Read the Protocol to the North Atlantic Treaty on the Accession of Greece and Turkey (October 22, 1951) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Αρχείο Ειδήσεων του BBC

Αιματηρή βομβιστική επίθεση στην Μαδρίτη
Αιματηρή βομβιστική επίθεση στην Μαδρίτη

21/01/2000 15:00 GMT

Αιματηρή βομβιστική επίθεση στην Μαδρίτη - Οι αρχές θεωρούν την ΕΤΑ ως υπεύθυνη
Εκρηκτικοί μηχανισμοί που τοποθετήθηκαν σε δύο αυτοκίνητα στη Μαδρίτη εξεράγησαν νωρίτερα σήμερα προκαλώντας το θάνατο ενός στρατηγού και τον τραυματισμό αρκετών πολιτών. Η πρώτη βόμβα εξεράγη στο αυτοκίνητο του στρατηγού που βρισκόταν σε περιοχή που διαμένουν στρατιωτικοί και, η δεύτερη εξεράγη δεκαπέντε λεπτά αργότερα σε απόσταση μικρότερη απο 150 μέτρα απο την πρωτη. Η αστυνομία θεωρεί την οργάνωση των Βάσκων Αυτονομιστών ΕΤΑ ως υπεύθυνη για τις επιθέσεις, ενώ ανταποκριτής του ΒΒC στη Μαδρίτη  λέει ότι οι αρχές ανέμεναν κάποια επίθεση από την πλευρά της ΕΤΑ, μετά τη δήλωσή της τον περασμένο μήνα ότι θέτει τέρμα στην εκεχειρία. Εκπρόσωπος της πολιτικής πτέρυγας της ΕΤΑ πάντως εξέφρασε τη θλίψη του για το θάνατο του στρατηγού και πρόσθεσε ότι το κόμμα του επιβεβαιώνει την υποστήριξη του στην δημοκρατία και την πολιτική επίλυση των προβλημάτων.

Συνομιλίες Παπανδρέου-Τζεμ στην Αγκυρα
Χαμόγελα, καλή διάθεση και ουσιαστικά βήματα που πιστοποιούν την προσέγγιση Ελλάδας - Τουρκίας είναι τα κύρια χαρακτηριστικά της επίσκεψης του υπουργού Εξωτερικών, Γιώργου Παπανδρέου στην Αγκυρα και της χθεσινής συνάντησής του με τον ομόλογό του Ισμαήλ Τζεμ. Οι δύο υπουργοί υπέγραψαν τέσσερις συμφωνίες επί ζητημάτων χαμηλής πολιτικής που αφορούν μεταξύ άλλων των τουρισμό, την προστασία του περιβάλλοντος και την αντιμετώπιση της παράνομης μετανάστευσης. Αίσθηση προκάλεσε επίσης η πρόταση της Τουρκίας για τη συγκρότηση ομάδας στρατιωτικών και διπλωματών για την ανάπτυξη μέτρων οικοδόμησης εμπιστοσύνης στο Αιγαίο, μια πρόταση που δεσμεύθηκε να εξετάσει η Ελλάδα.

Επαφές Γερμανίας και Ιταλίας στη Μόσχα για τον πόλεμο της Τσετσενίας
Οι υπουργοί Εξωτερικών της Γερμανίας και της Ιταλίας βρίσκονται στη Μόσχα, όπου έχουν συνομιλίες για τις εξελίξεις στη Τσετσενία με τον εκτελούντα χρέη προέδρου Βλαντιμίρ Πούτιν. Ο ιταλός απεσταλμένος, Λαμπέρτο Ντίνι, μετά απο την συνάντηση του με τον κύριο Πούτιν δήλωσε ότι ο πόλεμος στη Τσετσενία επηρρεάζει αρνητικά τις σχέσεις ανάμεσα στη Ρωσία και την Ευρωπαϊκή Ενωση, αντίστοιχα, όπως επηρέασε η στάση της Μόσχας τις σχέσεις Ρωσίας-ΝΑΤΟ στην περίπτωση του Κοσσυφοπεδίου.  Ο ρώσος πρωθυπουργός απο την πλευρά του είπε ότι η απειλή της τρομοκρατίας εντείνεται στη χώρα του και ότι οι επιχειρήσεις στη Τσετσενία στοχεύουν στην αντιμετώπιση των κακοποιών που βρίσκονται εκεί. Ειδικός αναλυτής του ΒΒC σημειώνει ότι οι δηλώσεις Πούτιν αποτελούν προσπάθεια να πειστεί η κοινή γνώση να συνεχίσει να στηρίζει τον πόλεμο, την στιγμή που ακόμη και οι ένοπλες δυνάμεις παραδέχονται πλέον ότι οι απώλειες στους κόλπους του στρατού αυξάνονται διαρκώς. Στο μεταξύ, η ΄Υπατη Αρμοστεία των Ηνωμένων Εθνών για τους πρόσφυγες λέει ότι οι έλεγχοι του ρωσικού στρατού στους πρόσφυγες που εγκαταλείπουν τη Τσετσενία έχουν ενταθεί και ότι πολλοί απο αυτούς υφίστανται σωματική έρευνα όταν διασχίζουν τα σύνορα.

