Visit the Macedonian Press Agency (MPA) Archive Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Αρχείο Ειδήσεων του BBC

Η ειρηνευτική δύναμη υπό πίεση στη Μιτροβίτσα του Κοσσυφοπεδίου
Η ειρηνευτική δύναμη υπό πίεση στη Μιτροβίτσα του Κοσσυφοπεδίου

(22/02/2000, 06:45 GMT)

Σε επιφυλακή η ειρηνευτική δύναμη στη Μιτροβίτσα
Η διεθνής ειρηνευτική δύναμη έχει τεθεί σε επιφυλακή στη πόλη Μιτροβίτσα του Κοσσυφοπέδιου για να αποτρέψει επανάληψη των βίαιων επεισοδίων των τελευταίων ημερών. Χθες εώς και 50 χιλιάδες Αλβανόφωνοι συγκεντρώθηκαν κοντά στην γέφυρα που οδηγεί στον σερβικό τομέα της πόλης. Οι στρατιώτες της ειρηνευτικής δύναμης χρησιμοποίησαν δακρυγόνα για να εμποδίσουν τους διαδηλωτές να περάσουν στη περιοχή των Σέρβων. Οι δυτικές δυνάμεις κατηγόρησαν την Γιουγκοσλαβική κυβέρνηση για ανάμειξη. Ο Γενικός Γραμματέας του ΝΑΤΟ, Τζωρτζ Ρόμπινσον είπε ότι η Συμμαχία θα αντιδράσει σε κάθε πρόκληση. Οι Σέρβοι της περιοχής υποστηρίζουν ότι η διεθνής κοινότητα συνωμοτεί με τους Αλβανόφωνους για να διωχθούν από το Κοσσυφοπέδιο και οι εναπομείνοντες Σέρβοι.

Συνέντευξη του Γενικού Γραμματέα του ΝΑΤΟ στην ελληνική υπηρεσία του BBC
Την ανάπτυξη μέτρων οικοδόμησης εμπιστοσύνης ανάμεσα στην Ελλάδα και την Τουρκία με βάση το Μνημόνιο Παπούλια-Γιλμάζ και τη συνέχιση του διμερούς διαλόγου θεωρεί το ΝΑΤΟ σαν τον καλύτερο τρόπο για την περαιτέρω βελτίωση των σχέσεων των δύο χωρών, είπε στην ελληνική υπηρεσία του BBC ο Γενικός Γραμματέας της Συμμαχίας Τζωρτζ Ρόμπερτσον. Στη συνέντευξη του, μία μέρα πριν την επίσκεψη του στην Αθήνα, ο Λόρδος Ρόμπερτσον εξέφρασε επίσης την βεβαιότητα ότι θα αποκατασταθεί σύντομα η δημοτικότητα της Συμμαχίας στην Ελλάδα, η οποία δέχθηκε πλήγμα λόγω του πολέμου του Κοσσυφοπεδίου.

Πιθανότατα μέχρι τον Ιούνιο η αναβάθμιση του Ελληνικού Χρηματιστηρίου, δήλωσε ο Γιάννος Παπαντωνίου στο Λονδίνο
Μέχρι τον Ιούνιο το αργότερο είναι το πιθανότερο να γίνει η αναβάθμιση του Ελληνικού Χρηματιστηρίου από αναδυόμενη σε ώριμη αγορά από ξένους χρηματοπιστωτικούς οργανισμούς, αρχής γενομένης από τη Μόργκαν Στάνλεϊ και άλλες διεθνείς επενδυτικές τράπεζες, σύμφωνα με δηλώσεις που έκανε ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών της Ελλάδας Γιάννος Παπαντωνίου, που βρίσκεται στο Λονδίνο και συμμετείχε στο συνέδριο που διοργάνωσε το Ελληνικό Χρηματιστήριο και το "Economist Intelligence Unit" με θέμα "Η Ελλάδα στο κατώφλι της Ο.Ν.Ε.". Ο κ.Παπαντωνίου, που συναντήθηκε με τον υπουργό Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών της Βρετανίας Γκόρντον Μπράουν, τον πρόεδρο του Χρηματιστηρίου της Βρετανίας και άλλους επισήμους, επεσήμανε ότι στο Συμβούλιο Κορυφής, που θα γίνει στη Λισαβώνα στα τέλη Μαρτίου, δεν προβλέπεται κοινή δήλωση των 14 χωρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης που να προεξοφλεί την ένταξη της Ελλάδας στην Οικονομική και Νομισματική Ένωση της Ευρώπης, όμως είπε ότι οι ηγέτες των 14 χωρών με προσωπικές τους δηλώσεις αναμένεται να υπογραμμίσουν την θετική πορεία της Ελληνικής οικονομίας ενόψει της ένταξης στην Ο.Ν.Ε..

