Browse through our Interesting Nodes on the Eastern European States Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Αρχείο Ειδήσεων του BBC

Ανεπανάληπτη περίοδο ευημερίας για τις ΗΠΑ διαπιστώνει ο πρόεδρος Κλίντον
Ανεπανάληπτη περίοδο ευημερίας για τις ΗΠΑ διαπιστώνει ο πρόεδρος Κλίντον

(28/01/00,  0800 GMT)
 


Ανεπανάληπτη ευημερία των ΗΠΑ διαπιστώνει ο πρόεδρος Κλίντον
Ο πρόεδρος Κλίντον ανέπτυξε κατά την διάρκεια του καθιερωμένου ετησίου διαγγέλματός του προς το Αμερικανικό Κογκρέσο, το όραμά του για τις προοπτικές της χώρας του στον 21ο αιώνα. Ο κύριος Κλίντον είπε ότι ποτέ άλλοτε οι Αμερικανοί δεν απολαμβάνουν τόση ευημερία και κοινωνική πρόοδο, με τόσες λίγες εσωτερικές κρίσεις και εξωτερικές απειλές. Υπογράμμισε επίσης ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες επιβάλεται να υποστηρίξουν τις προσπάθειες της Μόσχας για μετάβαση σε καθεστώς ευημερούσας δημοκρατίας παρά τον αυτοκαταστροφικό -οπως είπε πόλεμο στην Τσετσενία.

Έπίσκεψη του Γ.Γ. του ΟΗΕ στην Μόσχα
Ο Γενικός Γραμματέας των Ηνωμένων Εθνών, Κόφι Ανάν, αναμένεται να ζητήσει από τη Ρωσία να σταματήσει τις στρατιωτικές της επιχειρήσεις στην Τσετσενία - έκκληση που θα απευθύνει κατά τη συνάντηση που θα έχει σήμερα με τον εν εκτελούντα χρέη προέδρου, Βλαντιμίρ Πούτιν. Κατά την άφιξή του χθες στη Μόσχα, ο κύριος Ανάν είπε ότι αντιλαμβάνεται μεν την αναγκαιότητα της Ρωσικής στρατιωτικής επιχείρησης, παράλληλα όμως πρέπει να διασφαλιστεί η προστασία του άμαχου πληθυσμού.

Κύρηγμα ανοχής και αποχής από την βία στην Τουρκία
Στην Τουρκία οι θρησκευτικές αρχές έδωσαν οδηγίες στους Μουσουλμάνους κληρικούς σε όλη τη χώρα να καλέσουν τους πιστούς, κατά τη καθιερωμένη προσευχή της Παρασκευής, να επιδείξουν ανοχή και να απέχουν από την βία. Το ειδικό αυτό κήρυγμα γίνεται μετά από το τελευταίο κύμα δολοφονιών, οι οποίες αποδίδονται στην ακραία Ισλαμική οργάνωση, Τουρκική Χεζμπολά. Πάνω από τριάντα πτώματα έχουν βρεθεί σε διάφορες περιοχές της Τουρκίας, αλλά οι αρχές προειδοποιούν ότι ο αριθμός των νεκρών μπορεί να είναι πολύ μεγαλύτερος.

Συνεχίζεται η πολιτική κρίση στην Αυστρία
Ο Αυστριακός πρόεδρος Τόμας Κλέστιλ ανέβαλε μέχρι την επόμενη εβδομάδα την απόφαση του, για το κατά πόσο θα επιτρέψει την συμμετοχή ενός ακροδεξιού κόμματος στην νέα κυβέρνηση της χώρας. Ο κύριος Κλέστιλ είπε ότι αναμένει το αποτέλεσμα των συνομιλιών που διεξάγονται ανάμεσα στο συντηρητικό Λαϊκό κόμμα και στο ακροδεξιό κόμμα της "Ελευθερίας", μετά την ανακοίνωση του απερχόμενου καγγελαρίου Βίκτορ Κλίμα ότι δεν κατέστη δυνατός ο σχηματισμός Σοσιαλδημοκρατικής κυβέρνησης μειοψηφίας.

Με ομιλία Μπλέρ συνεχίζεται το Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ στο Νταβός
Η ετήσια συνάντηση του Παγκόσμιου Οικονομικού Φόρουμ που πραγματοποιείται στο Νταβός της Ελβετίας, συνεχίζεται για δεύτερη ημέρα σήμερα με ομιλία του Βρεττανού πρωθυπουργού Τόνι Μπλέρ. Ο κύριος Μπλέρ αναμένεται να απευθύνει έκκληση προς στις Ευρωπαϊκές χώρες να προχωρήσουν σε μείζονες μεταρυθμίσεις στο πλαίσιο της παγκοσμοποίησης της οικονομίας, παροτρύνοντάς τις να μειώσουν τους συντελεστές φορολόγησης και τις υπερβολικές ρυθμιστικές παρεμβάσεις..

Κροατική πρόθεση προσέγγισης στην Ευρωπαϊκή Ένωση
Η νέα Κροατική κυβέρνηση είπε ότι προτίθεται να ανταποκριθεί σε όλες τις απαραίτητες προυποθέσεις - μεταξύ των οποίων είναι και η συνεργασία της με το Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης για Εγκλήματα Πολέμου,  με σκοπό την προσέγγισή της Κροατίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Ο νέος υπουργός Εξωτερικών της Κροατίας Τονίνο Πιτζούλα είπε ότι η κυβέρνησή του σέβεται τις διεθνείς συνθήκες που αφορούν σε εγκλήματα πολέμου, σχεδιάζει να βελτιώσει τις σχέσεις της με τις γειτονικές χώρες στην Βαλκανική και θα λάβει μέτρα για την επιστροφή των Σέρβων προσφύγων της Κροατίας στις εστίες τους.

Αποκατάσταση στρατιωτικών δεσμών ΗΠΑ - Κίνας
Ο Αμερικανός υπουργός άμυνας Γουίλιαμ Κοέν ανακοίνωσε ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες και η Κίνα πρόκειται να αποκαταστήσουν τις σχέσεις τους στον στρατιωτικό τομέα, οι οποίες είχαν διακοπεί με πρωτοβουλία του Πεκίνου μετά τον βομβαρδισμό της Κινεζικής πρεσβείας στο Βελιγράδι τον περασμένο χρόνο, κατά την διάρκεια της σύρραξης του Κοσσυφοπεδίου. Ο κύριος Κοέν μετά από συνομιλίες που είχε στην Ουάσιγκτον με τον υπαρχηγό των Κινεζικών ενόπλων δυνάμεων είπε ότι αποδέχθηκε Κινεζική πρόταση να επισκεφθεί το Πεκίνο.
 
 
 
 
 
 
 
 
 

© BBC
Real Audio

Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.