Ριζοσπαστικές αλλαγές στη Βουλή των Λόρδων
Στη Βρετανία, ριζοσπαστικές αλλαγές στη Βουλή των Λόρδων προτείνει η έκθεση για τις σχεδιαζόμενες μεταρρυθμίσεις στην Ανω Βουλή του βρετανικού κοινοβουλίου. Η έκθεση  προβλέπει ότι το σώμα θα αποτελείται από 550 άτομα, που στην πλειοψηφία τους θα ορίζονται από ειδική επιτροπή, σε μια προσπάθεια να αντανακλάται στη Βουλή των Λόρδων όλη η βρετανική κοινωνία. Επιπλέον η Εκκλησία της Αγγλίας θα χάσει το έν τρίτον των εδρών της στην Βουλή των Λόρδων, που θα περιλαμβάνει και εκπροσώπηση άλλων χριστιανικών παραδόσεων και άλλων θρησκειών.

Δολοφονία βρέφους στο Μπρίστολ - Ο δωδεκάχρονος αδελφός του θεωρείται υπεύθυνος για το έγκλημα
Στη βρετανική πόλη Μπρίστολ, ένα δωδεκάχρονο αγόρι οδηγείται σήμερα ενώπιον δικαστηρίου ανηλίκων αντιμετωπίζοντας κατηγορίες για την δολοφονία του μικρού του αδελφού, ηλικίας μόλις έξι μηνών. H αστυνομία ξεκίνησε έρευνες όταν το βρέφος βρέθηκε σε υπνοδωμάτιο του σπιτιού της οικογένειας του, αφού είχε δεχθεί σοβαρούς πολλαπλούς τραυματισμούς απο μαχαίρι.

Ερευνες για την αυτοκτονία στελέχους των Χριστιανοδημοκρατών
Στη Γερμανία, δημόσιοι κατήγοροι άρχισαν να ερευνούν την υπόθεση αυτοκτονίας πρώην ανώτατου αξιωματούχου του Χριστιανοδημοκρατικού Κόμματος, του Βόλφανγκ Χόιλεν. Ο Χόιλεν αυτοκτόνισε μόλις ξέσπασε το οικονομικό σκάνδαλο που αφορά το κόμμα του. Οι αρχές πραγματοποιούν έρευνες στο σπίτι και το γραφείο του για να ανακαλύψουν εάν είχε άμεση εμπλοκή στο σκάνδαλο. Παράλληλα, η ηγεσία του Χριστιανοδημοκρατικού Κόμματος δήλωσε ότι σκέφτεται να προσφύγει στην Δικαιοσύνη κατά του πρώην καγγελαρίου και πρώην ηγέτη του κόμματος, Χέλμουτ Κολ, ο οποίος αρνείται να κατονομάσει τους μυστικούς δωρητές χρημάτων στο κόμμα τους.

Στα ύψη η εγκληματικότητα στη Ρωσία
Ο ρώσος υπουργός Εσωτερικών, Βλαντιμίρ Ρουσαϊλο δήλωσε ότι η εγκληματικότητα στη χώρα του έχει ανέβει στα υψηλότερα επίπεδα τα τελευταία χρόνια. είπε ακόμη ότι τρία εκατομύρια εγκλήματα έχουν καταγραφεί μέσα στον τελευταίο χρόνο, ενώ τα περισσότερα απο αυτά είναι σοβαρά. Πρόκεται για μια αύξηση 400,000 καταγεγραμένων εγκλημάτων σε σύγκριση με το 1998.

Νέες πιέσεις προς τον Στρω για την υπόθεση Πινοσέτ
Ο βρετανός υπουργός Εσωτερικών Τζακ Στρω, υφίσταται νέες πιέσεις για να γνωστοποιήσει τις ιατρικές εκθέσεις για την υγεία του πρώην χιλιανού Δικτάτορα Αουγκούστο Πινοσέτ, βάση των οποίων ο στρατηγός κρίθηκε ότι δεν μπορεί να εκδοθεί στην Ισπανία. Σε επιστολή του στους Times του Λονδίνου, ο επικεφαλής της Επιτροπής Ηθικής της Βρετανικής Ιατρικής Εταιρείας δήλωσε ότι η ιατρική ηθική δεν αποτελεί εμπόδιο στο να προχωρήσει το δικαστήριο στην έκδοση απόφασης.

© BBC
Real Audio

Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.