Visit our Archive of Documents from US Government Agencies Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Αρχείο Ειδήσεων του BBC

Οι Ρώσοι εντατικοποιούν τις επιθέσεις τους στην Τσετσενία
Οι Ρώσοι εντατικοποιούν τις επιθέσεις τους στην Τσετσενία

14/12/99 (16:00GMT)

Προελαύνουν οι ρωσικές δυνάμεις στη Τσετσενία
Τα ρωσικά στρατεύματα προελαύνουν στο Σάλι, τη μόνη τσετσενική μεγάλη πόλη που δεν ελέγχουν ακόμη οι δυνάμεις της Μόσχας. Οι τσετσένοι μαχητές δήλωσαν ότι έχουν αποσυρθεί απο την πόλη, την ίδια στιγμή που ο ρωσικός στρατός προειδοποιούσε ότι όσοι απο αυτούς έχουν απομείνει στο Σάλι θα εξοντωθούν. Παράλληλα, οι ρωσικές δυνάμεις συνεχίζουν τις επιθέσεις τους κατά του Γκρόσνυ. Στο μεταξύ, ο επικεφαλής του ΟΑΣΕ, Κνούτ Βόλενμπεκ, που βρίσκεται στην περιοχή επανέλαβε την έκκληση του για 24ωρη κατάπαυση του πυρός, ώστε να γίνει δυνατή η διαφυγή των εγκλωβισμένων κατοίκων της πρωτεύουσας.

Πρωτόγνωρη ποινή σε Σερβοβόσνιο απο το Ειδικό Δικαστήριο για τα Εγκλήματα Πολέμου
Το Ειδικό Δικαστήριο για τα Εγκλήματα Πολέμου που εδρεύει στη Χάγη καταδίκασε ένα Σερβοβόσνιο σε 40 χρόνια φυλάκιση για τη δολοφονία και το βασανισμό Μουσουλμάνων και Κροατών συνκρατούμενων του στη φυλακή. Ο Γκόραν Γιελίσιτς καταδικάστηκε τον Οκτώβριο για περισσότερα απο τριάντα εγκλήματα που έγιναν το 1992. Η ποινή που του επιβλήθηκε είναι η μεγαλύτερη που έχει επιβάλει μέχρι στιγμής το Ειδικό Δικαστήριο.

Σοβαρή η ανθρωπιστική κρίση στη Σερβία
Ανώτατος αξιωματούχος του ΟΗΕ περιέγραψε την ανθρωπιστική κρίση στην Σερβία ως πολύ σοβαρή και την σύγκρινε με τη Βόρειο Κορέα. Μιλώντας στο Βελιγράδι, ο συντονιστής του Παγκόσμιου Οργανισμού Τροφίμων για επείγουσες καταστάσεις, Robert Hauser, είπε ότι είναι δύσκολο να πει κανείς εάν η Σερβία θα αντιμετωπίσει πρόβλημα λιμού. Όμως, πρόσθεσε ότι αναρρωτιέται πως καταφέρνουν και επιβιώνουν οι φτωχοί και οι συνταξιούχοι. Ο κύριος Hauser δήλωσε ότι ο Παγκόσμιος Οργανισμός Τροφίμων θα διανείμει, του χρόνου, δωρεάν τρόφιμα σε 10 τις εκατόν περίπου του σερβικού πληθυσμού.

Με αισιοδοξία για την ειρήνη στη Μέση Ανατολή πάει ο ισραηλινός πρωθυπουργός στις συνομιλίες με τη Συρία
Ο ισραηλινός πρωθυπουργός Εχούντ Μπαράκ συναντήθηκε με Eβραίους εποίκους των υψωμάτων Γκολάν μόλις πριν αναχωρήσει για την Ουάσιγκτον, όπου ξεκινούν συνομιλίες ανάμεσα στο Ισραήλ και τη Συρία για το μέλλον της περιοχής. Κατά την αναχώρηση του, ο κύριος Μπαράκ δήλωσε ότι φιλοδοξεί να επισυνάψει ειρηνευτική συμφωνία που θα εγγυάται την ασφάλεια στην περιοχή. Ο ισραηλινός πρωθυπουργός γνωρίζει ήδη ότι η επιτυχία των συνομιλιών θα σημαίνει και μεγάλο κόστος σε εδάφη για το Ισραήλ. Ομως, η αποτυχία τους θα έχει πιθανότατα αιματηρές επιπτώσεις.

Τηλεοπτικά προγράμματα στα κουρδικά στην Τουρκία
Η τουρκική κυβέρνηση δήλωσε ότι δεν θα εμποδίζει πλέον την μετάδοση προγραμμάτων στην κουρδική γλώσσα. Ο τούρκος υπουργός Εξωτερικών Ισμαήλ Τζεμ είπε ότι κάθε πολίτης της χώρας του πρέπει να έχει το δικαίωμα να παρακολουθεί τηλεοπτικά προγράμματα στη μητρική του γλώσσα. Οι δηλώσεις Τζεμ ακολουθούν την απόφαση της Ευρωπαϊκής 'Ενωσης να αποδώσει στην Τουρκία το τίτλο της υποψήφιας για ένταξη χώρας.

Αποχώρηση - Διαμαρτυρία βρετανών ευρωβουλευτών απο το Ευρωκοινοβούλιο
Περισσότεροι απο 40 βρετανοί ευρωβουλευτές αποχώρησαν απο την πρώτη συνεδρίαση του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στο καινούργιο του κτίριο στο Στρασβούργο. Οι βρετανοί ευρωβουλευτές αποχώρησαν σε ένδειξη διαμαρτυρίας ενάντια στην γαλλική απόφαση να διατηρήσει το εμπάρκο στο βρετανικό βοδινό. Οι ευρωβουλευτές αποχώρησαν σιωπηρά όταν ξεκίνησε η ομιλία του γάλλου προέδρου Ζακ Σιράκ

Κυβερνητική κρίση στη Ρουμανία
Μεταβατική κυβέρνηση έχει αναλάβει καθήκοντα στην Ρουμανία, μετά την αποπομπή του πρωθυπουργού Ράντου Βασίλε απο τον πρόεδρο Εμίλ Κωσταντινέσκου. Επικεφαλής της υπηρεσιακής κυβέρνησης είναι ο πρώην υπουργός Κοινωνικών Υποθέσεων Αλεξάντρου Αθανάσιου. Την περασμένη Δευτέρα παραιτήθηκαν περισσότεροι απο τους μισούς υπουργούς σε ένδειξη διοαμαρτυρίας για την αργή πρόοδο στις οικονομικές μεταρρυθμίσεις.
 

© BBC
Real Audio

Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.