Browse through our Interesting Nodes on Religion in Greece Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Αρχείο Ειδήσεων του BBC

Αιματηρές συγκρούσεις Ρωσικών δυνάμεων με Τσετσένους μαχητές στην πρωτεύουσα Γκρόζνι
Αιματηρές συγκρούσεις Ρωσικών δυνάμεων με Τσετσένους μαχητές στην πρωτεύουσα Γκρόζνι

16/12/99 (11:00GMT)

Συγκρούσεις Ρώσων με Τσετσένους μέσα στο Γκρόζνι
Η Ρωσία αρνήθηκε με κατηγορηματικό τρόπο ότι οι δυνάμεις της έκαναν οποιαδήποτε απόπειρα για να καταλάβουν την Τσετσενική πρωτεύουσα Γκρόζνι και διέψευσε ότι υπήρξαν βαρειές Ρωσικές απώλειες. Η σχετική ανακοίνωση του Ρωσικού υπουργείου άμυνας εκδόθηκε ενώ το Ρωσικό πυροβολικό συνεχίζει να πλήττει την πόλη του Γκρόζνι. Ενωρίτερα πληροφορίες από την Τσετσενία ανέφεραν πως Ρωσικά στρατεύματα ενεπλάκησαν σε σφοδρές συγκρούσεις με Τσετσένους αυτονομιστές αντάρτες στο Γκρόζνι. Ανταποκριτες δυτικών πρακτορείων ειδήσεων μεταδίδουν πως είδαν σε κεντρικό σημείο του Γκρόζνυ αρκετά Ρωσικά άρματα μάχης και τεθωρακισμένα οχήματα να έχουν παραδοθεί στις φλόγες, καθως και πτώματα Ρώσων στρατιωτών. Σύμφωνα με τους ανταποκριτές πιθανολογείται ότι μια Ρωσική φάλαγγα έχασε τον δρόμο και έπεσε σε ενέδρα Τσετσένων μαχητών. Ο επικεφαλής του Οργανισμού για την Ασφάλεια και την Συνεργασία στην Ευρώπη, Κνούτ Βόλεμπεκ, αναμένεται σε λίγες ώρες να περιηγηθεί τις υπό Ρωσικό ελεγχο περιοχες στην Τσετσενία και υπάρχουν ελπίδες πως ίσως κατορθώσει να μεσολαβήσει για την έναρξη απ' ευθείας διαπραγματεύσεων μεταξύ Τσετσένων και Ρώσων σχετικά με την τύχη των αμάχων.

Σε εξέλιξη οι συνομιλίες Ισραήλ-Συρίας
Ισραήλ και Συρία συνεχίζουν για δεύτερη ημέρα σήμερα τις ιστορικές -όπως έχουν χαρακτηριστεί, συνομιλίες για την ειρήνευση στην Μέση Ανατολή. Ο Αμερικανός πρόεδρος Μπίλ Κλίιντον χαρακτήρισε  τις διαπραγματεύσες δύσκολες. Η Αμερικανή υπουργός εξωτερικών Μαντλήν Όλμπράϊτ παρίσταται στις διαπραγματεύσεις, που διεξάγονται μεταξύ του Ισραηλινού πρωθυπουργού Εχούντ Μπάρακ και του Σύριου υπουργού εξωτερικών Φαρούκ Αλ Σάρα. Δεν έχει γίνει γνωστό αν έχει σημειωθεί κάποια πρόοδος.

Ψήφισμα του Συμβουλίου Ασφαλείας για τους κυανόκρανους στην Κύπρο
Το Συμβούλιο Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών ενέκρινε ομόφωνα τις πρώτες πρωϊνές ώρες σήμερα, ένα πολύ προσεκτικά διατυπωμένο ψήφισμα με το οποίο ανανεώνεται η θητεία της ειρηνευτικής δύναμης του ΟΗΕ στην Κύπρο. Όπως εκτιμούν διπλωμάτες, η διατύπωση του ψηφίσματος, επιτρέπει και στην Ελληνοκυπριακή και στην Τουρκοκυπριακή πλευρά να υποστηρίξουν πως δεν προέβησαν σε υποχωρήσεις.

