Read about Imvros and Tenedos: Violations of the Lausanne Treaty Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 19 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Αρχείο Ειδήσεων του BBC

Ο Εχουντ Μπάρακ καθησυχάζει τους εποίκους των υψιπέδων του Γκολάν
Ο Εχουντ Μπάρακ καθησυχάζει τους εποίκους των υψιπέδων του Γκολάν

15/12/99 (08:00GMT)

Συνομιλίες Ισραήλ-Συρίας στη Washington
Ηγέτες του Ισραήλ και της Συρίας αρχίζουν σήμερα εκ νέου στην Washington ειρηνευτικές συνομιλίες, μετά από διακοπή τρισήμισυ και πλέον ετών. Αν επιτευχθεί ειρήνη με τη Συρία, το Ισραήλ αναμένεται να κληθεί να αποχωρήσει από τα υψίπεδα του Γκολάν, που κατέλαβε από τη Συρία το 67.

Η Τουρκία δεν υποχρεούται να προσφύγει στη Χάγη λέει ο Ετσεβίτ
Ο πρωθυπουργός της Τουρκίας Μπουλέντ Ετσεβίτ, ενημερώνοντας το κοινοβούλιο για την απόφαση του Ελσίνκι με την οποία η χώρα του γίνεται υποψήφια προς ένταξη στην Ευρωπαϊκή Ενωση, διαβεβαίωσε την Τουρκοκυπριακή κοινότητα ότι συνεχίζει να έχει την υποστήριξη της Τουρκίας, λέγοντας χαρακτηριστικά ότι "η ύπαρξη της Τουρκικής Δημοκρατίας της Βορείας Κύπρου είναι αναπόφευκτη για τους Τουρκοκυπρίους αλλά και για την ίδια την Τουρκία." Αναφερόμενος στα ελληνοτουρκικά και ερμηνεύοντας τα συμπεράσματα της συνόδου κορυφής του Ελσίνκι, ο κύριος Ετσεβίτ είπε ότι η χώρα του δεν υποχρεούται να προσφύγει στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης.

Τον Ιανουάριο στη Νέα Υόρκη ο επόμενος γύρος για το Κυπριακό
Τον Ιανουάριο αναμένεται να επαναληφθούν οι εκ του σύνεγγυς συνομιλίες για το κυπριακό, ανάμεσα στον πρόεδρο Γλαύκο Κληρίδη και τον Τουρκοκύπριο ηγέτη Ραούφ Ντενκτάς. Η σχετική συμφωνία επετεύχθη μετά την απάλειψη από το σχετικό ψήφισμα της διατύπωσης που προβλέπει μία κυριαρχία και μία διεθνή προσωπικότητα για το υπό δημιουργία διζωνικό κράτος στην Κύπρο - διατύπωση με την οποία διαφωνούσε ο κύριος Ντενκτάς.

Σχέδιο των Ηνωμένων Εθνών για την κατανομή της πολιτικής εξουσίας στο Κοσσυφοπέδιο
Η διοίκηση των Ηνωμένων Εθνών στο Κοσσυφοπέδιο πρότεινε νέα συμφωνία για την κατανομή της εξουσίας ανάμεσα στους πολιτικούς ηγέτες της περιοχής. Το σχέδιο του διοικητή των Ηνωμένων ΕΘνών, Μπερνάρ Κουσνέρ, προβλέπει τη σύσταση νέου εκτελεστικού σώματος, που θα περιλαμβάνει αντιπροσώπους των Αλβανών Κοσοβάρων και των Σέρβων. Προβλέπει ακόμη να διευρυνθούν οι εξουσίες της ισχύουσας Συμβουλευτικής Επιτροπής.

Σοβαρή η έλλειψη τροφίμων στη Σερβία
Υψηλόβαθμος αξιωματούχος των Ηνωμένων Εθνών υπογραμμίζει ότι η έλλειψη τροφίμων στη Σερβία είναι πολύ σοβαρή και μπορεί πλέον να συγκριθεί με την Βόρειο Κορέα. Ο Ρόμπερτ Χάουζερ, από το Παγκόσμιο Πρόγραμμα Τροφίμων, ανακοίνωσε αύξηση της βοήθειας προς τη Σερβία, λέγοντας ότι ανάγκη βοήθειας έχει σχεδόν ένα εκατομμύριο άτομα, δηλαδή το ένα δέκατο του Σερβικού πληθυσμού. Η αιτία των ελλείψεων, είπε, είναι οι κυρώσεις που έχει επιβάλλει η διεθνής κοινότητα

