Browse through our Collection of Greek Indexers for: FTP Servers, Libraries & WWW Sites Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 25 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Αρχείο Ειδήσεων του BBC

Ρώσοι στρατιώτες καθηλωμένοι στα βόρεια προάστια του Γκρόζνι
Ρώσοι στρατιώτες καθηλωμένοι στα βόρεια προάστια του Γκρόζνι



06/01/2000 (18:30)

Σφοδρές συγκρούσεις στην Τσετσενία
Οι Ρωσικές δυνάμεις συνέχισαν τον βομβαρδισμό θέσεων Τσετσένων αυτονομιστών, στην προσπάθεια τους να καταλάβουν την πρωτεύουσα Γκρόζνι και την στρατηγικής σημασίας πόλη του Βέντενο, στα βουνά της νότιας Τσετσενίας. Στην Μόσχα στρατιωτικοί αξιωματούχοι επέμεναν ότι σφίγγει ο Ρωσικός κλοιός γύρω από το Γκρόζνι αλλά σύμφωνα με εκτίμηση ανταποκριτή του BBC τα Ρωσικά στρατεύματα αντιμετωπίζουν σημαντικές δυσκολίες εξαιτίας της σθεναρής αντίστασης που προβάλουν οι Τσετσένοι αντάρτες. Εντωμεταξύ ο πρώην πρόεδρος Μπόρις Γέλτσιν κατά την διάρκεια επίσκεψής του στα Ιεροσόλυμα, δήλωσε ότι η Ρωσία θα χρειαστεί ακόμα δύο μήνες για να νικήσει στην Τσετσενία.

Σε κρίση οι ειρηνευτικές συνομιλίες Ισραήλ - Συρίας
Σε κρίση βρίσκονται σύμφωνα με πληροφορίες οι ειρηνευτικές συνομιλίες μεταξύ της Ισραηλινής και της Συριακής αντιπροσωπείας που διεξάγονται στην πόλη Σέπερντς-τάουν, στην πολιτεία της Δυτικής Βιρτζίνια. Σύμφωνα με πληροφορίες οι Σύριοι αρνούνται να συμετάσχουν σε απευθείας διαπραγματεύσεις και  κατηγορούν το Ισραήλ για κωλυσιεργία στο θέμα καθορισμού των μελλοντικών συνόρων μεταξύ των δύο χωρών. Η Αμερικανή υπουργός εξωτερικών Μαντλήν Όλμπράϊτ ζήτησε από τον πρόεδρο Κλίντον να παρεμβεί εκ νέου με σκοπό την λύση του αδιεξόδου.

Ευάλωτη η κατάσταση στα διεθνή χρηματιστήρια
Οι μετοχές στα μεγάλα χρηματιστήρια της Άπω Ανατολής υπέστησαν περαιτέρω απώλειες παρά την χθεσινή σταθερότητα του δείκτη Ντάου Τζόουνς στην Νέα Υόρκη. Στο Τόκιο πλήγμα δέχθηκαν οι μετοχές εταιρειών υψηλής τεχνολογίας, και ο δείκτης Νίκεϊ έκλεισε με πτώση 2%. Σημαντικές απώλειες 4% υπέστη το Χόνγκ-Κόνγκ, ενώ τα χρηματιστήρια στην Σεούλ, την Σιγκαπούρη και το Σίντνεϊ έκλεισαν με πτώση μετά από αρχικά κέρδη. Οι φόβοι για αύξηση των επιτοκίων αλλά και η συλλογή κερδών του περασμένου χρόνου από επενδυτές έχουν οδηγήσει σε πτώση όλες τις χρηματιστηριακές αγορές από την αρχή του έτους.

Στο τελικό στάδιο ο αγώνας για εξάλειψη της πολυομυελίτιδας
Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας εξήγγειλε την τελική φάση του προγράματός του για την εξαφάνιση της πολυομυελίτιδας. Η επικεφαλής του Οργανισμού Γκρό Χάρλεμ Μπρούκλαντ κάλεσε τις τριάντα χώρες της Αφρικής και της Ασίας όπου ακόμα εμφανίζονται κρούσματα πολυομυελίτιδας να εντείνουν τις προσπάθειές τους ώστε η ασθένεια να εξαφανιστεί μέχρι το τέλος του έτους. Οι μαζικοί εμβολιασμοί που άρχισαν πριν από 40 χρόνια προκάλεσαν δραστική μείωση των κρουσμάτων της πολυομυελίτιδας, που προκαλεί μόνιμη παράλυση και μπορεί να αποβεί θανάσιμη για τα 5000 άτομα πυο προσβάλονται ετησίως.

Με τηλεοπτικούς διαξιφισμούς άρχισε η προεκλογική εκστρατεία στις ΗΠΑ
Στις Ηνωμένες Πολιτείες η προκριματική φάση της προεκλογικής εκστρατείας για τις προεδρικές εκλογές του Νοεμβρίου άρχισε στην πολιτεία του Νιού Χαμσάϊρ με δημόσια μονομαχία των δύο επικρατέστερων υποψηφίων που διεκδικούν το χρίσμα των Δημοκρατικών, του αντιπροέδρου Άλ Γκόρ και του πρώην γερουσιαστή Μπίλ Μπράντλεϊ. Η τηλεοπτική μονομαχία, που πραγματοποιήθηκε 4 εβδομάδες πριν τις προκριματικές εκλογές, περιείχε πολλές εκατέρωθεν αντεγκλήσεις, καθώς οι δύο υποψήφιοι συγκρούστηκαν σε θέματα όπως η αναμόρφωση του συστήματος υγείας,  η πολιτική των ΗΠΑ έναντι της Ρωσίας και η νομοθεσία για τις άδειες οπλοκατοχής. Σήμερα πραγματοποιείται η τηλεοπτική μονομαχία στο άλλο στρατόπεδο, τους Ρεπουμπλικάνους, μεταξύ του Τζόρτζ W Μπούς και πέντε άλλων διεκδικητών του χρίσματος.

Ο Ιρακινός ηγέτης αψηφά τις κυρώσεις ΟΗΕ
Ο Ιρακινός πρόεδρος Σαντάμ Χουσείν είπε ότι είναι ατελέσφορες οι κυρώσεις που τα Ηνωμένα Έθνη επέβαλαν στην χώρα του μετά την εισβολή στο Κουβέϊτ και τον πόλεμο του Κόλπου, κατά την πρώτη δημόσια τοποθέτησή του επί του θέματος. Ο Ιρακινός ηγέτης προέβλεψε ότι ο εμπορικός αποκλεισμός δεν θα αρθεί με απόφαση των Ηνωμένων Εθνών, αλλά απλώς θα "καταρεύσει" όπως είπε.
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

© BBC
Real Audio

Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.