Έρευνα στην Γερμανική Βουλή περί διαφθοράς επί καγγελαρίας Κόλ
Η Γερμανική Βουλή αρχίζει σήμερα προκαταρκτική έρευνα σχετικά με τις καταγγελίες διαφθοράς εναντίον του πρώην καγγελάριου Χέλμουρτ Κόλ. Ο κύριος Κόλ παραδέχθηκε ότι υπήρχαν  μυστικοί τραπεζικοί λογαριασμοί στους οποίους διοχετεύονταν πολιτικές δωρεές ενόσω αυτός ηγείτο του Χριστιανοδημοκρατικού κόμματος. Η ειδική κοινοβουλευτική επιτροπή θα εξετάσει εάν αυτές οι πολιτικές δωρεές άσκησαν επιροή σε κυβερνητικές αποφάσεις.

Ο " Όμιλος των 20" συνεδριάζει στο Βερολίνο
Άρχισε σήμερα τις εργασίες του στο Βερολίνο ένα νέο διεθνές οικονομικό φόρουμ που θα έχει στόχο την αποτροπή των διεθνών οικονομικών κρίσεων. Στον  Ομιλο των 20, όπως θα ονομάζεται,  συμμετέχουν υπουργοί οικονομίας και διοικητές κεντρικών τραπεζών απο βιομηχανικά αναπτυγμένες χώρες, την Ευρωπαϊκή Ένωση, το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο αλλά και αναδυόμενες οικονομίες όπως η Κίνα, η Βραζιλία και η Ινδονησία.
 

Προς εκτόνωση οδεύει η κυβερνητική κρίση στην Ρουμανία
Εκπρόσωπος του προέδρου της Ρουμανίας Εμίλ Κοσταντινέσκου είπε ότι τα πέντε κόμματα που συμετείχαν στον προηγούμενο κυβερνητικό συνασπισμό συμφώνησαν στον ορισμό νέου προσώπου που θα αντικαταστήσει τον Ράντου Βασίλιε, που απομακρύνθηκε από το πρωθυπουργικό αξίωμα με απόφαση του Ρουμάνου προέδρου την περασμένη Δευτέρα. Το όνομα του νέου πρωθυπουργού θα ανακοινωθεί μετά από διαβουλεύσεις του προέδρου Κονσταντινέσκου με ηγέτες της αντιπολίτευσης, αλλά σύμφωνα με πληροφορίες από το Βουκουρέστι επικρατέστερος υποψήφιος θεωρείται ο διοικητής της Κεντρικής Τράπεζας Μουγκούρ Ισαρέσκου.

Κριτική προς τον πρόεδρο της ΔΟΕ από το Αμερικανικό Κογκρέσο
Ο πρόεδρος της Διεθνούς Ολυμπιακής Επιτροπής Χουάν Αντόνιο Σάμαρανκ δέχθηκε σκληρή κριτική εμφανιζόμενος ενώπιον επιτροπής του Αμερικανικού Κονγκρέσσου, η οποία εξετάζει καταγγελίες περί διαφθοράς κατά την διαδικασία ανάθεσης των χειμερινών Ολυμπιακών αγώνων του 2002 στην πόλη του Σόλτ Λέϊκ Σίτυ. Ο κύριος Σάμαρανκ υποστήριξε ότι οι μεταρυθμίσεις που υιοθετήθηκαν το περασμένο Σαβατοκύριακο από την Ολυμπιακή επιτροπή θα επιφέρουν την κάθαρση, αλλά μέλη του Κογκρέσου λένε ότι στους κόλπους της ΔΟΕ επικρατεί νοοτροπία διαφθοράς.

Δραματική μείωση των υδατικών αποθεμάτων προβλέπουν ερευνητές
Ερευνητές στις Ηνωμένες Πολιτείες προειδοποιούν  ότι τα παγκόσμια αποθέματα νερού μειώνονται με εξαιρετικά ταχείς ρυθμούς, τόσο ώστε μέσα στα επόμενα 25 χρόνια ο μισός πληιθυσμός του πλανήτη μας δεν θα έχει επάρκεια νερού για να αντιμετωπίσει τις βασικές του ανάγκες. Σύμφωνα με την έρευνα του πανεπιστημίου του Κολοράντο, το ένα τρίτο της ανθρωπότητας ζεί σε περιοχές που αντιμετωπίζουν ήδη σοβαρή έλλειψη νερού.

© BBC
Real Audio

Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.