Φοβούνται να φύγουν οι κάτοικοι της Τσετσενικής πρωτεύουσας
Ενισχύονται οι ελπίδες ότι η Ρωσία θα αρχίσει απευθείας συνομιλίες με τον κύριο ηγέτη των Τσετσένων, Ασλάν Μασχάντωφ, για τη τύχη των πολιτών που έχουν αποκλειστεί από τη Ρωσική επιχείρηση στο Γκρόσνυ. Η Ρωσία έχει ανοίξει δύο διεξόδους, αλλά πολλοί άνθρωποι φοβούνται να φύγουν.

Περισσότερες γυναίκες στα υψηλά πόστα της Ευρωπαικής Ενωσης
Η Ευρωπαική Ενωση ανακοίνωσε σχέδια για να διπλασιαστεί μέχρι το 2005 ο αριθμός των γυναικών στο εκτελεστικό όργανο της Ενωσης, την Ευρωπαική Επιτροπή. Ο αρμόδιος επίτροπος, Νηλ Κίνοκ, είπε ότι στις 55 υψηλόβαθμες θέσεις υπάρχουν μόνο δύο γυναίκες και στο μέλλον θα δίδεται στις γυναίκες προβάδισμα έναντι των ανδρών με ίδιες ικανότητες. Επιπλέον ο Κος Κίνοκ είπε ότι όλα τα κράτη μέλη πρέπει να εκπροσωπούνται στα υψηλά πόστα.  Οπως σχολιάζει το πρακτορείο ειδήσεων Ρώυτερς, η Κομμισιόν θα εξασφαλίσει ότι στο μέλλον χώρες όπως η Ελλάδα και η Αυστρία θα έχουν τουλάχιστον μια θέση "γενικού διευθυντή" στις κοινοτικές διευθύνσεις.

Αποζημιώσεις δίνει η Γερμανία σε επιζώντες των ναζιστικών στρατοπέδων
Μετά από πολύμηνες διαπραγματεύσεις η γερμανική κυβέρνηση και 65 γερμανικές εταιρείες συμφώνησαν να καταβάλλουν αποζημιώσεις στους επιζώντες του Δευτέρου Παγκοσμίου Πολέμου, που υποβάλλονταν από το ναζιστικό καθεστώς σε καταναγκαστική εργασία.  Η συμφωνία ανέρχεται περίπου στα 5 δισεκατομμύρια δολλάρια. Οι υψηλότερες αποζημιώσεις θα καταβληθούν σε όσους ήταν έγκλειστοι στα ναζιστικά στρατόπεδα συγκέντρωσης, όπου πολλοι κρατούμενοι υποχρεώνονταν να εργάζονται μεχρι θανάτου. Ο μέσος όρος ηλικίας των περίπου 2 εκατομμυρίων επιζώντων είναι 80.

Σε νέα δίκη σήμερα ο Αμπντουλάχ Οτσαλάν
Στην Αγκυρα δικάζεται και πάλι ο ηγέτης των Κούρδων Εργατών, Αμπντουλάχ Οτσαλάν, τη φορά αυτή με κατηγορητήριο που αφορά "εγκληματικές" όπως αναφέρεται ενέργειες του Πε-κα-κα πριν από το 1980, και που δεν είχαν περιληφθεί στην αρχική του δίκη στην οποία ο ηγέτης του Πε-κα-κα καταδικάστηκε σε θάνατο. Το Ευρωπαικό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων ζήτησε από τις τουρκικές αρχές να εξαιρεθεί η ποινή του θανάτου από την τρέχουσα δίκη.

Ο Πωλ Μακάρντευ επιστρέφει στις ρίζες του
Ο Πωλ Μακάρντευ ως πρώην μέλος των Beatles, επέστρεψε χθες μουσικά στο Λίβερπουλ, που γέννησε τους Beatles, και έδωσε συναυλία στο Κάβερν Κλαμπ. Εκεί έπαιζαν οι Beatles τον πρώτο καιρό, όταν συστήθηκε το συγκρότημα που άφησε εποχή. Μόνο τριακόσια άτομα μπόρεσαν να χωρέσουν στο Κάβερν Κλαμπ, η συναυλία όμως είχε ζωντανή μετάδοση στην τηλεόραση, με τηλεθέαση δεκάδων εκατομμυρίων, αλλά και στο ίντερνετ.
 

© BBC
Real Audio

Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.