Browse through our Interesting Nodes on Turkey Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Αρχείο Ειδήσεων του BBC

Προσωρινή ασφάλεια...πάνω απο τη στάθμη του νερού
Προσωρινή ασφάλεια...πάνω απο τη στάθμη του νερού

(28/02/2000, 1400 GMT)

Δεκάδες χιλιάδες άνθρωποι κινδυνεύουν απο τις πλημμύρες στην νοτιοανατολική Αφρική
H Νότιος Αφρική ετοιμάζεται να υποδεχθεί μεγάλο αριθμό προσφύγων απο τη γειτονική Μοζαμβίκη και Ζιμπάμπουε, τις χώρες που έχουν υποστεί τις χειρότερες πλημύρρες των τελευταίων πενήντα (50) χρόνων στην περιοχή. Εκπρόσωπος της νοτιοαφρικανικής κυβέρνησης δήλωσε ότι η χώρα του δεσμεύεται απο διεθνείς συμβάσεις να δεχθεί θύματα φυσικών καταστροφών στο έδαφος της, αλλά πρόσθεσε οτι και άλλες χώρες θα πρέπει να αναλάβουν αντίστοιχες πρωτοβουλίες.( Στο μεταξύ, μικρός στόλος ελικοπτέρων πραγματοποιεί συνεχή δρομολόγια στην προσπάθεια να διασώσουν παγιδεύμενες οικογένειες στη Μοζαμβίκη. Εκατοντάδες άνθρωποι έχουν διασωθεί μέχρι στιγμής, αλλά δεκάδες χιλιάδες άλλοι κινδυνεύουν καθώς ανεβαίνει η στάθμη του νερού και λιγοστεύουν τα τρόφιμα.

Η βρετανική κυβέρνηση παραμένει αμετάκλητη στο θέμα των μαρμάρων του Παρθενώνα
Η θέση της βρετανικής κυβέρνησης στο ζήτημα της επιστροφής των μαρμάρων του Παρθενώνα παραμένει αμετάβλητη και δεν υπάρχει πρόθεση εισαγωγής νομοθεσίας που θα εξαναγκάζει το Βρετανικό Μουσείο να προχωρήσει στην επιστροφή τους στην Ελλάδα. Τη δήλωση αυτή έκανε σήμερα στην Ελληνική Υπηρεσία του BBC εκπρόσωπος του γραφείου Τύπου του βρετανικού υπουργείου Πολιτισμού με αφορμή τα όσα αναφέρονται σε εσωτερικό έγγραφο του υπουργείου, το οποίο δόθηκε κατά λάθος για δημοσίευση σε παραγωγούς εκπομπής τηλεοπτικού σταθμού της Αυστραλίας.

Αφέθηκαν ελεύθεροι οι τρείς κούρδοι δήμαρχοι
Δικαστήριο στη Νοτιοανατολική Τουρκία διέταξε να αφεθούν ελεύθεροι με εγγύση τρείς Κούρδοι δήμαρχοι της περιοχής που συνελήφθησαν την περασμένη εβδομάδα με την κατηγορία ότι υποστηρίζουν τους αντάρτες του Κουρδικού Εργατικού Κόμματος -του PKK. Οι συλλήψεις προκάλεσαν διεθνείς αντιδράσεις και οι δικηγόροι των τριών είπαν ότι οι δήμαρχοι βασανίστηκαν. Μετά την δικαστική απόφαση, πλήθος κόσμου συγκεντρώθηκε περιμένοντας την απελευθέρωση τους. Αν οι κατηγορίες για βασανισμούς αποδειχθούν βάσιμες, τότε η διεθνής φήμη της Τουρκίας θα δεχθεί ισχυρό πλήγμα, καθώς ήδη η σύλληψη των τριών δημάρχων προκάλεσε αντιδράσεις, μεταδίδει ο ανταποκριτής του BBC στην Αγκυρα, Κρις Μόρρις.

