Read the Monthly Armed Forces Magazine (Hellenic MOD Mirror on HR-Net) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 19 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Αρχείο Ειδήσεων του BBC

Πάνω από 70 απελευθερωθέντες όμηροι του Αφγανικού αεροσκάφους ζήτησαν πολιτικό άσυλο
Πάνω από 70 απελευθερωθέντες όμηροι του Αφγανικού αεροσκάφους ζήτησαν πολιτικό άσυλο

(11/02/2000, 0930 GMT)
 

Πάνω από 70 απελευθερωθέντες όμηροι ζητούν πολιτικό άσυλο στην Βρετανία
Πάνω από 70 αιτήσεις για χορήγηση πολιτικού ασύλου έχουν υποβληθεί μέχρι στιγμής από τους απελευθερωθέντες ομήρους που επέβαιναν στο αεροσκάφος από το Αφγανιστάν, μετά την λήξη της αεροπειρατίας στο αεροδρόμιο Στάνστεντ κοντά στο Λονδίνου. Ο υπουργός Εσωτερικών της Βρετανίας Τζάκ Στρό είπε πως θα εξετάσει προσωπικά όλες τις αιτήσεις και ότι επιθυμία του είναι να δει να επιστρέφουν στην πατρίδα τους και οι 150 όμηροι. Εντωμεταξύ ο ανώτατος εκπρόσωπος του καθεστώτος των Ταλεμπάν στην Ευρώπη δήλωσε ότι οι υπεύθυνοι για την αεροπειρατία του αεροσκάφους θα εκτελεσθούν εάν η Βρετανία τους παραδόσει στο Αφγανιστάν. Ο στρατηγός Ραχματουλάχ Σαφί δήλωσε ότι εάν το Λονδίνο επιστρέψει τους αεροπειρατές, αυτοί θα δικαστούν σύμφωνα με τον Ισλαμικό νόμο Σαρία, που προβλέπει την θανατική ποινή για παρόμοια εγκλήματα.

Στα πρόθυρα διάλυσης βρίσκεται η διοίκηση της Βορείου Ιρλανδίας
Η Βρετανική κυβέρνηση είναι σήμερα έτοιμη ανά πάσα στιγμή να αναστείλει την λειτουργία της τοπικής διοίκησης στην Βόρειο Ιρλανδία και να μεταφέρει τις εξουσίες διακυβέρνησης πίσω στο Λονδίνο, αν δεν υπάρξει πρόοδος στο θέμα της παράδοσης των όπλων από τις παραστρατιωτικές οργανώσεις της περιοχής. Ανταποκριτής του BBC στο Μπέλφαστ λέει ότι μόνο ένα πολιτικό θαύμα θα σώσει την τοπική διοίκηση της Βορείου Ιρλανδίας. Οι ηγέτες των Προτεσταντών Ενωτικών δήλωσαν ότι δεν μπορούν να παραμείνουν στην τοπική διοίκηση συγκυβερνώντας με το κόμμα Σίν Φέϊν, την πολιτική δηλαδή πτέρυγα του ΙΡΑ, αν δεν αρχίσει η παράδοση των όπλων από τους Εθνικιστές παραστρατιωτικούς.

Αντίδραση της Ευρωπαϊκής Ένωσης κατά Αυστριακής υπουργού στην Λισαβώνα
Η πρώτη δοκιμασία για το πως θα αντιμετωπίσουν οι Ευρωπαίοι εταίροι της την Αυστριακή κυβέρνηση που σχηματίστηκε με την βοήθεια του ακροδεξιού κόμματος της "Ελευθερίας" πραγματοποιείται σήμερα στην Λισαβώνα, στα πλαίσια του συμβουλίου υπουργών κοινωνικών υποθέσεων της Ευρωπαϊκής Ένωσης που συγκαλείται με θέμα την αντιμετώπιση της ανεργίας. Η Αυστριακή υπουργός Ελίζαμπεθ Σίκλ που συμμετέχει στο συμβούλιο είναι μέλος του ακροδεξιού κόμματος του οποίου ηγείται ο Γιόργκ Χάϊντερ. Οι αντιπρόσωποι της Γαλλίας και του Βελγίου στο Συμβούλιο δήλωσαν ότι δεν θα απευθύνουν τον λόγο στην κυρία Σίκλ σε ένδειξη διαμαρτυρίας για την συμμετοχή του κόμματός της στην Αυστριακή κυβέρνηση συνεργασίας με το Λαϊκό Κόμμα.

