Browse through our Interesting Nodes of the Hellenic Communities of the Diaspora Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Αρχείο Ειδήσεων του BBC

Σε εξέλιξη οι γενικές εκλογές στο Ιράν
Σε εξέλιξη οι γενικές εκλογές στο Ιράν

(18/02/2000, 09:00 GMT)

Σε εξέλιξη οι ουσιαστικής σημασίας εκλογές στο Ιράν
Οι Ιρανοί πολίτες προσέρχονται σήμερα στις κάλπες σε μία κρίσιμη εκλογική αναμέτρηση ανάμεσα στους μεταρρυθμιστές υποστηρικτές του προέδρου Μοχάμεντ Κχαταμί και τους συντηρητικούς κληρικούς που ελέγχουν το κοινοβούλιο. Ο ανταποκριτής του BBC στην Τεχεράνη αναφέρει ότι πλήθη κόσμου είχαν συγκεντρωθεί έξω από τα εκλογικά κέντρα, πριν καν αυτά ανοίξουν. Από το εκλογικό αποτέλεσμα θα κριθεί εάν η χώρα θα εξελιχθει σε μια πιο ανοιχτη κοινωνια ή εαν θα παραμεινει προσηλωμενη στις αρχες της Ισλαμικης επαναστασης του 1979. Οι μεταρρυθμιστές αισιοδοξούν ότι μπορούν να κερδίσουν την πλειοψηφία στο κοινοβούλιο, όμως εκφράζονται προβληματισμοί για την ισχύ του πρώην προέδρου Χασεμί Ραφ Σαντζανί, ο οποίος υποστηρίζεται από το ακροδεξιό κόμμα και ορισμένους κεντρώους.

Ικανοποίηση ΗΠΑ και ΝΑΤΟ για την έναρξη ερευνών σχετικά με τις παραβιάσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων στη Τσετσενία
Οι Ηνωμένες Πολιτείες και το ΝΑΤΟ εξέφρασαν την ικανοποίηση τους μετά την απόφαση της Ρωσίας να ξεκινήσει έρευνες σχετικά με την κατηγορίες για παραβιάσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων στη Τσετσενία. Το αμερικανικό υπουργείο Εξωτερικών ανακοίνωσε ότι ελπίζει πως οι έρευνες θα είναι εντατικές και δίκαιες. Το ΝΑΤΟ απο την πλευρά του δήλωσε ότι θα προτιμούσε να διεξαχθεί η έρευνα απο ανεξάρτητο, ξένο απεσταλμένο. Η Ρωσία έχει ήδη απορρίψει κατηγορίες σύμφωνα με τις οποίες οι στρατιώτες της έχουν βιάσει, βασανίσει και σκοτώσει Τσετσένους αμάχους σε στρατόπεδα συγκέντρωσης.

Σκληρή κριτική για την ασφάλεια σε πυρηνικό βρετανικό εργοστάσιο
Κρατικό εργοστάσιο επεξεργασίας ραδιενεργών ουσιών στην βορειο-δυτική Αγγλία παραδέχθηκε ότι αρκετά αρχεία που αφορούν τα συστήματα ασφαλείας στις εγκαταστάσεις του έχουν παραποιηθεί συστηματικά. Οι αποκαλύψεις αυτές έγιναν σε έγγραφα τα οποία διέρρευσαν στο BBC και τα οποία προηγούνται σημαντικής έκθεσης για τη διοίκηση του πυρηνικού εργοστασίου στο Σέλαφιλντ, που δημοσιεύεται σήμερα. Η έκθεση ασκεί ακόμη κριτική για τα μέτρα ασφαλείας και τον αριθμό προσωπικού που απασχολείται σε κρίσιμες υπηρεσίες του εργοστασίου.

