προσωρινός πρόεδρος, Βλαντίμιρ Πούτιν. Κάθε υποψήφιος δικαιούται 80 λεπτά δωρεάν τηλεοπτικού χρόνου.

Νέα απειλή για το περιβάλλον
Δύο χρόνια μετά τη μεγάλη οικολογική καταστροφή που προεκλήθη από πυρκαγιές σε δάση της Νοτιοανατολικής Ασίας, το νησί Σουμάτρα της Ινδονησίας πλήττεται και πάλι από πυρκαγιές. Τοπικός αξιωματούχος δήλωσε ότι, όπως φαίνεται από φωτογραφίες δορυφόρου, ο αριθμός των πυρκαγιών έχει αυξηθεί δραματικά τις τελευταίες μέρες και οι κάτοικοι του Πεκαμπάρου λένε ότι πυκνός καπνός έχει σκεπάσει την πόλη τους.

Ιερέας κατηγορείται για γενοκτονία
Οι Ηνωμένες Πολιτείες αποφάσισαν να εκδώσουν έναν 75χρονο ιερέα από τη Ρουάντα για να δικασθεί με την κατηγορία της γενοκτονίας στο διεθνές ποινικό δικαστήριο, το οποίο εδρεύει στην Τανζανία. Σύμφωνα με την εισαγγελική αρχή, ο ιερέας, κατά τη διάρκεια της γενοκτονίας στη Ρουάντα το 1994 ενεθάρρυνε οικογένειες Τούτσι να βρουν καταφύγιο σε μια εκκλησία και ένα νοσοκομείο και κατόπιν πήρε μέρος στη σφαγή τους.
 
 
 
 
 
 

© BBC
Real Audio

Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.