Check-out What's New on HR-Net Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Αρχείο Ειδήσεων του BBC

Διαδηλώσεις στη Βιέννη κατά της συμμετοχής ακροδεξιών στην κυβέρνηση
Διαδηλώσεις στη Βιέννη κατά της συμμετοχής ακροδεξιών στην κυβέρνηση
(3/2/2000 1000 GMT)

Σήμερα η απόφαση γιά την συμμετοχή Χάϊντερ στην κυβέρνηση
O πρόεδρος της Αυστρίας Τόμας Κλέστιλ  αναμένεται να ανακοινώσει ότι εγκρίνει τον σχηματισμό κυβέρνησης συνασπισμού στον οποίον θα συμμετάσχει το ακροδεξιό Κόμμα της Eλευθερίας, παρά τις έντονες ανησυχίες της διεθνούς κοινής γνώμης και τις αντιρρήσεις μιάς μεγάλης μερίδας του αυστριακού λαού. Οι δεκατέσσερεις εταίροι της Αυστρίας στην Ευρωπαική Ενωση , οι Ηνωμένες Πολιτείες και το Ισραήλ έχουν απειλήσει ότι θα απομονώσουν πολιτικά τη Βιέννη αν ο πρόεδρος Κλέστιλ επιτρέψει στο εν λόγω κόμμα να συμμετάσχει στην κυβέρνηση, που θα είναι η πρώτη φορά που ένα ακροδεξιό κόμμα θα κάνει κάτι τέτοιο από τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πολεμο.

Επίσκεψη Τζέμ στην Αθήνα
Τριήμερη επίσκεψη του Τούρκου υπουργού εξωτερικών, Ισμάηλ Τζέμ, στην Ελλάδα αρχίζει σήμερα. Πρόκειται γιά την πρώτη επίσκεψη του είδους της εδώ και σαράντα χρόνια. Η επίσκεψη αυτή σηματοδοτεί μιά περίοδο εντυπωσιακής βελτίωσης των σχέσεων ανάμεσα στις δύο χώρες. Αναμένεται ότι οι υπουργοί θα υπογράψουν σειρά διμερών συμφωνιών. Σύμφωνα με τους ανταποκριτές πάντως οι συμφωνίες θα καλύπτουν μάλλον ανώδυνα θέματα, ενώ η έκβαση των επαφών θα αποβεί κρίσιμη ότανοι συζητήσεις έλθουν σε θέματα όπως το Κυπριακό και το Αιγαίο.

Εμμένει στις απαιτήσεις του ο Ραούφ Ντενκτάς
Σε κρίσιμη καμπή οι συνομιλίες γιά το Κυπριακό, που διεξάγονται στη Γενεύη. Ο πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας Γλαύκος Κληρίδης υπογράμμισε ότι στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων δεν τίθεται θέμα που να αφορά τα κυριαρχικά δικαιώματα του Κυπριακού Κράτους. Αυτά μετά τις δηλώσεις του ηγέτη των Τουρκοκυπρίων Ραούφ Ντενκτάς που υπογράμμισε  ότι  "δεν είναι δυνατό να γίνουν σοβαρές συνομιλίες εφόσον δεν αναγνωρισθεί διεθνώς η Τουρκική Δημοκρατία της Βόρειας Κύπρου" - όπως αποκαλεί η τουρκοκυπριακή δίοικηση το κατεχόμενο τμήμα του νησιού .

Περισσότερη πίεση στην Αγκυρα ζητεί ο κ. Κυπριανού
Ο πρόεδρος της Κυπριακής Βουλής Σπύρος Κυπριανού , επέκρινε , εμμέσως πλην σαφώς,  την Ελληνική κυβέρνηση ότι δεν ασκεί αρκετές πιέσεις στην Αγκυρα, ώστε αυτή να αλλάξει στάση στο Κυπριακό. Ο κ. Κυπριανού, που βρίσκεται στο Λονδίνο, σε συνέντευξή του προς την Ελληνική Υπηρεσία του ΒΒC, εκτιμά ότι ο διακοινοτικός διάλογος οδηγείται σε αδιέξοδο αν δεν αλλάξει στάση η Τουρκία. Ο κ. Κυπριανού επισημαίνει επίσης πως έφθασε η ώρα η Αθήνα και η Λευκωσία να επανεξετάσουν την στρατηγική τους με στόχο μια καλύτερη και πιό πειστική παρουσίαση των θέσεών τους στην Ευρωπαϊκή Ενωση και στις Ηνωμένες Πολιτείες.

