Search our News Archive Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Αρχείο Ειδήσεων του BBC

Οικολογική καταστροφή στο Δούναβη από διαρροή υδροκυάνιου
Οικολογική καταστροφή στο Δούναβη από διαρροή υδροκυάνιου

14/02/2000, 1845GMT

Οικολογική καταστροφή απειλεί και τον Δούναβη
Η Αυστραλιανή εταιρεία που κατηγορείται ότι μόλυνε με υδροκυάνιο τον ποταμό Τίσα, ανακοίνωσε ότι θα στείλει δικούς της εμπειρογνώμονες να εκτιμήσουν την έκταση της μόλυνσης. Πριν από δύο εβδομάδες η εταιρεία, που εκμεταλλεύεται ορυχείο χρυσού στην βόρεια Ρουμανία, έρριξε χιλιάδες γαλόνια υδροκυάνιο στο ποταμό, το δηλητήριο ταξίδευσε εκατοντάδες χιλιόμετρα μολύνωντας  και τον Δούναβη και εξολοθρεύωντας ψάρια και κάθε μορφής ζωή. Ο υπουργός περιβάλλοντος της Σερβίας χαρακτήρισε την διαρροή του υδροκυάνιου "οικολογική καταστροφή" και δήλωσε ότι θα ζητήσει αποζημίωση από τους υπεύθυνους.

Δύο γάλλοι στρατιώτες τραυματίες από πυρά Αλβανών
Η διεθνής ειρηνευτική δύναμη για το Κοσσυφοπέδιο, η Κ-For, επέβαλε απαγόρευση της νυχτερινής κυκλοφορίας για μία εβδομάδα  στην πόλη Μιτροβίτσα, όπου ελεύθεροι σκοπευτές πυροβόλησαν και τραυμάτησαν χθες δύο Γάλλους στρατιώτες. Εκπρόσωπος της Κ-For είπε ό,τι οι στρατιώτες ανταπέδωσαν τα πυρά, με αποτέλεσμα να σκοτωθούν δύο Αλβανόφωνοι  και να τραυματισθούν αρκετοί άλλοι. Σαράντα Αλβανόφωνοι συνελλήφθησαν. Σήμερα επικρατούσε σχετική ηρεμά στην εθνικά διχασμένη πόλη.

Η Αυστρία ζήτησε τον τερματισμό της διπλωματικής της απομόνωσης
Η εκπρόσωπος της Αυστρίας ζήτησε από τους Υπουργούς Εξωτερικών της Ευρωπαϊκής Ένωσης , που συνεδρίασαν σήμερα στις Βρυξέλλες, να αρθεί η διπλωματική απομόνωση που επιβλήθηκε στην Βιέννη λόγω της συμμετοχής του ακροδεξίου κόμματος της Ελευθερίας στην νέα κυβέρνηση συνασπισμού. Η εκπρόσωπος της Αυστρίας είπε ότι η νέα κυβέρνηση θα πρέπει να κριθεί στη βάση των πεπραγμένων της.

Οι υπουργοί εξωτερικών των 15 άρουν την απαγόρευση στις πτήσεις από και προς την Γιουγκοσλαβία
Οι υπουργοί εξωτερικών της Ευρωπαϊκής Ένωσης αποφάσησαν να άρουν προσωρινά την απαγόρευση στις πτήσεις της πολιτικής αεροπορίας από και προς την Γιουγκοσλαβία, παράλληλα όμως αύξησαν τον αριθμό των Γιουγκοσλάβων αξιωματούχων στους όποιους δεν επιτρέπεται να επισκεφθούν χώρες μέλη της Κοινότητας. Το Συμβούλιο των Υπουργών απασχόλησε επίσης το θέμα της αναμόρφωσης των κοινοτικών θεσμών εν όψει της διεύρυνσης. Η Κύπρος και πέντε ακόμη Ευρωπαϊκές χώρες έχουν ήδη αρχίσει ενταξιακές διαπραγματεύσεις και η Κοινότητα πρόκειται να αρχίσει διαπραγματεύσεις με άλλες έξι χώρες.

