Read the OECD Report on Education in Greece Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Αρχείο Ειδήσεων του BBC

Ρωσικές δυνάμεις σφίγγουν τον κλειό στο Γκρόζνι
Ρωσικές δυνάμεις σφίγγουν τον κλειό στο Γκρόζνι

21/12/99 (1400 GMT)

Εντείνονται οι μάχες γύρω από το Γκρόζνι
Στην Τσετσενία μαίνονται οι συγκρούσεις καθώς οι Ρώσοι στρατιώτες βρίσκονται πολύ κοντά στην επίτευξη του στόχου τους να καταλάβουν την πρωτεύουσα Γκρόζνυ. Εκπρόσωπος των ρωσικών ενόπλων δυνάμεων ανακοίνωσε ότι οι τελευταίες μάχες γίνονται στην πόλη Σερζέν-Γιουρτ που βρίσκεται νοτιοανατολικά του Γκρόζνι: ένας σχηματισμός από πεντακόσιους περίπου Τσετσένους αντάρτες, τους οποίους το Κρεμλίνο χαρακτηρίζει ως "καμικάζι", προβάλλουν αντίσταση στο ρωσικό στρατό. Η ίδια η πόλη δέχεται επιθέσεις από το πυροβολικό. Καταιγισμό πυρών δέχεται επίσης και το Γκρόζνι. Ο ρωσικός στρατός σύμφωνα με πληροφορίες αναπτύσσει μεγάλες δυνάμεις και στη Νότια Τσετσενία. Το υπουργεία Αμύνης στη Μόσχα επιμένει ότι δεν βιάζεται να ολοκληρώσει τις επιχειρήσεις στην Τσετσενία, αλλά ο ανταποκριτής του ΒΒC στην περιοχή αναφέρει ότι η περισσότεροι παρατηρητές πιστεύουν ότι οι επιθέσεις των Ρώσων βρίσκονται ήδη στο τελικό τους στάδιο.

Διαβουλεύσεις με τα κόμματα της νέας ρωσικής βουλής άρχισε ο Πούτιν
Ο πρωθυπουργός της Ρωσίας, Βαλντιμίρ Πούτιν, άρχισε ήδη διαβουλεύσεις με ορισμένα από τα μεγαλύτερα κόμματα της κάτω βουλής, μετά την επιτυχία που σημείωσαν στις εκλογές της περασμένης Κυριακής οι παρατάξεις που στηρίζουν τον ίδιο και τον πρόεδρο Μπορίς Γέλτσιν. Ο κ. Πούτιν συνομιλεί αυτή τη στιγμή με τους ηγέτες έξι κομμάτων τους οποίους σκοπεύει να πείσει για την αναγκαιότητα συνεργασίας ανάμεσα στο Κρεμλίνο κια τη Δούμα έτσι ώστε να καθορισθούν οι νομοθετικές προτεραιότητες της νέας βουλής. Ο Ρώσος πρωθυπουργός δήλωσε σύμφωνα με πληροφορίες ότι η κυβέρνησή του θα συνεργασθεί με όλες τις παρατάξεις στη νέα Δούμα, ανεξάρτητα από την πολιτική τους τοποθέτηση. Το εκλογικό αποτέλεσμα είναι επιτυχία για το κεντρώο Κόμμα της Ενότητας, το οποίο στηρίζει τον κ. Πούτιν, μολονότι οι Κομμουνιστές αναμένεται να είναι και πάλι το μεγαλύτερο σε δύναμη κόμμα στη Δούμα.

Χιλιάδες οι νεκροί από τις πλημμύρες στη Βενεζουέλα
Χάος επικρατεί στη Βενεζουέλα μετά τις καταστροφικές πλημμύρες και ο πρόεδρος της χώρας, Ούγκο Τσαβέζ ανακοίνωσε το πρόγραμμα αποτάστασης των πληγέντων και των αστέγων. Ο κ. Τσαβέζ τόνισε ότι πολλοί άστεγοι δεν θα μπορέσουν να επιστρέψουν στις κοινότητές τους οι οποίες είναι κυριολεκτικά θαμμένες κάτω από τόννους λάσπης και βράχων. Όπως υπολογίζουν οι αρχές, από δέκα έως είκοσι πέντε χιλιάδες άτομα έχουν βρει το θάνατο και οι άστεγοι ανέρχονται τώρασε εκατόν πενήντα χιλιάδες. Ο πρέσβυς της Βενεζουέλας στο Λονδίνο δήλωσε στο BBC πως η χώρα του "χρειάζεται τα πάντα, --από ελικόπτερα και ειδικά σωστικά συνεργεία μέχρι κλινοσκεπάσματα και παιδικές τροφές".

ΗΤουρκία στην Ευρωπαϊκή Ένωση πριν το 2004 δηλώνει ο Ετσεβίτ
Ο πρωθυπουργός της Τουρκίας, Μπουλέντ Ετσεβίτ δήλωσε ότι η χώρα του θα ικανοποιήσει τους όρους ένταξης στην Ευρωπαϊκή Ένωση πριν από το έτος 2004. Σε συνεντευξή του στην εφημερίδα Σαμπάχ ο κ. Ετσεβίτ τόνισε ότι η Τουρκία μπορεί να γίνει πλήρες μέλος της κοινότητας μέσα σε τρία ή τέσσερα το πολύ χρόνια και χαρακτήρισε πολύ συντηρητικές τις εκτιμήσεις ότι η ’γκυρα θα χρειαστεί πολλά χρόνια δεκαετίες ίσως για να ικανοποιήσει τα κριτήρια που της έθεσε το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο του Ελσίνκι.

