Browse through our Interesting Nodes on the United States of America Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Αρχείο Ειδήσεων του BBC

Νίκη του Μπούς σε τρείς πολιτείες
Νίκη του Μπούς σε τρείς πολιτείες

(01/03/2000, 1000GMT)

Νίκη του Τζώρτζ Μπούς σε τρείς πολιτείες
Στις αμερικανικές προκριματικές εκλογές, ο Τζώρτζ Μπούς ο Νεώτερος, του Κόμματος των Ραπουμπλικάνων,   υπερίσχυσε του αντιπάλου του Τζών Μακ Κέην σε τρείς πολιτείες, την Βιρτζίνια, την Βόρεια Ντακότα και την Ουάσιγκτον.Ο κ. Μπούς συγκέντρωσε την πλειοψηφία των οπαδών του κόμματός του, οι οποίοι έχουν σαφώς δυσαρεστηθεί με την επίθεση που εξαπέλυσε αυτή η βδομάδα ο κ. Μακ Κέην κατά των συντηρητικών χριστιανικών οργανώσεων.Στο στρατόπεδο των Δημοκρατικών, ο αντιπρόεδρος των Ην. Πολ. Αλ Γκορ, επεκράτησε του αντιπάλου του Γερουσιαστή Μπίλ Μπράντλεϋ. Η ήττα αυτή θεωρείται μεγάλο πλήγμα γιά τον Γερουσιαστή Μπράντλεϋ, που , όπως πιστεύουν οι πολιτικοί σχολιαστές, δεν εχει τώρα πολλές πιθανότητες να υπερισχύσει του Αλ Γκόρ γιά την πρόκρισή του ως υποψηφίου του Δημοκρατικού Κόμματος.

Το θέμα του ελέγχου των όπλων και πάλι στο προσκήνιο στις ΗΠΑ
Επίσης στις Ηνωμένες Πολιτείες, νέες εκκλήσεις διατυπώθηκαν γιά αυστηρώτερους ελέγχους στην οπλοφορία, μετά τον θανάσιμο τραυματισμό ενός εξάχρονου κοριτσιού στο Μίσιγκαν από ένα συνομήλικό του.Το επεισόδιο συνέβη την Τρίτη σε δημοτικό σχολείο του Ντητρόϊτ. Ο  Πρόεδρος Κλίντον κάλεσε τους υποψηφίους για το προεδρικό αξίωμα να περιλάβουν το ζήτημα της οπλοφορίας στην προεκλογική τους εκστρατεία.

Βόμβα στον Νότιο Λίβανο
Η λιβανική ανταρτική οργάνωση Χεζμπολλά ευθύνεται γιά τον θάνατο πέντε ανδρών της φιλο-ισραηλινής πολιτοφυλακής, σε βομβιστική επίθεση στο Νότιο Λίβανο. Οι άνδρες του Στρατού του Νοτίου Λιβάνου, όπως λέγεται η πολιτοφυλακή, επέβαιναν σε τζίπ, όπου και ήταν τοποθετημένη η βόμβα, που εξερράγη ενώ αυτοί ταξίδευαν στην ελεγχόμενη από το Ισραήλ ζώνη του Νοτίου Λιβάνου.Το ισραηλινό πυροβολικό έπληξε, ως αντίποινα, θέσεις που κατέχουν οι αντάρτες της οργάνωσης Χεζμπολάχ κοντά στη γραμμή των συνόρων.

Πολλοί οι αβοήθητοι πλημμυροπαθείς στη Μοζαμβίκη
Ο Πρόεδρος της Μοζαμβίκης Τζόακιμ Σισάνο έκανε έκκληση γιά περισσότερη διεθνή βοήθεια στους πλημμυροπαθείς της χώρας του. Είπε ότι ένα εκατομμύριο άτομα έχουν φύγει από τις εστίες τους, ενώ δεκάδες χιλιάδες άλλα έχουν παγιδευτεί. Από την περασμένη Κυριακή τα σωστικά συνεργεία, με λέμβους και με τα επτά ελικόπτερα που έχει διαθέσει η Νότιος Αφρική, έχουν απομακρύνει από τις πληγείσες περιοχές οκτώ χιλιάδες άτομα. Οι ΗΠΑ έστειλαν ένα μεταγωγικό αεροσκάφος με εφόδια, ενώ έχουν οργανωθεί καταυλισμοί γιά τα θύματα. Οι καταυλισμοί όμως αυτοί είναι ασφυκτικά γεμάτοι, και οι υπεύθυνοι των οργανισμών αρωγής μιλούν γιά τον κίνδυνο να ξεσπάσουν επιδημίες.