Συγκρούσεις αστυνομίας - Ισλαμιστών στην Τουρκία
Στην πόλη Βαν της Τουρκίας η αστυνομία συγκρούστηκε με ακραίους Ισλαμιστές της οργάνωσης Χεζμπολάχ. Πέντε αστυνομικοί σκοτώθηκαν καθώς και τρείς Ισλαμιστές, ενώ συνελλήφθησαν αλλοί δύο. Πριν από ένα μήνα η αστυνομία είχε σκοτώσει τον αρχηγό της οργάνωσης που στόχο έχει να εγκαθιδρύσει αυστηρά ισλαμικό κράτος στην Τουρκία. Στις έρευνες που ακολούθησαν η αστυνομία άνακαλυψε τα πτώματα πενήντα και πλέον θυμάτων της Χεζμπολάχ σε διάφορες περιοχές της Τουρκίας. Όλα τα θύματα είχαν βασανιστεί μέχρι θανάτου.

Ικανοποιητική η κατάσταση του Σπύρου Κυπριανού
Σε ικανοποιητική κατάσταση νοσηλεύεται στο νοσοκομείο St.Mary's, εδώ στο Λονδίνο, ο πρόεδρος της Bουλής της Κύπρου Σπύρος Κυπριανού μετά από επιτυχή επέμβαση επανασυρραφής του στέρνου στην οποία υπεβλήθη το Σάββατο το απόγευμα. Η εγχείρηση εκρίθη αναγκαία μετά από επιπλοκή ασταθούς στέρνου την οποία παρουσίασε ο κ. Κυπριανού 3 εβδομάδες μετά την εγχείρηση στην οποία είχε υποβληθεί στις Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής.

Απομακρύνθηκε ο στρατηγός Βιράντο από το υπουργικό συμβούλιο της Ινδονησίας
Ο Γενικός Γραμματέας των Ηνωμένων Εθνών, Κόφι Ανάν χαιρέτησε την απόφαση του προέδρου της Ινδονησίας Αμπντουραχμάν Γουαχίντ να απομακρύνει τον υπουργό ασφαλείας και πρώην αρχηγό των ενόπλων δυνάμεων στρατηγό Βιράντο ο οποίος κατηγορείται ότι είχε ανάμειξη στα βίαια επεισόδια που ξέσπασαν στο Ανατολικό Τιμόρ μετά το δημοψήφησμα γιά ανεξαρτησία από την Ινδονησία.

Κυκλώνες πλήττουν την Γεωργία των Ηνωμένων Πολιτειών
Δεκατρείς τουλάχιστον άνθρωποι έχασαν την ζωή τους και πάνω από εκατό τραυματίσθηκαν στην Αμερικανική Πολιτεία της Γεωργίας που επλήγει από κυκλώνες. Οι αρχές οργάνωσαν καταφύγια και τα σωστικά ψάχνουν γιά επιζώντες που έχουν εγκλωβιστεί στα συντρίμμια των σπιτιών τους.

70  Αφγανοί όμηροι επέστρεψαν στην πατρίδα τους
70 και πλέον Αφγανοί, που ήταν στο αεροπλάνο που οδήγησαν οι αεροπειρατές στο Στάνστεντ, κοντά στο Λονδίνο, επέστρεψαν στην πόλη Κανταχάρ του Αφγανιστάν όπου τους υποδέχθηκε ο υπουργός εξωτερικών της κυβέρνησης των Ταλεμπάν. Ο ανταποκριτής του BBC στο Κανταχάρ μεταδίδει ότι πολλοί από τους επιβάτες είπαν πως οι αεροπειράτες ήταν τουλάχιστον 9 και το κίνητρο τους ήταν να ζητήσουν πολιτικό άσυλο στη Βρετανία. Οι 13 που κατηγορούνται γιά αεροπειρατία προσήχθησαν σήμερα στο δικαστήριο ενώ η βρετανική αστυνομία ανακρίνει 6 ακόμη άτομα. Περίπου εβδομήντα επιβάτες έχουν ζητήσει πολιτικό άσυλο, οι αιτήσεις τους εξετάζονται τώρα από την υπηρεσία μετανάστευσης.

Η βρετανική βιβλιοθήκη και ένα γράμμα αγάπης από τον δέκατοπέμπτο αιώνα
Η βρετανική βιβλιοθήκη σκοπεύει να εκθέσει την παλαιότερη επιστολή που στάλθηκε την μέρα του Αγίου Βαλεντίνου και διασώθηκε. Την επιστολή είχε στείλει μία νεαρή κοπέλλα στον γιό ενός πλούσιου γαιοκτήμονα πριν από 523 χρόνια γιά να του ζητήσει να την παντρευτεί παρ'όλο που δεν είχε μεγάλη προίκα.
 

© BBC
Real Audio

Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.