Συνομιλίες γιά τη Βόρειο Ιρλανδία
Κρίσιμες συνομιλίες έχουν σήμερα οι πρωθυπουργοί της Βρετανίας και Ιρλανδίας , Τόνι Μπλερ και Μπέρτι Αχερν , σε μία ύστατη προσπάθεια να συνεχισθεί το έργο της τοπικής κυβέρνησης στη Βόρεια Ιρλανδία . Το σημαντικότερο κόμμα των προτεσταντών που συμμετέχει στην κυβέρνηση είναι αποφασισμένο να αποσυρθεί εφόσον δεν έχει σημειωθεί καμία πρόοδος  όσον αφορά την παράδοση του οπλισμού του ΙΡΑ .

Αμερικανοί σταματούν ρωσσικό τάνκερ
Σκάφος του Αμερικανικού πολεμικού ναυτικού στον Περσικό Κόλπο σταμάτησε ρωσσικό τάνκερ με την υποψία ότι μεταφέρει πετρέλαιο από το Ιράκ, παραβιάζοντας έτσι το διεθνές εμπάργκο που έχει επιβληθεί στη χώρα. Η Ρωσσία υποστηρίζει ότι το τάνκερ μεταφέρει πετρέλαιο από το Ιράν, και ότι το αμερικανικό σκάφος το σταμάτησε στα χωρικά ύδατα του Ιράν, πρόσθεσε δε ότι η ενέργεια αυτή θα μπορούσε να βλάψει τις σχέσεις ανάμεσα στην Μόσχα και την Ουάσιγκτον.

Βρέθηκε το μαύρο κουτί του αεροσκάφους των αερογραμμών της Αλάσκα
Στις Ηνωμένες Πολιτείες βρέθηκε το μαύρο κουτί του αεροσκάφους που κατέπεσε στα ανοικτά του Λος Αντζελες την Δευτέρα, με αποτέλεσμα να βρούντον θάνατο και οι 88 επιβάτές του. Ετσι θα γίνουν γνωστές οι συνομιλίες μεταξύ των μελών του πληρώματος στα τελευταία λεπτά της πτήσης.

Συνεχίζονται οι μάχες στο Γκρόζνυ
Πληροφορίες από την Τσετσενία αναφέρουν ότι σφοδρές μάχες σημειώνονται μεταξύ των ρωσικών δυνάμεων και Τσετσένων ανταρτών στις ορεινές περιοχές νότια του Γκρόζνι . Και οι δύο πλευρές έχουν ανακοινώσει ότι λόγω των συγκρούσεων ο αριθμός των νεκρών είναι μεγάλος . Παράλληλα οι συγκρούσεις συνεχίσθηκαν και μέσα στο Γκρόζνι , ενώ οι ρωσικές δυνάμεις προσπαθούν να περικυκλώσουν τους Τσετσένους αντάρτες που λένε ότι είναι έτοιμοι να παραδώσουν την πόλη.

Προσπάθειες στο Μεσανατολικό
O πρωθυπουργός του Ισραήλ Εχούντ Μπαράκ και ο ηγέτης των Παλαιστινίων Γιασέρ Αραφάτ πρόκειται σε λίγο να συναντηθούν γιά να συζητήσουν το χρονοδιάγραμμα μιάς τελικής διευθέτησης του Μεσανατολικού. Σύμφωνα με τις πληροφορίες  είναι μάλλον απίθανο να ολοκληρώσουν τις διαπραγματεύσεις εντός της διορίας που έχει ορισθεί, και που εκπνέει σε δέκα μέρες. Χθές ο Αμερικανός απεσταλμένος στη Μέση Ανατολή Ντένις Ρος συναντήθηκε με τους δύο ηγέτες, και χαρακτήρισε κολοσιαίο το έργο που πρέπει να επιτελέσουν, ενώ, σύμφωνα με τον ανταποκριτή του ΒΒC , δεν έχουν επιτευχθεί και πολλά πράγματα στις πρόσφατες διαβουλεύσεις.

© BBC
Real Audio

Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.