Εκκληση γιά κατάπαυση των θρησκευτικών ταραχών στη Νιγηρία
 Ο πρόεδρος της Νιγηρίας, θα απευθύνει σήμερα από την τηλεόραση έκκληση γιά την αποκατάσταση της ειρήνης, μετά τις θρησκευτικές ταραχές των τελευταίων εβδομάδων που προκάλεσαν τον θάνατο εκατοντάδων ατόμων. Ανώτατα στελέχη της Χριστιανικής εκκλησίας χαιρέτισαν την κυβερνητικη δήλωση σύμφωνα με την οποία οι βόρειες πολιτείες της χώρας, που είναι ως επι το πλείστον Μουσουλμανικές, συμφωνησαν να αναστείλουν την εφαρμογή του Ισλαμικού νόμου, της Σαρία: η κίνηση αυτή, είπαν, θα συμβάλει στην αποκατάσταση της τάξεως.Οι ηγέτες της Νιγηρίας συμφωνησαν ότι θα συνεχίσει να εφαρμόζεται ο υπάρχων ποινικός νόμος, ενώ ο ισλαμικός νόμος θα χρησιμοποιείται γιά την επίλυση οικογενειακών διαφορών εντός της μουσουλμανικής κοινότητας.

Αποχωρούν οι οργανισμοί αρωγής από το Νότιο Σουδάν
Στο Νότιο Σουδάν  η ηγεσία των ανταρτών δήλωσε ότι οι διεθνείς οργανσιμού αρωγής διέκοψαν τις επιχειρήσεις τους. Οργανώσεις όπως η Οξφαμ, οι Γιατροί χωρίς Σύνορα κλπ. απομακρύνονται από την περιοχή, κατοπιν εντολών του Απελευθερωτικού Στρατού του Σουδάν, διότι αρνούνται να δεχθούν νέους ελέγχους σ' ότι αφορά τις κινήσεις τους στην περιοχή που ελέγχει το ανταρτικό κίνημα. Από την πλευρά τους οι εν λόγω οργανώσεις δηλώνουν ότι οι έλεγχοι αυτοί δεν θα τους επιτρέπουν να είναι αμερόληπτοι και πιστοί στις ανθρωπιστικές τους αρχές.

Νέο σχέδιο λειτουργίας της δίνει σήμερα στην δημοσιότητα η Κομμισιόν
Η Ευρωπαική Επιτροπή πρόκειται να δόσει σήμερα στη δημοσιότητα τις τελευταίες λεπτομέρεις ενός σχεδίου μεταρρυθμίσεων στον τρόπο με τον οποίο διεκπεραιώνει τις υποθέσεις της. Το σχέδιο προβλέπει νέους ελέγχους στις δαπάνες, μέτρα γιά την αντιμετώπιση της γραφειοκρατίας, και τον πειθαρχικό έλεγχο του προσωπικού . Το σχέδιο αυτό εκπονήθηκε μετά τα σκάνδαλο που ξέσπασε πέρσυ και που προκάλεσε την παραίτηση ολόκληρης της Ευρωπαικής Επιτροπής, εν μέσω καταγγελιών διαφθοράς, νεποτισμού και κακής διαχείρησης.

Δεν θα παύσει ο ρόλος του Χάϊντερ στην πολιτική
 Η αντιπρόεδρος της κυβέρνησης της Αυστρίας, Σουζάν Ράις-Πάσερ, έκανε σαφές πως ο Γιοργκ Χάιντερ, τον οποίο θα διαδεχθεί στην αρχηγία του ακροδεξιού Κόμματος της Ελευθερίας, θα εξακολουθήσει να παίζει ηγετικό ρόλο στην πολιτική σκηνή της χώρας. Μιλώντας στην αυστριακή τηλεόραση, η κυρία Ράις-Πάσερ δήλωσε πως ο Γιοργκ Χάιντερ θα παραμείνει μέλος του προεδρείου του κόμματος. Η επιτυχία του Κόμματος της Ελευθερίας, είπε, εξαρτάται από τον κύριο Χάιντερ. Ο ίδιος ο Γιοργκ Χάιντερ, σε τηλεοπτική του συνέντευξη, δήλωσε πως ενδέχεται η Αυστρία να εμποδίσει τη λήψη αποφάσεων από την Ευρωπαϊκή Ενωση για τις οποίες απαιτείται ομοφωνία, εάν δεν αρθούν οι κυρώσεις που επεβλήθησαν μετά τη συμμετοχή του κόμματός του στην κυβέρνηση συνασπισμού.
 
 
 
 
 
 
 

© BBC
Real Audio

Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.