Αεροπορικές και επίγειες επιθέσεις των Ρώσων στην Νότια Τσετσενία
Οι Ρωσικές δυνάμεις συνέχισαν τις από αέρος και από εδάφους επιθέσεις στην Νότια Τσετσενία, σε μιά προσπάθεια να υπερνικήσουν την αντίσταση των αυτονομιστών που ακόμα μάχονται στην περιοχή. Σύμφωνα με Τσετσένους αξιωματούχους οι συγκρούσεις αυτές είναι οι πλέον έντονες μετά την υποχώρησή τους από την πρωτεύουσα Γκρόζνι την περασμένη εβδομάδα στην ορεινή Νότια Τσετσενία. Το Κρεμλίνο ανακοίνωσε ότι τα Ρωσικά στρατεύματα κατέλαβαν το Ιτούμ Καλέ, προπύργιο των ανταρτών στο φαράγγι Αργκούν, ενώ η Μόσχα προτίθεται να αποστείλει πενήντα χιλιάδες στρατιώτες στην περιοχή. Οι αντάρτες που βρίσκονται εκεί υπολογίζονται σε οκτώ χιλιάδες και ο Τσετσένος ηγέτης Ασλάν Μασκάντοφ προειδοποίησε ότι οι δυνάμεις του αρχίζουν ανταρτοπόλεμο μέχρις εσχάτων εναντίον όλων των Ρώσων.

Καταδίκη της βίας στο Κοσσυφοπέδιο από τα Ηνωμένα Έθνη
Το Συμβούλιο Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών καταδίκασε την πρόσφατη έξαρση βίας στο Κοσυφοπέδιο την περασμένη εβδομάδα, που είχε σαν αποτέλεσμα τον θάνατο οκτώ και τον τραυματισμό τουλάχιστον είκοσι ατόμων. Ο προεδρεύων του Συμβουλίου Ασφαλείας Αρνόλντο Λίστρε είπε ότι κράτη - μέλη του απήυθυναν έκκληση για άμεσο τερματισμό της βίας και κάλεσε τις αντιμαχόμενες κοινότητες Αλβανών και Σέρβων της πόλης Μιτροβίτσα να επιδείξουν αυτοσυγκράτηση και ανεκτικότητα. Σύμφωνα με πηγές της διεθνούς ειρηνευτικής δύναμης τα πρόσφατα βίαια επεισόδια είναι τα χειρότερα από την λήξη των Νατοϊκών βομβαρδισμών στην Γιουγκοσλαβία τον περασμένο Ιούνιο.

Πλημμύρες αλλά και εορτασμοί στην Νότιο Αφρική
Οι συνεχιζόμενες καταρακτώδεις βροχές στο νότιο τμήμα της Αφρικανικής ηπείρου έχουν προκαλέσει τις χειρότερες -για δεκαετίες- πλημμύρες στην περιοχή. Οι βροχοπτώσεις τώρα εξαπλώνονται προς τα δυτικά πλημμυρίζοντας περιοχές της Μποτσουάνα. Τουλάχιστον εβδομήντα άτομα σκοτώθηκαν και δεκάδες χιλιάδες άλλα ξεσπιτώθηκαν στην Μοζαμβίκη και στην Νότιο Αφρική, χώρα όπου σήμερα εορτάζει την επέτειο 10 ετών από την αποφυλάκιση του πρώην πρόεδρος της και πλέον γνωστού πολιτικού κρατουμένου στον κόσμο -του Νέλσον Μαντέλα.

Κίνδυνος οικολογικής καταστροφής σε ποταμούς της Ουγγαρίας και της Ρουμανίας
Το υπουργείο εξωτερικών της Ουγγαρίας διεξάγει μεγάλης κλίμακας έρευνα για να διαπιστωθούν τα αίτια διαρροής κυανίου σε ποταμούς της περιοχής, διαρροή που προκάλεσε τον θάνατο σε τόννους ψαριών και απειλεί να μολύνει τα αποθέματα πόσιμου νερού. Ο εκπρόσωπος του Ουγγρικού υπουργείου Εξωτερικών Γκαμπόρ Χόρβαθ είπε στο BBC ότι η διαρροή αποτελεί την πρώτη μεγάλης κλίμακας οικολογική καταστροφή του 21ου αιώνα. Το κυάνιο διέρρευσε πριν δέκα ημέρες από ορυχείο στην Ρουμανία που ανήκει σε Αυστραλιανή εταιρεία εξόρυξης χρυσού, της οποίας όμως ο πρόεδρος λέει ότι οι φήμες για την ζημιά στο περιβάλον είναι υπερβολικές.
 
 

© BBC
Real Audio

Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.