Browse through our Interesting Nodes of the Hellenic Government Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Αρχείο Ειδήσεων του BBC

Συμφωνία για την κατανομή της εξουσίας στο Κοσσυφοπέδιο
Συμφωνία για την κατανομή της εξουσίας στο Κοσσυφοπέδιο

15/12/99 (14:00GMT)

Συμφωνία για την κατανομή της εξουσίας στο Κοσσυφοπέδιο
Ο διοικητής των Ηνωμένων Εθνών στο Κοσσυφοπέδιο, Μπερνάρ Κουσνέρ, υπέγραψε σήμερα συμφωνία για την κατανομή της πολιτικής εξουσίας στην επαρχία, μαζί με τους ηγέτες των τριών μεγαλυτέρων κομμάτων που εκπροσωπούν τους Αλβανόφωνους. Η συμφωνία προβλέπει τη συμμετοχή όλων των δυνάμεων σε ένα εκτελεστικό όργανο που θα διοικεί το Κοσσυφοπέδιο εώς τις εκλογές του επόμενου χρόνου. Το ίδιο σχέδιο προβλέπει μια θέση στο όργανο αυτό για τον εκπρόσωπο των Σέρβων, αλλά κανένα μέλος της Σερβικής μειονότητας δεν συμμετείχε στη σημερινή υπογραφή της συμφωνίας. Ανταποκριτής του BBC στην περιοχή μεταδίδει ότι η νέα αυτή συμφωνία είναι μια προσπάθεια να κερδηθεί η εμπιστοσύνη των ντόπιων και παράλληλα αναγνωρίζεται μ'αυτο τον τρόπο ότι η διεθνής δύναμη δεν μπορεί απο μόνη της να διοικήσει την επαρχία.

Πιο κοντά το ενδεχόμενο έναρξης συνομιλιών για τη Τσετσενία
Ο επικεφαλής του ΟΑΣΕ, Κνούτ Βόλεμπεκ, ανέβαλε το ταξίδι του στη Τσετσενία εξαιτίας της κακοκαιρίας που επικρατεί στην περιοχή. Η επίσκεψη που προγραμματίζεται πλέον για αύριο έρχεται σε μια φάση κατά την οποία η Μόσχα δείχνει διαθέσεις να διαπραγματευθεί σχετικά με το μέλλον των εγκλωβισμένων κατοίκων του Γκρόσνυ. Ο κύριος Βόλενμπεκ πρόκειται να πάει μόνο σε περιοχές της Τστεσενίας που ελέγχονται απο τους Ρώσους. Εξάλλου, πληροφορίες απο τη Μόσχα αναφέρουν ότι αξιωματούχοι συζητούν το ενδεχόμενο έναρξης απευθείας συνομιλιών με τον τσετσένο ηγέτη Ασλάν Μασκάντωφ. Ο κύριος Μασκάντωφ έχει ήδη δηλώσει ότι είναι έτοιμος να προχωρήσει σε κάθε μορφής διαπραγματεύσεις.

Σε εξέλιξη οι συνομιλίες Ισραήλ-Συρίας
Αξιωματούχοι στις Ηνωμένες Πολιτείες επιδιώκουν να διατηρήσουν χαμηλούς τόνους σχετικά με τις προσδοκίες για την γοργή επίτευξη αποτελεσμάτων κατά τις συνομιλίες ανάμεσα στο Ισραήλ και τη Συρία για το μέλλον των υψωμάτων Γκολάν. Ο εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου, Τζο Λόκχαρντ είπε ότι τα ζητήματα που τίθενται στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων είναι δύσκολα, αλλά αυτό δεν σημαίνει πως δεν μπορεί να επιτευχθεί συμφωνία.

Νέα δίκη Οτσαλάν
Στην Άγκυρα, ξεκίνησε σήμερα η δίκη 101 μελών του Κουρδικού Εργατικού Κόμματος που αντιμετωπίζουν κατηγορίες για δολοφονίες, ένοπλες εξεγέρσεις και άλλα εγκλήματα που πραγματοποιήθηκαν πριν το 1980. Ανάμεσα στους κατηγορουμένους είναι και ο Αμπντουλάχ Οτσαλάν, ο κούρδος ηγέτης που έχει ήδη καταδικαστεί σε θάνατο. Για διαδικαστικούς λόγους, ο Οτσαλάν δεν είχε αντιμετωπίσει τις συγκεκριμένες κατηγορίες στην προηγούμενη δίκη του.

Ισότητα στην Κομισσιόν προωθεί η ΕΕ
Η Ευρωπαϊκή ΄Ενωση ανακοίνωσε σχέδια για να διπλασιαστεί μέχρι το 2005 ο αριθμός των γυναικών στο εκτελεστικό όργανο της 'Ενωσης, την Κομισσιόν. Ο αρμόδιος επίτροπος, Νηλ Κίνοκ, είπε ότι στις 55 υψηλόβαθμες θέσεις υπάρχουν μόνο δύο γυναίκες και στο μέλλον, θα δίδεται προτεραιότητα στις γυναίκες έναντι των ανδρών με αντίστοιχες ικανότητες. Επιπλέον, ο κύριος Κίνοκ είπε ότι όλα τα κράτη-μέλη πρέπει να εκπροσωπούνται στις υψηλές θέσεις...

Σημαντικές αποζημειώσεις για τα θύματα του Ολοκαυτώματος
Μετά από πολύμηνες διαπραγματεύσεις, η γερμανική κυβέρνηση και 65 γερμανικές εταιρείες συμφώνησαν να καταβάλουν αποζημιώσεις στους επιζώντες του Δευτέρου Παγκοσμίου Πολέμου, που υποβάλλονταν από το ναζιστικό καθεστώς σε καταναγκαστική εργασία. Η συμφωνία ανέρχεται περίπου στα 5 δισεκατομμύρια δολάρια. Οι υψηλότερες αποζημιώσεις θα καταβληθούν σε όσους ήταν έγκλειστοι στα ναζιστικά στρατόπεδα συγκέντρωσης, όπου πολλοί κρατούμενοι υποχρεώνονταν να εργάζονται μέχρι θανάτου.

Μήνυση κατά των εταιρειών παραγωγής γενετικά μεταλλαγμένων σπόρων
Αγρότες στις Ηνωμένες Πολιτείες άσκησαν μήνυση στην εταιρεία Μονσάντο και άλλες εταιρείες παραγωγής γενετικά μεταλλαγμένων φυτών, κατηγορώντας τες ότι έχουν επιβάλει μονοπώλειο στην αγορά. Οι αγρότες διαμαρτύρονται γιατί η Μονσάντο δεν τους πουλά, αλλά τους...ενοικιάζει τους γενετικά μεταλλαγμένους σπόρους. Λένε εξάλλου ότι οι εταιρίες δεν τους ενημερώνουν για το κατά πόσο είναι τα γενετικά μεταλλαγμένα προϊόντα ασφαλή για κατανάλωση.

© BBC
Real Audio

Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.