Browse through our Interesting Nodes on Russia Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Αρχείο Ειδήσεων του BBC

Σθεναρή αντίσταση αντιμετωπίζουν οι Ρώσοι στο Γκρόζνυ
Σθεναρή αντίσταση αντιμετωπίζουν οι Ρώσοι στο Γκρόζνυ

20/01/2000 08:00 GMT

Συνεχίζονται οι μάχες στο Γκρόζνι
Μαίνονται οι μάχες στην πρωτεύουσα της Τσετσενία Γκρόζνι καθώς οι ρωσικές δυνάμεις προσπαθούν να καταλλάβουν την πόλη. Σύμφωνα με πληροφορίες αντιμετωπίζουν σθεναρή αντίσταση από τους Τσετσένους και οι απώλειες τους είναι μεγάλες.Ανώτατοι αξιωματικοί των ρωσικών ενόπλων δυνάμεων προέβλεψαν ότι οι επιθέσεις που έχουν εξαπολύσει θα κάμψουν την αντίσταση των ανταρτών και ότι η Τσετσενία θα βρίσκεται υπό τον έλεγχο τους εώς τα τέλη Φεβρουαρίου. Πιστεύεται ότι περίπου 40 χιλιάδες άμαχοι παραμένουν εγκλωβισμένοι στο Γκρόσνι και πολλοί κρύβονται στα υπόγεια κατοικιών χωρίς τρόφιμα και νερό.

Ιστορική επίσκεψη Παπανδρέου στην Άγκυρα
Υπό καλούς οιωνούς άρχισε χθες η επίσκεψη του Έλληνα Υπουργού Εξωτερικών στην Άγκυρα. Ο κύριος Παπανδρέου θα υπογράψει με τον Τούρκο ομόλογο του Ισμαήλ Τζεμ τέσσερις συμφωνίες επί θεμάτων χαμηλής πολιτικής. Αμέσως μετά την άφιξη του ο κύριος παπανδρέου τόνισε ότι τα πρώτα βήματα γιά την βελτίωση των σχέσεων των δύο χωρών έχουν γίνει, αλλά προειδοποίησε ότι πρόκειται γιά την έναρξη και όχι γιά το τέλος της διαδικασίας του διαλόγου. Το νέο κλίμα στις ελληνοτουρκικές σχέσεις αντανακλάται και στις Βρυξέλλες, όπου η Κοινότητα συγκαλεί γιά την Άνοιξη το Συμβούλιο σύνδεσης Τουρκίας-Ευρωπαϊκης Ένωσης.

Αμερικανική αντίδραση στο νέο ρωσικό αμυντικό δόγμα
Οι Ηνωμένες Πολιτείες αντέδρασαν στη δημοσίευση του αναθεωρημένου αμυντικού δόγματος της Ρωσίας. Αμερικανοί αξιωματούχοι είπαν πως δεν διαφέρει σημαντικά από την προηγούμενη πολιτική της Μόσχας και δεν θεωρούν ότι καθιστά πιό πιθανή την χρήση πυρηνικών όπλων.

Το Γερμανικό Κοινοβούλιο ερευνά το σκάνδαλο χρηματοδότησης του Χριστιανοδημοκρατικού κόμματος
Το Κοινοβούλιο της Γερμάνιας αρχίζει σήμερα την διερεύνηση του σκανδάλου παράνομης χρηματοδότησης του Χριστιανοδημοκρατικού κόμματος την εποχή που Καγγελάριος της χώρας ήταν ο Χέλμουτ Κολ. Ο κύριος Κολ επέλεξε να παραιτηθεί από το αξίωμα του επιτίμου προέδρου του κόμματος γιά να μην αποκαλύψει τα ονόματα των δωρητών. Το κυβερνών Σοσιαλδημοκρατικό κόμμα ζήτησε την παραίτηση του και από το βουλευτικό αξίωμα.

Πέθανε ο Μπετίνο Κράξι
Ο φυγόδικος  πρώην πρωθυπουργός της Ιταλίας Μπετίνο Κράξι πέθανε στην Τυνησία. Ηταν ηλικίας  65 ετών . Ο Κράξι είχε υποστεί εγχείριση γιά την αφαίρεση του αριστερού του νεφρού τον περασμένο Νοέμβριο. Ηταν επίσης διαβητικός και είχε προβλήματα στην καρδιά και στο ήπαρ. Ο Κράξι διατηρούσε ελπίδες ότι θα μπορούσε να επιστρέψει στην Ιταλία γιά θεραπεία , αρνήθηκε όμως την πρόταση που του έκανε η κυβέρνηση να παραδοθεί στις αρχές και να εισαχθεί γιά θεραπεία σε νοσοκομείο του Μιλάνο. Ο Μπετίνο Κράξι είχε καταδικασθεί σε φυλάκιση 27 ετών γιά διαφθορά και  παράνομη χρηματοδότηση του Σοσιαλιστικού Κόμματος και από το 1994 ζούσε αυτοεξόριστος στην πόλη Χαμαμέτ της Τυνησίας .

Πέθανε η Χέντυ Λαμάρ
Σε ηληκία 86 ετών πέθανε μία από τις μεγάλες προπολεμικές πρωταγωνήστριες του Χόλυγουντ, η Χέντυ Λαμάρ. Γεννήθηκε στην Αυστρία, παντρεύθηκε 6 φορές, σόκαρε τον κόσμο όταν εμφανίστηκε γυμνή στην ταινία Έκσταση το 1932 και στη διάρκεια του Δευτέρου Παγκοσμίου πολέμου απέδειξε ότι δεν ήταν μόνο όμορφη αλλά και εφυής εφευρίσκωντας ένα σύστημα μετάδοσης μυνημάτων σε διαφορετικά μήκη κύμματος το οποίο χρησιμοποίηθηκε στην ασφάλεια των στρατιωτικών επικοινωνιών και αργότερα στην κατασκευή των ασύρματων τηλεφώνων.

© BBC
Real Audio

Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.