Visit the Sites Mirrored on HR-Net Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Αρχείο Ειδήσεων του BBC

Συνεχίζεται το δράμα των ομήρων στο αφγανικό αεροπλάνο
Συνεχίζεται το δράμα των ομήρων στο αφγανικό αεροπλάνο

(08/02/2000, 1845 GMT)

Συνεχίζεται η αεροπειρατία του αεροσκάφους από το Αφγανιστάν
Την τρίτη τους ημέρα περνούν ως όμηροι οι 150 και πλέον επιβάτες του Μπόινγκ από το Αφγανιστάν που απήγαγαν την Κυριακή αεροπειρατές απο την Καμπούλ και μετά από 3 προσγειώσεις κατέληξε τις πρώτες πρωινές ώρες χθες στο αεροδρόμιο Στάνστεντ στην Βρετανία. Σήμερα το απόγευμα οι αεροπειρατές άφισαν ελεύθερο ακόμη έναν επιβάτη ο οποίος δεν αισθανόταν καλά. Η αστυνομία ανακοίνωσε ότι οι διαπραγματεύσεις με τους 6 αεροπειρατές προχωρούν αργά, αλλά σταθερά, και τόνισε ότι δεν υπάρχει πιθανότητα να επιτραπεί η αναχώρηση του αεροσκάφους. Όμως τα κίνητρα των αεροπειρατών παραμένουν ασαφή. Ο ηγέτης των αρχών του Ταλιμπάν στο Αφγανιστάν, Μωχάμεντ Όμαρ είπε στο BBC ότι δεν έχει λάβει κανένα αίτημα.

Τις ισραηλινές επιθέσεις  στο Λίβανο καταδίκασε και ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ
Ο Γενικός Γραμματέας των Ηνωμένων Εθνών, Κόφι Ανάν καταδίκασε τις επιθέσεις που πραγματοποίησε χθες τη νύχτα η ισραηλινή αεροπορία εναντίον στόχων της Χεζμπολάχ καθώς και μονάδων ηλεκτροδότησης στο Λίβανο. Τις επιθέσεις καταδίκασε και η κυβέρνηση του Λιβάνου ενώ ο υπουργός εξωτερικών της Συρίας είπε ότι το Ισραήλ κλόνισε τα θεμέλια της ειρηνευτικής διαδικασίας. Το Ισραήλ προειδοποίησε ότι θα αντιδράσει με νέες σφοδρότερες επιθέσεις στην περίπτωση που Ισραηλινοί πολίτες δεχθούν επίθεση από την οργάνωση Χεζμπολάχ.Σήμερα αντάρτες της Χεζμπολάχ πραγματοποίησαν νέα επίθεση κατά την οποία σκοτώθηκε ένας Ισραηλινός στρατιώτης.

Αυστηρά μέτρα υπόσχεται το Βελιγράδι μετά την δολοφονία του Γιουγκοσλάβου υπουργού Άμυνας
Η Γιουγκοσλαβική κυβέρνηση υποσχέθηκε σκληρή απάντηση στην δολοφονία, χθες τη νύχτα του υπουργού άμυνας Πάβλε Μπουλάτοβιτς. Αν και δεν έχουν ακόμη ανακοινωθεί συγκεκριμμένα μέτρα,  η ανταποκρίτρια του BBC στο Βελιγράδι μεταδίδει ότι αναμένεται νέα αντιτρομοκρατική νομοθεσία. Ο Πάβλε Μπουλάτοβιτς, ο οποίος ήταν στενός συνεργάτης του προέδρου Μιλόσεβιτς, δολοφονήθηκε από άγνωστους οπλοφόρους την ώρα που γευμάτιζε σε εστιατόριο του Βελιγραδίου. Αξίζει να σημειωθεί ότι πριν από είκοσι μέρες δολοφονήθηκε ο ηγέτης Σερβικής παραστρατιωτικής οργάνωσης που ήταν γνωστός ως Αρκάν.

Την ενίσχυση των οικονομικών κυρώσεων κατά του Βελιγραδίου εξετάζει η Κοινότητα
Η Ευρωπαϊκή Ένωση εξετάζει το ενδεχόμενο άρσης της απαγόρευσης στις επιβατικές πτήσεις προς και από την Σερβία γιά να υποστηρίξει την αντιπολίτευση. Παράλληλα όμως οι ηγέτες της Κοινότητας εξετάζουν μέτρα γιά την ενίσχυση των οικονομίκων κυρώσεων που έχουν επιβληθεί στο Βελιγράδι.