Τα χρέη χωρών του Τρίτου Κόσμου  παραγράφει η Βρετανία
Στη Βρετανία, η κυβέρνηση έδωσε στη δημοσιότητα περισσότερα στοιχεία σχετικά με την πρωτοβουλία της να παραγράψει χρέη ύψους εκατοντάδων εκατομμυρίων δολλαρίων που της οφείλουν χώρες του τρίτου κόσμου. Ο υπουργός Οικονομίας, Γκόρντον Μπράουν δήλωσε ότι οι χώρες που θα επωφεληθούν είναι εκείνες που έχουν τις υψηλότερες οφειλές προς τη Βρετανία. Θα πρέπει όμως να αποδείξουν ότι χρησιμοποίησαν τα χρήματα αυτά στους τομείς της εκπαίδευσης της υγείας και της κοινωνικής πρόνοιας κι όχι για την  προμήθεια οπλικών συστημάτων.

Ικανοποιημένος ο Χόλμπρουκ από τον διακοινοτικό διάλογο για το κυπριακό
Ο μόνιμος αντιπρόσωπος των Ηνωμένων Πολιτειών στον ΟΗΕ, Ρίτσαρντ Χόλμπρουκ, και πρώην προεδρικός απεσταλμένος για την Κύπρο εξέφρασε την ικανοποίησή του για την απόφαση των ηγετών των δύο κοινοτήτων να ξεκινήσουν και δεύτερο γύρο εκ του σύνεγγυς συνομιλιών στο τέλος Ιανουαρίου στη Γενεύη.

Τον σεβασμό των ανθρωπίνων δικαιωμάτων απαιτεί η Ευρωπαϊκή Ένωση από την Κίνα
Η Ευρωπαϊκή Ένωση κάλεσε την Κίνα να καταβάλει πιο συστηματικές προσπάθειες για την βελτίωση της κατάστασης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στη χώρα. Σε ανακοίνωσή τους που διαβάστηκε στο τέλος της σινο-ευρωπαϊκής συνόδου κορυφής το Πεκίνο, οι ηγέτες της Ευρωπαϊκής Ένωσης εξέφρασαν ανησυχία για την καθυστέρηση των μεταρρυθμίσεων και κάλεσαν την Κίνα να επικυρώσει την Χάρτα των Ηνωμένων Εθνών για τα ανθρώπινα δικαιώματα. Ο πρωθυπουργός της Φινλανδίας και προεδρεύων του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Πάαβο Λίπονεν, δήλωσε ότι σημειώθηκε πρόοδος προς την κατεύθυνση της σύσφιξης των εμπορικών δεσμών Κίνας Ευρώπης, αλλά ο ανταποκριτής του ΒΒC στο Πεκίνο μετέδωσε ότι δεν υπάρχουν ακόμα ενδείξεις για την ένταξη της Κίνας στον Παγκόσμιο Οργανισμό Εμπορίου.

Πλήγμα κατά της ΕΤΑ ανακοίνωσε η Ισπανία
Στην Ισπανία, η πολιτική ηγεσία ανακοίνωσε  ένα σημαντικό πλήγμα κατά της παράνομης αυτονομιστικής οργάνωσης των Βάσκων ΕΤΑ με την ανακάλυψη ενός φορτηγού γεμάτου με εκρηκτικά και υλικό για την κατασκευή βομβών. Σύμφωνα με την ισπανική αστυνομία ο οδηγός του οχήματος είναι γνωστό μέλος της ΕΤΑ και η σύλληψή του έλαβε χώρα μετά από τυχαία έρευνα του φορτηγού στη Σαραγόσα. Πριν τρεις εβδομάδες η ΕΤΑ διέκοψε την εκεχειρία που τηρούσε τους τελευταίους δεκατέσσερις μήνες, αλλά δεν έχει ακόμα προβεί σε δυναμικές ενέργειες.

Ένοπλος κρατά ομήρους στο ’αχεν της Γερμανίας
Στη Γερμανία, ένοπλος εξακολουθεί να κρατά τρεις ομήρους σε υποκατάστημα της κεντρικής Τράπεζας στην πόλη ’αχεν. Ο ένοπλος αιφνιδίασε χθες τρεις υπαλλήλους της τράπεζας σε κοντινή του ’αχεν πόλη και τους ανάγκασε να τον οδηγήσουν στην κεντρική τράπεζα. Η γερμανική αστυνομία έχει ήδη αποκλείσει την περιοχή αλλά δεν ανακοινώνει τα αιτήματα του ενόπλου. Επιβεβαίωσε απλώς ότι ο άγνωστος πυροβόλησε μία φορά κατά τηλεοπτικού συνεργείου και τονίζει ότι η κατάσταση παραμένη εξαιρετικά επικίνδυνη.

Προεδρικές εκλογές στη Σρι Λάνκα
Στη Σρι Λάνκα, γίνονται σήμερα προεδρικές εκλογές, τρεις ημέρες μετά την βομβιστική επίθεση που είχε ως στόχο την Πρόεδρο Τσαντρίκα Κουμαρατούγκα. Εχουν ενταθεί τα μέτρα ασφαλείας γύρω από τα εκλογικά τμήματα της χώρας με τη συμμετοχή χιλιάδων στρατιωτών και αστυνομικών.  Ο ανταποκριτής του BBC στο Κολόμβο επισημαίνει ότι πρώτο μέλημα της νέας κυβέρνησης θα πρέπει να είναι η λήψη μέτρων για τον τερματισμό του πολέμου που χρόνια τώρα διχάζει τη χώρα.

© BBC
Real Audio

Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.