Δεν υπάρχει κοινό έδαφος για την επίλυση του Κυπριακού, λέει το τουρκικό υπουργειό Εξωτερικών
Το υπουργείο Εξωτερικών της Τουρκίας θεωρεί ότι δεν υπάρχει κοινό έδαφος για την έναρξη διαπραγματεύσεων, που θα μπορούσαν να οδηγήσουν στην επίλυση του Κυπριακού. Σύμφωνα με το ειδησεογραφικό πρακτορείο Ανατόλια, ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών της Τουρκίας, Σερμέτ Ατατσανλί είπε ότι οι εκ του σύνεγγυς συνομιλίες για το Κυπριακό δεν μπορούν να θεωρηθούν διαπραγματεύσεις, αλλά συζητήσεις που έχουν στόχο να θέσουν ένα πλαίσιο για τις μελλοντικές διαπραγματεύσεις. Ο κ. Αταντσαλί υπογράμμισε ότι η τουρκοκυπριακή πλευρά συμφώνησε να συμμετάσχει στον τρίτο γύρο των συνομιλιών. Ο Αλβάρο Ντε Σότο, ο ειδικός εκπρόσωπος των Ηνωμένων Εθνών για το Κυπριακό, δήλωσε στα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών ότι ο δεύτερος γύρος των εκ του σύνεγγυς συνομιλιών ολοκληρώθηκε με επιτυχία και εξέφρασε την ελπίδα να συνεχισθεί η διαδικασία κατά τη διάρκεια του τρίτου γύρου.

Ορκίζεται σήμερα ο νέος πρόεδρος της Κροατίας
Στην Κροατία ορκίζεται σήμερα ο νεοεκλεγής πρόεδρος Στίπε Μέσιτς που διαδέχεται τον εκλειπόντα Φράνιο Τούτζμαν. Στην τελετή που πραγματοποιείται στο Ζάγκρεμπ θα παραστούν πολλοί επίσημοι, ανάμεσα τους και η αμερικανίδα υπουργός Εξωτερικών Μαντλήν Όλμπραϊτ. Η εκλογή Μέσιτς έχει οδηγήσει σε γοργή βελτίωση στις σχέσεις ανάμεσα στην Κροατία και τον υπόλοιπο κόσμο, σχέσεις που είχαν κλωνιστεί κατά την περίοδο διακυβέρνησης απο τον Τούτζμαν.

Ο πολυεθνοτικός χαρακτήρας της Μιτροβίτσα θα προστατευθεί, δηλώνει το ΝΑΤΟ
Ο ανώτατος διοικητής του ΝΑΤΟ στην Ευρώπη, Γουέσλυ Κλάρκ δήλωσε ότι η συμμαχία θα λάβει τα απαραίτητα μέτρα ώστα να αποφευχθεί η διχοτόμιση της εθνοτικά διχασμένης πόλης του Κοσσυφοπεδίου, Μιτροβίτσα. Ο στρατηγός Κλάρκ είπε ότι θα σταλούν περισσότερα στρατεύματα στην περιοχή για να διατηρηθεί ο πολυεθνοτικός της χαρακτήρας.

Μέτρα για την αποφυγή νέων οικολογικών καταστροφών θα λάβει η ΕΕ
Η επίτροπος της κοινότητας για θέματα περιβάλλοντος Margot Wallstrom δήλωσε ότι έχει λάβει μέτρα ώστε να μην επαναληφθεί άλλο ατύχημα σαν αυτό της διαρροής κυανίου απο χρυσορυχείο της Ρουμανίας στο Δούναβη. Μιλώντας στο BBC, η επίτροπος είπε ότι θα δημιουργηθεί ομάδα εργασίας που θα συντάξει θεσμικό πλαίσιο για τον έλεγχο των ορυχείων.

Χιλιανοί δικηγόροι ζητούν να γίνουν νέες ιατρικές εξετάσεις για την υγεία του Πινοσέτ
Στη Χιλή, δικηγόροι που συμμετέχουν στην εκστρατεία για την δικαστική δίωξη του πρώην δικτάτορα Αουγκούστο Πινοσέτ, απέρριψαν την ιατρική έκθεση σύμφωνα με την οποία ο στρατηγός είναι πολύ άρρωστος για να παραστεί σε δίκη. Ένας απο τους δικηγόρους δήλωσε ότι θα ζητήσει να γίνουν νέες ιατρικές εξετάσεις, εάν τελικά ο Πινοσέτ επιστρέψει στην Χιλή.

© BBC
Real Audio

Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.