Στη Τουρκία ασκήθηκε δίωξη κατά δικηγόρου του Οτσαλάν
Ο εισαγγελέας της Κωνσταντινούπολης απήγγειλε δύο ξεχωριστές κατηγορίες εναντίον δικηγόρου του καταδικασμένου σε θάνατο ηγέτη του κομμάτος των Κούρδων Εργατών Αμπντουλά Οτσαλάν. Ο κυριος Αχμέτ Ζέκι Οκσούογλου κατηγορείται γιά παραβίαση του ποινικού κώδικα, γιά προσβολή του προέδρου της χώρας και των ενόπλων δυνάμεων, με αφορμή δηλώσεις που είχε κάνει έξω από το δικαστήριο που δίκαζε τον Αμπντουλα Οτσαλάν.

Ο Στίπε Μέσιτς νέος πρόεδρος της Κροατίας
Ο νεοελεγείς πρόεδρος της Κροατίας, Στίπε Μέσιτς υποσχέθηκε να συνεργαστεί στενά με την νέα κυβέρνηση γιά να ολοκληρωθεί η πολιτική μεταμόρφωση της χώρας που άρχισε με τον θάνατο, τον Δεκέμβριο, του προέδρου Φράνιο Τούτζμαν. Την εκλογή του κυρίου Μέσιτς χαιρέτησε η ηγεσία των Μουσουλμάνων της Βοσνίας ως εγγύηση γιά την ανάπτυξη φιλικών σχέσεων μεταξύ των δύο χωρών. Ο κύριος Μέσιτς, σε συνέντευξη που παραχώρησε στην γαλλική εφημερίδα Μοντ αναφέρθηκε στον τερματισμό των στενών σχέσεων μεταξύ Ζάγκρεμπ και Κροατών της Βοσνίας που είχε εδραιώσει ο προκάτοχος του Φράνιο Τούτζμαν.

Πρόταση μομφής κατά του νέου Καγκέλλαριου της Αυστρίας
Στην Αυστρία το Κοινοβούλιο συζητάει πρόταση μομφής κατά του νέου Καγκελλάριου Βολφγκανγκ Σούσελ ο οποίος σχημάτισε κυβέρνηση συνασπισμού με το ακροδεξίο κόμμα της Ελευθερίας. Την πρόταση κατέθεσε το κόμμα των Πρασίνων που υποστηρίζει ότι ο κύριος Σούσελ θυσίασε το διεθνές κύρος της χώρας. Η συζήτηση διεξάγεται ενώ έχουν ληφθεί αυστηρά μέτρα ασφαλείας γύρω από το κτίριο της Βουλής. Σύμφωνα με τους ανταποκριτές πάντως, η πρόταση είναι σχεδόν βέβαιο ότι θα καταψηφιστεί καθώς η κυβέρνηση του Βολφγκανγκ Σούσελ διαθέτει άνετη πλειοψηφία στην Βουλή.

Βροχοπτώσεις και πλημμύρες στην Νότια Αφρική
Τουλάχιστον είκοσι έξι άνθρωποι έχασαν στην ζωή τους στις πλημμύρες που προκάλεσαν οι σφοδρές βροχοπτώσεις των τελευταίων ημερών στις βόρειες και βορειοανατολικές περιοχές της Νότιας Αφρικής. Βροχοπτώσεις έπληξαν και την νότια Μοζαμβίκη - δεκάδες χιλιάδες άνθρωποι αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους στην πρωτεύουσα Μαπούτο.

Το Μαρόκο καταδικάζει τα επεισόδια  στην Ισπανία
Το μαρόκο καταδίκασε τα επεισόδια που σημειώθηκαν  - για τρίτη συνεχόμενη μέρα -  στην πόλη Ελ Εχίντο στη νοτιοανατολική Ισπανία. Η αστυνομία συγκρούστηκε με εκατοντάδες διαδηλωτές που διαμαρτύρονταν εναντίον των μεταναστών από τη Βόρεια Αφρική που βρίσκονται στην Ισπανία. Σύμφωνα με το κρατικό ραδιόφωνο της Ισπανίας, πάνω απο 30 άνθρωποι τραυματίστηκαν και 7 συνελήφθησαν στην διάρκεια των επεισοδίων.
 

© BBC
Real Audio

Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.