Επίτροπος της ΕΕ στη Τσετσενία εξετάζει τις κατηγορίες για ρωσικές βιαιοπραγίες
Στο Γκρόσνυ βρίσκεται σήμερα ο Επίτροπος της κοινότητας για θέματα ανθρωπίνων δικαιωμάτων, Αλβάρο Ζιλ-Ρόμπλες για να εξετάσει τις κατηγορίες σύμφωνα με τις οποίες οι ρωσικές δυνάμεις διέπραξαν βιαιότητες. Ο επίτροπος πήγε αρχικά στην γειτονική Ινγκουσετία, όπου κατέγραψε τις μαρτυρίες προσφύγων που έχουν καταφύγει στους εκεί καταυλισμούς. Δεν έχει γίνει ξεκάθαρο εάν θα επιτραπεί να επισκευθεί ο ευρωπαϊος απεσταλμένος το θρυλικό στρατόπεδο Τσερνοκόζοβο, στο οποίο, σύμφωνα με κάποιους πρόσφυγες, βασανίζονται τσετσένοι άμαχοι. Στο μεταξύ, ρωσικά πολεμικά αεροσκάφη και βαρύ πυροβολικό συνέχισαν τις επιχειρήσεις τους στην Νότιο Τσετσενία εναντίον δύο χιλιάδων περίπου ανταρτών που κρύβονται στα βουνά, μετά απο την κατάλυψη του Γκρόσνυ. Οι μάχες επικεντρώνονται στις περιοχές γύρω απο τις περιοχές που ελέγχουν οι αντάρτες, Σαργκόι και Αρκούν. Την ίδια στιγμή, οι αντάρτες κατηγοροόυν το ρωσικό στρατό ότι βομβαρδίζει αδιάκριτα εναντίον αμάχων.

Αναβλήθηκε η δίκη των βούλγαρων υγειονομικών υπαλλήλων στη Λιβυή
Στη Λιβύη αναβλήθηκε σήμερα η δίκη έξι βούλγαρων υγειονομικών υπαλλήλων που κατηγορούνται ότι μόλυναν επίτηδες εκατοντάδες παιδιά με τον ιό HIV που οδηγεί στην ασθένεια του AIDS. Ο δικηγόρος των κατηγορουμένων ζήτησε περισσότερο χρόνο για να προετοιμαστεί. Στο μεταξύ, αξιωματούχοι της βουλγαρικής κυβέρνησης που βρίσκονται στη Λιβύη δήλωσαν ότι θα κάνουν ότι μπορούν για να το γιατρό και τις πέντε νοσοκόμες που αντιμετωπίζουν τις συγκεκριμένες κατηγορίες.

Mειώθηκε και πάλι η αξία του Ευρώ
Μειώθηκε και πάλι σήμερα η αξία του Ευρώ στις διεθνείς χρηματαγορές, καταγράφοντας την χαμηλότερη τιμή ποτέ έναντι του δολαρίου. Στο Τόκυο, το Ευρώ έφτασε σε τιμή χαμηλότερη των ενενήντα τεσσάρων (94) αμερικανικών σέντ. Αν και στην πορεία η αξία του ανέβηκε, παρέμεινε σε χαμηλά επίπεδα έναντι του δολαρίου. Η αδυναμία του Ευρώ οφείλεται στις αντιλήψεις ασιατών επενδυτών, σύμφωνα με τις οποίες η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα δεν πρόκειται να ξαναανεβάσει άμεσα τις τιμές των επιτοκίων.  Ανοδος των επιτοκίων θα μπορούσε να προσελκύσει περισσότερους επενδυτές που θα αγοράσουν έτσι το Ευρώ, ως πιο ελκυστικό νόμισμα. Πάντως η αξία του κοινού ευρωπαϊκού νομίσματος κινείται καθοδικά απο τότε που κυκλοφόρησε. Αν και οι περισσότεροι οικονομολόγοι δεν θεωρούν την ασυναμία αυτή σημαντικό πρόβλημα, η καθοδική πορεία του Ευρώ προκαλεί αμηχανία στις κυβερνήσεις που συμμετέχουν στην ΟΝΕ και την Κεντρική Ευρωπαϊκή Τράπεζα.

© BBC
Real Audio

Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.