Μεγάλη νίκη των μεταρρυθμιστών στις βουλευτικές εκλογές στο Ιράν
Στο Iράν, νεότερα αποτελέσματα των βουλευτικών εκλογών - που περιλαμβάνουν και την πρωτεύουσα της χώρας, την Τεχεράνη - δίνουν μεγάλο προβάδισμα στους μεταρρυθμιστές. Η καταμέτρηση του μεγαλύτερου μέρους των ψήφων δείχνει ότι οι συντηρητικοί χάνουν την πλειοψηφία που είχαν στη Βουλή, την οποία στο εξής - για πρώτη φορά από την εποχή της Ισλαμικής επανάστασης, το 1979 - θα έχουν οι μεταρρυθμιστές. Οι μεταρρυθμιστές φαίνεται να συγκεντρώνουν ποσοστό της τάξης του 60% - χωρίς στο νούμερο αυτό να υπολογίζονται οι κεντρώοι σύμμαχοί τους - σε μια αναμέτρηση που κρίνεται ως θρίαμβος του μεταρρυθμιστή προέδρου του Iran Μοχάμεντ Χαταμί. Ιδιαίτερα θετικές ήταν οι διεθνείς αντιδράσεις στις εξελίξεις στο Ιράν.

Στην Άγκυρα αρχίζει σήμερα η δίκη για την εξέγερση στη φυλακή Ουλούτσανλαρ
Αρχίζει σήμερα η δίκη 85 κρατουμένων που κατηγορούνται ότι πήραν μέρος στην εξέγερση που σημειώθηκε πέρσι τον Σεπτέμβριο στην φυλακή Ουλούτσανλαρ της Άγκυρας. Η εξέγερση, στην οποία πρωτοστάτησαν αριστεροί κρατούμενοι, ξέσπασε όταν σε συγκρούσεις με τους φύλακες σκοτώθηκαν τουλάχιστον 10 φυλακισμένοι. Οι δικηγόροι και οι συγγενείς των κρατουμένων λένε ότι η αστυνομία σκότωσε ή βασάνισε τους φυλακισμένους. Οι ανταποκριτές επισημαίνουν ότι η δίκη επικεντρώνει και πάλι την προσοχή στο θέμα των τουρκικών φυλακών όπου σύμφωνα με οργανώσεις για τα ανθρώπινα δικαιώματα, τα βασανηστήρια είναι συνηθισμένο φαινόμενο.

Θρησκευτικές ταραχές στην Βόρεια Νιγηρία
Στη πόλη Καντούνα της Βόρειας Νιγηρίας απαγορεύτηκε η κυκλοφορία τη νύχτα μετά τις θρησκευτικές ταραχές κατά τις οποίες σκοτώθηκαν τουλάχιστον 20 άνθρωποι. Τα επισόδια άρχισαν χθες όταν οι Χριστιανοί πραγματοποίησαν πορεία για να διαμαρτυρηθούν για την προτεινόμενη καθιέρωση του Ισλαμικού νόμου Σαρία.

Νέος κυκλώνας έπληξε τη Μοζαμβίκη
Νέος κυκλώνας χτύπησε τις ακτές της Μοζαμβίκης. Η περιοχή μαστίζεται από πλημμύρες εδώ και 2 εβδομάδες περίπου. Οι μετεωρολόγοι λένε ότι ο κυκλώνας προκλήθηκε λόγω της αύξησης της θερμοκρασίας στα νερά του καναλιού της Μοζαμβίκης. Εκπόσωπος διεθνούς οργάνωσης αρωγής είπε ότι αν και έχουν συγκεντρωθεί τρόφιμα λόγω της κακοκαιρίας είναι αδύνατον να σταλλούν στις 300 χιλιάδες ανθρώπους που έχου πληγεί από τις πλημμύρες.
 
 

© BBC
Real Audio

Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.